SiolNET. Novice Slovenija
4,79

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kacin: Cepljena oseba umrla zaradi ponovljenega srčnega infarkta #video

4,79

termometer

Vzrok smrti starejše osebe, ki je umrla po cepljenju proti covidu-19, je po prvem mnenju strokovnjakov ponovljeni srčni infarkt, je na današnji novinarski konferenci pojasnil vladni govorec Jelko Kacin. Po ustaljenih postopkih so oblikovali komisijo neodvisnih strokovnjakov, ki bo primer natančno proučila in javnost seznanila s končnimi rezultati.

Cepljenje po svetu covid-19 Novice Na NIJZ prejeli prijavo neželenega učinka po cepljenju in prijavo smrti, ki sovpada s cepljenjem

Da je ena oseba po cepljenju umrla, je nedavno zakrožilo na družbenih omrežjih, v ponedeljek pa so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) potrdili, da so prejeli prijavo smrti, ki časovno sovpada s cepljenjem v enem od domov za starejše. NIJZ je o tem že obvestil ministrstvo za zdravje, ki bo sklicalo komisijo za cepljenje, da primer podrobno prouči, piše STA.

Kacin: Iztek življenja ni posledica cepljenja

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin pa je danes pojasnil, da gre za starejšo osebo iz enega od domov za starejše, ki se je tako kot preostali sama odločila, ali se bo cepila. Nato pa se ji je ponovil srčni infarkt in je umrla. "Takoj ko se je to zgodilo, je bila izdana prva ocena strokovnjakov, da dogodka med seboj nista povezana. Do izteka življenja ali predčasnega izteka življenja ni prišlo zaradi cepljenja, temveč je šlo za ponovljen srčni infarkt. To je vse, kar v tem trenutku vemo," je dejal Kacin.

Oblikovali so tudi komisijo neodvisnih strokovnjakov, "nikakor ne iz hiše, kjer je nastopila smrt". Komisija primera sicer še ni obravnavala. Kot je dejal Kacin, bodo javnost seznanili s končnim rezultatom, saj ne želijo, da "bi kdorkoli izvajal pritisk na delo neodvisne komisije".

Marija Magajne Foto: STA

Komisijo sestavljajo štirje člani

Kot je v današnji izjavi za medije pojasnila državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne, komisijo sestavljajo štirje člani, in sicer infektolog, internist, epidemiolog z NIJZ in predstavnik agencije za zdravila in medicinske pripomočke, piše STA.

Taka skupina se po protokolu za cepljenje proti covidu-19 oblikuje za vsak primer težjega dogodka, ki sovpada s cepljenjem, je še navedla. Magajnejeva predvideva, da bo komisija, ki so jo zaprosili, da primer čim prej obravnava, preiskavo končala v enem tednu.

Skupini so že posredovali vso medicinsko dokumentacijo, povezano s primerom, ki je na ministrstvu po njenih besedah sicer niso odpirali. Zato tudi ni mogla komentirati Kacinovih navedb glede ponovljenega srčnega infarkta kot vzroka smrti in časa smrti. Po nekaterih informacijah naj bi oseba umrla že 29. decembra, dva dni po začetku cepljenja v Sloveniji. Potrdila pa je, da so na ministrstvu informacijo o tem s strani NIJZ prejeli v ponedeljek, piše STA.

"Prav, da se vsak dogodek razišče"

"Ko bo komisija svoje opravila, bo zelo jasno povedala, za kaj gre," je prepričana državna sekretarka. Po njenih besedah je prav, da se vsak dogodek razišče in ugotovi, za kaj gre.

"Vsako cepivo, ki je zdravilo, ima lahko neželene učinke. Kljub vsemu pa so v uporabo dana zdravila, ki imajo večjo korist kot morebitne stranke učinke, iz tega vidika verjamem v cepljenje in ko bom na vrsti, se bom tudi cepila," je napovedala. Na ministrstvu tudi ugotavljajo, da zanimanje za cepljenje proti covidu-19 med zdravstvenimi delavci narašča.

Tudi minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je danes poudaril, da ne moremo ničesar prejudicirati, dokler preiskava zdravstva ni končana. Menil pa je, da je sistem nadzora varnosti cepiva dober in je v tem obdobju še posebej poostren, piše STA.

Cepljenje Novice Napoved IJS: kdaj se bodo v Sloveniji poznali učinki cepljenja

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 17
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin