SiolNET. Novice Slovenija
0,06

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vlada s shemo za subvencioniranje cen elektrike in plina na pomoč podjetjem

0,06

termometer

Bojan Kumer | "Pri tem imamo v mislih še tiste odjemalce, ki niso zajeti pri regulaciji cen električne energije za leto 2023," je povedal Kumer in dodal, da bo ministrstvo za gospodarstvo pripravilo interventni zakon za naslavljanje gospodarstva, in sicer bo šlo za znižanje cene z veleprodajne na maloprodajno. | Foto: STA
"Pri tem imamo v mislih še tiste odjemalce, ki niso zajeti pri regulaciji cen električne energije za leto 2023," je povedal Kumer in dodal, da bo ministrstvo za gospodarstvo pripravilo interventni zakon za naslavljanje gospodarstva, in sicer bo šlo za znižanje cene z veleprodajne na maloprodajno. Foto: STA

Vlada je danes obravnavala izhodišča za še zadnjo fazo ukrepov za naslovitev energetske draginje, tj. za ukrepe za podjetja in določene javne zavode. Med ukrepi bodo shema za subvencioniranje cen elektrike in plina ter za subvencioniranje čakanja na delo in skrajšanega delovnega časa. Sveženj naj bi začel učinkovati 1. januarja.

Vlada je na seji odločala o novem paketu ukrepov pomoči podjetjem pri spopadanju z energetsko krizo v prihodnjem letu.

"Danes je vlada v okviru obravnave zadnje etape ukrepov za naslavljanje energetske draginje sprejela tri ukrepe. Prvi je, da bo ministrstvo za infrastrukturo do konca meseca pripravilo vso potrebno energetsko zakonodajo za naslavljanje draginje," je povedal minister Bojan Kumer.

"Pri tem imamo v mislih še tiste odjemalce, ki niso zajeti pri regulaciji cen električne energije za leto 2023," je povedal Kumer in dodal, da bo ministrstvo za gospodarstvo pripravilo interventni zakon za naslavljanje gospodarstva, in sicer bo šlo za znižanje cene z veleprodajne na maloprodajno.

Po ministrovih besedah bo Slovenija s to zakonodajo v celoti prenesla evropsko uredbo iz konca oktobra in tako gospodarstvu omogočila vse oblike pomoči, ki jih evropska zakonodaja dovoljuje.

"Tretja točka predvideva dodatne ukrepe za skrajšani delovni čas in čakanja na domu, kar je v pristojnosti ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti," je dodal Kumer.

Franjo Bobinac Novice SDS: To je nehigienično. Minister: Imam zagotovilo, da ne gre za konflikt interesov.

Država bo subvencionirala ceno elektrike do 70 odstotkov lanske porabe, nad tem pa bodo odjemalci plačali tržno ceno

Ministrstvo za gospodarstvo bo moralo pripraviti konkretni interventni zakon za pomoč gospodarstvu, ministrstvo za delo pa potrebne ukrepe za subvencioniranje skrajšanega delovnega časa in čakanje delavcev na domu.

Danes je vlada obravnavala okvir za shemo za subvencioniranje cene elektrike pri malih, srednjih in velikih podjetjih ter pri zavodih, za katere cena elektrike v prihodnjem letu še ni regulirana.

Shema bo spodbujala varčevanje z energijo. Tako bo država subvencionirala ceno elektrike do 70 odstotkov lanske porabe, nad tem bodo morali odjemalci plačati tržno ceno. Kdor bo torej privarčeval 30 odstotkov energije ali več, bo deležen le subvencionirane cene. Ta bo lahko po Kumrovih pojasnilih bistveno nižja od tržne.

Sledili bodo še ukrepi za plin

Prihodnji teden ali malo pozneje sledijo še ukrepi za plin, in sicer po isti metodi kot za elektriko.

Sveženj ukrepov naj bi začel učinkovati 1. januarja, sredstva pa se bodo po ministrovih besedah porabljala iz meseca v mesec, tako da podjetja ne bodo imela težav z likvidnostjo.

Za naslednji torek dopoldne je Kumer napovedal še sestanek posebne delovne skupine predstavnikov vlade in gospodarstva, na katerem bo prisoten tudi premier Robert Golob. Na njem naj bi izvedli še zadnja usklajevanja ukrepov pred sprejemom na vladi.

Robert Golob Novice Golob: Namen je, da po referendumski zmagi začnemo pripravljati rešitve Borut Pahor in Natasa Pirc Musar Novice Pirc Musarjeva: Če so me narobe razumeli, se jim opravičujem

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin