Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Ponedeljek,
15. 3. 2021,
10.51

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,42

8

Natisni članek

epidemija COVID-19 Koronavirus Mateja Logar

Ponedeljek, 15. 3. 2021, 10.51

3 leta, 1 mesec

Logarjeva: Stanje je stabilno, a ne idealno #video

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,42

8

"Pojavnost okužb v regijah, v katerih smo sprostili omejitev gostinske ponudbe na prostem, je ostala na nizkem nivoju. To dokazuje, da lahko z doslednim upoštevanjem ukrepov sproščamo določene storitve," je na redni novinarski konferenci dejala vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar.

V nedeljo so sicer ob 1.625 testih potrdili 205 okužb z novim koronavirusom, delež pozitivnih je znašal 12,6 odstotka. Umrli so štirje covidni bolniki.

Sedemdnevno povprečje okužb po podatkih vlade znaša 696. V slovenskih bolnišnicah se zdravi 463 bolnikov, od tega 87 na intenzivni negi.

Štirinajstdnevna incidenca na ravni državi vztraja pod 500. Najvišjo incidenco beležimo v obalno-kraški in koroški regiji, najnižjo pa v posavski. Najvišjo 7-dnevno incidenco pa beležimo na Koroškem, Goriškem, v Zasavju in na Gorenjskem.

Testiranje zaposlenih v osnovnih šolah
Novice V nedeljo potrdili 205 novih okužb

Pogoj števila hospitaliziranih covidnih bolnikov za prehod države v rumeno fazo sproščanja ukrepov je dosežen, saj je določen pri manj kot 500 hospitaliziranih. Ni pa še dosežen pogoj glede tedenskega povprečja potrjenih primerov okužb, ki znaša 696. Da bi prešli v rumeno fazo, se mora ta številka spustiti pod 600.

Logarjeva: Z upoštevanjem ukrepov lahko sproščamo določene ukrepe

Vodja svetovalne skupine je dejala, da je stanje glede novih okužb in sprejemov v bolnišnice podobno kot v prejšnjem tednu. Ne zaznavajo bistvenega zmanjševanja števila okužb.

Opaža, da je pojavnost okužb v regijah, v katerih so sprostili omejitev gostinske ponudbe na prostem, ostala na nizkem nivoju. To po njenih besedah dokazuje, da lahko z doslednim upoštevanjem ukrepov sproščamo določene storitve. Pozvala je k upoštevanju ukrepov, ki so v veljavi. "Tako lahko skupaj vplivamo na manjšo pojavnost okužb ter na dodatno sproščanje ukrepov," je dejala.

Dodala je, da cepljenje v Sloveniji poteka po programu. Spremljajo dogajanje v zvezi s cepivom AstraZenece v ostalih državah. Glede na poročila iz tujih držav o primerih pojava krvnih strdkov po cepljenju s cepivom AstraZenece, zaradi česar so se nekatere države odločile začasno zaustaviti cepljenje s tem cepivom, pa je dejala, da v Sloveniji takšnih priporočil o zaustavitvi cepljenja še niso sprejeli.

"Nezaželeni učinki se v Sloveniji pojavljajo po cepljenih z vsemi tremi cepivi, a gre za blage reakcije in pričakovane nezaželene učinke. Povezava med pojavom tromboeboličnih dogodkov in cepljenjem je še nepreverjena. Podatki ne kažejo, da bi bila pojavnost tromboeboličnih dogodkov večja po cepljenju kot pri splošni populaciji," je dejala Logarjeva.

"Trenutno ni potrjene raziskave, da bi do krvnega strdka prišlo zaradi cepljenja," je zatrdila.

"Korist od cepljenja bistveno večja, kot je nevarnost"

Poudarila je še, da Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) in Evropska agencija za zdravila (EMA) ocenjujeta, da je korist od cepljenja bistveno večja, kot je nevarnost, da pride do resnega nezaželenega učinka.

