Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 6. 2019,
12.37

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,75

Natisni članek

vročinski val vreme vročina poletje dehidracija

Sreda, 26. 6. 2019, 12.37

4 leta, 9 mesecev

Jutri lahko pade nov vročinski rekord, grozijo tudi nevihte #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,75

Vročinski val, ki je v teh dneh zajel zahodno in srednjo Evropo, se počasi seli tudi k nam. Vročina bo jutri najbolj izrazita v zahodni in osrednji Sloveniji, kjer lahko pade tudi nov junijski vročinski rekord. Zaradi pregretega ozračja bo možen tudi razvoj močnih neviht in krajevnih neurij.

"V četrtek bo vročina dosegla vrhunec, pričakujemo najvišje temperature med 34 in 37 stopinj," je povedal Brane Gregorčič z Arsa.

Dodal je, da nas bo v noči na petek oplazila hladna fronta in prinesla nekaj svežega zraka. "V petek in soboto v notranjosti Slovenije temperature predvidoma ne bodo dosegle 30 stopinj Celzija, ampak bodo tik pod 30 stopinjami," je pojasnil meteorolog Gregorčič z Agencije za okolje (Arso).

vročina
Novice Najbolj vroče bo v četrtek: živo srebro se bo povzpelo do 36 stopinj Celzija #video

Vročina se bo do konca tedna po njegovih besedah nadaljevala le še na Primorskem.

V četrtek nevarnost nastanka močnih neviht

Po napovedih vremenoslovcev spletnega portala neurje.si bo četrtkov prehod oslabljene vremenske motnje povzročil nestabilno ozračje.

"Po vročem četrtkovem dnevu bodo popoldan in zvečer ponekod po Sloveniji nastale krajevne nevihte. Zaradi ugodnih vetrovnih pogojev, pregretega ozračja in velike zaloge potencialne konvektivne energije bo možen razvoj močnih neviht in krajevnih neurij. Nevihte bodo nadaljevale pot proti jugu/jugovzhodu, na Hrvaško, kjer se bodo predvidoma še okrepile. Največja verjetnost za nastanek močnejših neviht pri nas bo na območju severovzhodne in vzhodne Slovenije (Dolenjska in Štajerska)," so zapisali.

Gregorčič je še pojasnil, da bo v nadaljevanju prihodnjega tedna vreme bolj spremenljivo, in kaže, da tako ekstremne vročine ne bo več.

Najpomembnejše je pitje vode

Na Arsu ob visokih temperaturah priporočajo, da naj se gibanje na prostem omeji na jutranje in večerne ure. Predvsem mlajše in starejše prebivalce opozarjajo, naj v času visokih temperatur ostajajo na hladnem, da se izognejo dehidraciji in vročinskemu udaru.

Tudi na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje v teh vročih dneh opozarjajo, da je najpomembnejša hidracija, torej pitje vode. Za starejše ljudi je priporočljiva količina od dva do tri litre vode na dan, za otroke okrog enega litra. Priporočeno je pitje v intervalih.

Novice Oddaja Planet 18: Jankovićevo mestno podjetje nad občane poslalo policijo

Opozorilni znaki dehidracije so slabost, nemoč, zmedenost in velika žeja, zato je treba takšno osebo dati v senco, ji dati piti vodo in poklicati zdravnika na 112, če je hudo zmedena.

Ker so v vročini najbolj izpostavljeni delavci na gradbišču, zdravniki svetujejo, naj delata dva skupaj, da če enega obide slabost, mu lahko drugi pomaga. Svetujejo zaščitno obleko, kapo, pokrivala za tilnik in ušesa ter zaščitno opremo proti pripeki in seveda uživanje vode. Na inštitutu v vročini odsvetujejo pitje alkohola, kave, gaziranih in sladkih pijač, ker te le še bolj pospešijo odvajanje vode iz telesa.

Razglašena velika požarna ogroženost

Zaradi visokih temperatur je razglašena tudi velika požarna ogroženost na območju občin Koper, Ankaran, Izola, Piran, Ilirska Bistrica, Pivka, Postojna, Sežana, Divača, Hrpelje - Kozina, Komen, Vipava, Ajdovščina, Nova Gorica, Kanal, Brda, Miren - Kostanjevica, Renče - Vogrsko in Šempeter - Vrtojba.

V naravi je tako poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov oz. snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, požigati ob infrastrukturnih objektih, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar, ter izvajati ognjemete. Policija in Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami bosta v tem času izvajala poostren nadzor.

Ne spreglejte