Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Jančič

Sreda,
18. 11. 2020,
8.15

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,64

20

Natisni članek

razrešitev upravno sodišče Darko Muženič NPU

Sreda, 18. 11. 2020, 8.15

3 leta, 5 mesecev

Jurič je odpravil nezakonito imenovanje Muženiča v času Marjana Šarca

Peter Jančič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,64

20

Darko Muženič | Foto STA

Foto: STA

Mediji že nekaj časa na veliko poročajo, da je upravno sodišče v Novi Gorici ugotovilo, da je bil nekdanji direktor NPU Darko Muženič razrešen z uporabo napačnega člena zakona, ki to omogoča brez razlage, in se čudijo, zakaj Muženiča na policiji ne vrnejo na funkcijo po takšni odločitvi sodišča. Sodišče vrnitve ni zahtevalo. Precej manj pa je znano, ker o tem ni medijskih poročil, da je bil po členu in na način, za katerega sodišče trdi, da ne velja, 1. 5. 2019 Muženič za šefa NPU že imenovan. 

Ker se člen, po katerem je bil Muženič imenovan, ne bi smel uporabljati, kar je letos ugotovilo sodišče, bi spoštovanje zahtev medijev in Muženiča, da ga mora direktor policije vrniti na vrh NPU, pomenilo, da bi direktor policije legaliziral nezakonito ravnanje v času prejšnje vlade, ko je bil direktor NPU imenovan po členu, ki omogoča diskrecijo, kar se po letošnji sodbi upravnega sodišča ne sme. 

Na posnetku je Darko Muženič:

Darko Muženič | Foto: STA , Foto: STA ,

 

To bi škodilo ugledu NPU in policije

Postopka imenovanja in razrešitve direktorja NPU predstavljata samostojno in nedeljivo pravno celoto, ki ju ni mogoče obravnavati ločeno. Odločitev sodišča, da šefa NPU ni dopustno razrešiti na način, po katerem je bil Muženič na svojo funkcijo lani imenovan, zaradi tega pomeni obratno od tistega, kar pišejo številni mediji: funkcije direktorja Muženič ne more opravljati. Odločitev, da na nezakonit način imenovan direktor še opravlja delo, bi bila notranje protislovna in bi povzročila nepopravljive posledice za ugled, strokovnost in avtonomnost NPU in njegovega direktorja, ki je v javnem interesu, menijo na vrhu policije.

Imenovanje Muženiča na položaj direktorja leta 2019 je, da bi spoštoval sodbo upravnega sodišča, vršilec dolžnosti generalnega direktorja Andrej Jurič v ponovljenem postopku zaradi tega odpravil. Muženič pa se na to odločitev lahko še pritoži.

Odločitev so na vrhu policije med drugim pojasnili tako:

"Upravni organ je pri novem odločanju vezan na pravno mnenje upravnega sodišča glede uporabe materialnega prava in na njegova stališča, ki se tičejo postopka (četrti odstavek 64. člena ZUS-1), zato tega predhodnega vprašanja ne more rešiti drugače, kot ga je rešilo upravno sodišče, ki je po ustavi pristojno za presojo zakonitosti dokončnih posamičnih aktov, s katerimi državni organi odločajo o pravicah ali o obveznostih in pravnih koristih posameznikov." 

Na vrhu policije ocenjujejo, da se Muženičev pravni položaj z odločitvijo, da se odpravi nezakonita odločitev iz lanskega leta, ni poslabšal, saj je po sodbi upravnega sodišča sporen le postopek njegovega imenovanja in razrešitve, ne pa tudi njegov delovnopravni status, ki ga ima kot javni uslužbenec na položaju vodje organizacijske enote, ki ni vezan na petletni mandat in kjer ga lahko predstojnik prerazporedi, da bi zagotovil učinkovitejše oziroma smotrnejše delo organa.

Policija: Sodnih odločitev ne komentiramo

Na našo prošnjo, da predstavijo zaplete z domnevno nezakonito razrešitvijo in imenovanjem direktorja NPU, vmes je sodišče na zahtevo Muženiča zadržalo še izvedbo postopka izbire novega direktorja, so iz policije odgovorili tako:

"Darko Muženič se je zaradi razrešitve pritožil na Upravno sodišče, ki je oktobra razrešitev odpravilo in zadevo vrnilo policiji v ponovni postopek. V skladu z obrazložitvijo sodbe je bil obnovljen postopek javnega natečaja za direktorja NPU, v obnovljenem postopku je bila odločba o imenovanju g. Muženiča za direktorja NPU odpravljena, nato pa je bil postopek javnega natečaja ustavljen. G. Muženič je sprožil delovnopravni spor zaradi nezakonite premestitve na Delovno in socialno sodišče. Po tem, ko je Upravno sodišče odločilo, da mora Policija ponovno odločiti o razrešitvi in po tem, ko je bil objavljen javni natečaj za direktorja NPU, je g. Muženič vložil predlog za izdajo začasne odredbe za zadržanje javnega natečaja za direktorja NPU.

Delovno in socialno sodišče je predlog najprej zavrnilo, po pritožbi g. Muženiča je Višje delovno in socialno sodišče zadevo vrnilo Delovnemu in socialnemu sodišču v ponovno odločanje, Delovno in socialno sodišče pa je njegovemu predlogu ugodilo. Z včeraj izdano sodbo je Delovno in socialno sodišče zadržalo izbiro kandidata oz. prepovedalo njegovo izbiro, natečajnega postopka pa ni ustavilo. Policija sodnih odločitev ne komentira, se pa lahko na sodbo Delovnega in socialnega sodišča še pritoži. V. d. direktorja NPU je dr. Petra Grah Lazar, Darko Muženič pa opravlja naloge v vodstvu Službe generalnega direktorja policije na delovnem mestu policijski svetnik."

Ne spreglejte