Vodja svetovalne skupine je tudi komentirala pojav neželenih učinkov po cepljenju učiteljev v eni od velenjskih šol, zaradi česar je v petek odpadel pouk. Po njenem mnenju je nenavadno, da bi se znotraj le ene šole pojavilo toliko neželenih učinkov. Morda so bili v tej šoli učitelji slabše seznanjeni glede morebitnih neželenih učinkov in so potem na te učinke reagirali z večjim strahom, kot bi bilo sicer treba, je dodala.

Podatka o tem, koliko učiteljev je odpovedalo cepljenje s cepivom AstraZenece, Logarjeva nima. Po njeni oceni pa je vzrok za odpovedovanje cepljenja v slabi seznanjenosti možnih neželenih učinkov, zlasti v primerjavi s tveganjem za zaplete ob prebolevanju covida-19. Ob tem je opozorila tudi na to, da ima lahko posameznik blago obliko covida-19, a ga lahko pozneje doleti covidni sindrom, ki se kaže v prizadetosti številnih organov.

Logarjeva je poudarila, da za cepljenje ni drugih zadržkov kot alergija na katero od sestavin cepiva. Tako ni med zadržki prejemanje oralne kontracepcije ali hormonsko nadomestno zdravljenje.

Potrdila je še, da je svetovalna skupina podala pozitivno mnenje, da se lahko cepivo AstraZenece uporablja tudi za starejše od 65 let. Po podatkih iz Velike Britanije, kjer so s tem cepivom cepili vse starostne skupine, je učinkovitost cepiva nad 70 let popolnoma primerljiva s Pfizerjevim. Zdaj bo treba pripraviti ustrezno strategijo cepljenja s tem cepivom, je sklenila.

Pokorna skrbi povečanje okužb med otroki

Strokovni direktor Pediatrične klinike UKC Ljubljana Marko Pokorn je vesel, da so se otroci spet vrnili v vrtce in šole. Kot infektologa pa ga skrbi, da bo vrnitev v šole prispevala k širjenju koronavirusa med otroško populacijo.

Otroci so namreč dovzetni za okužbe s koronavirusom in predvsem starejši otroci so lahko vir okužbe za odrasle družinske člane. Gibanje okužb v otroški populaciji se odraža v intenziteti kroženja virusa v splošni populaciji.

"Treba je poskusiti otroke obdržati v šolah, a ne smemo dovoliti, da bi nam okužbe ušle izpod nadzora. Upoštevajmo načela varnega druženja, razdaljo, prezračujmo prostore in nosimo masko. Ni prepričljivih dokazov, da je nošenje mask pri otrocih škodljivo ali nevarno," je opozoril.

Predstavnica trgovcev: Prihodki so se znižali za desetino

Predsednica Trgovinske zbornice Slovenije Mariča Lah je osvetlila problematiko trgovcev. "Posledice omejitve poslovanja trgovin so hude. Prihodki so se lani zmanjšali glede na leto 2019 za deset odstotkov oziroma za 3,5 milijarde evrov. Upad trgovine na drobno v Sloveniji je največji med vsemi državami EU," je potarnala.

Dejala je, da je bilo v lanskem letu v trgovini izgubljenih 11 tisoč delovnih mest, v prvih dveh mesecih 2021 pa dodatnih 1.600.

Lahova je zaskrbljena, ker je slovenski potrošnik postal še racionalnejši. Pojasnila je, da so se povečali nakupi v času trgovskih akcij. Nakup na spletu se je v posameznih dejavnostih povečal od 40 odstotkov pa vse do 600 odstotkov. Spletna prodaja v letu 2019 je predstavljala 1,5-odstotni delež celotne prodaje v trgovini.

"Sprejeti vladni ukrepi za pomoč gospodarstvu so brez dvoma naravnani v pravo smer in so bili tudi pravočasno sprejeti. Glede na to, da se je vlada skozi celotno koronsko obdobje hitro in razumevajoče odzivala na probleme v gospodarstvu, pričakujemo, da bomo še v mesecu marcu oblikovali ukrepe za drugi kvartal letošnjega leta," je še sklenila Lahova.

Ne spreglejte