Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 11. 2017,
21.21

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

cigarete kajenje

Petek, 17. 11. 2017, 21.21

6 let, 4 mesece

Kadi skoraj milijarda ljudi: kajenje je eden od glavnih vzrokov za smrt

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
kajenje cigareta | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Letna konferenca o vplivu elektronskih cigaret na zdravje, ki jo organizira Kraljeva akademija (The Royal Society) in je v Londonu bila danes, je mednarodna platforma, namenjena širokemu dialogu med različnimi strokovnjaki s področja znanosti, zakonodaje, javnega zdravja in uporabniki.

Od leta 2013, ko se je v Londonu pod okriljem Kraljeve akademije odvil prvi  E-Cigarette Summit, se je letno strokovno srečanje vzpostavilo kot dogodek, namenjen izmenjavi dognanj znanstvenikov, stališč oblikovalcev politik in strokovnjakov javnega zdravja o vplivu elektronskih cigaret na zdravje.

Škodljivost kajenja ne sme biti spregledana

"V letu 2017 s skoraj milijardo kadilcev po svetu kajenje ostaja preprečjiv vzrok smrti v razvitem svetu. Kljub desetletjem naporov za uspešen nadzor nad tobačnimi izdelki škodljivost dolgotrajnega kajenja ne sme biti spregledana," je v uvodu v letošnje srečanje, posvečeno problematiki kajenja in z njim povezanih manj škodljivih alternativ, kot so e-cigarete, zapisala programska direktorica konference Amanda Strange.

Ecigaret | Foto: Reuters Foto: Reuters

Zato je cilj letnega srečnja E-Cigarette Sumnmit oblikovati "spoštljiv dialog in predstaviti analize zadnjih raziskav s tega področja", so še besede Amande Strange. Ob tem pa odpreti tudi razpravo, kako o tem komunicirati z javnostmi.

Strokovni prispevki, podprti z najnovejšimi raziskavami in dognanji, so tako podlaga za soočanja med različnimi deležniki s tega področja. Med temami, ki jih prineslo letošnje srečanje, so tako bila vprašanja vpliva elektronskih cigaret na zdravje, ki jih ponujajo najnovejše raziskave, problematika dvojnega uporabništva (kajenje cigaret in uporaba elektronskih cigaret), regulacije s tega področja in usmeritve politike javnega zdravja.

Ob tem pa tudi načini konstruktivnega komuniciranja z javnostmi o znanosti elektronskih cigaret in posredovanje znanja, povezanega s temi. Ob tem so naslovili tudi vprašanje regulacij na tem področju, trg alternative cigaretam, besedo pa dali tudi uporabnikom e-cigaret.

Ne spreglejte