Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 7. 2012,
13.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 13. 7. 2012, 13.22

8 let

Jubilejna Agra tudi v znamenju svojega in abrahama skupne evropske politike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Sejem Agra v Gornji Radgoni bo letos v znamenju dveh jubilejev s skupnim imenovalcem: sejem praznuje pol stoletja delovanja, na njem pa bodo obeležili tudi 50 let skupne evropske kmetijske politike.

Eden največjih slovenskih sejmov, sploh pa največji v kmetijsko-živilski panogi pri nas, ki ga že po tradiciji pripravijo v zadnjem tednu avgusta (letos od sobote, 25. 8., do četrtka, 30. 8.) bo po pričakovanju prireditelja, Pomurskega sejma, tudi letos privabil okrog 1650 razstavljavcev iz 20 držav in okrog 120 tisoč obiskovalcev.

Jubileji na kupu Leto 2012 bo za sejem Agra še posebej pomemben, saj v Pomurskem sejmu praznujejo že pol stoletja prirejanja tega dogodka, letos pa bo njihov jubilej sovpadal še z enakim jubilejem skupne evropske kmetijske politike. Temu dejstvu so organizatorju posvetili tudi letošnji program sejma.

Tako se bo ob 50. obletnici skupne evropske politike Evropska komisija predstavila s potujočo interaktivno razstavo, delo in življenje na kmetiji v preteklosti, sedanjosti in prihodnosti. Posebno predstavitev pomena skupne evropske politike bo pripravila tudi Kmetijsko gozdarska zbornica.

Še nekaj jubilejnega pridiha bo prispevala tudi Zadružna zveza Slovenije, ki bo obeležila 140-letnico zadružništva na Slovenskem in mednarodno leto zadrug.

V središču avstrijska Štajerska, Vojvodina, Brazilija Kot dežela gostja se bo letos predstavila avstrijska Štajerska, predvsem z razstavljavci, ki sodelujejo v projektu Avstrija – regija užitkov (Genuss Region Österreich), skupinske predstavitve bo deležna tudi srbska avtonomna pokrajina Vojvodina, posebna pozornost pa bo namenjena tudi Poljski in Braziliji.

Predstavitev novosti Že po tradiciji sejem vsako leto postreže s predstavitvijo najnovejših dosežkov s področja kmetijske mehanizacije, opreme in orodij: tako bodo na področju vinogradništva in vinarstva premierno predstavili montažno vinsko klet, nove protitočne sisteme, bio volneno izolacijo iz slovenske ovčje volne, večnamenski kotel za kuhanje domačega žganja z inovativnim načinom utekočinjenja alkoholnih hlapov, primeren tudi za rabo v čebelarstvu.

Med vzorčnimi nasadi rastlinske proizvodnje ter dreves, grmovnic in vrst lesa iz slovenskih gozdov je novost prikaz vrta po načinu permakulture z biodinamičnim gospodarjenjem. Sejemska učna gozdna pot bo bogatejša za 50 novih dreves, zasajenih v čast visokega sejemskega jubileja.

Poseben poudarek bo veljal tudi predstavitvi slovenskih avtohtonih sort, med drugim več kot 30 sort krompirja, predstavljene bodo gomoljnice in kolekcija čilijev.

Razstava lipicancev Tudi strokovne razstave slovenskih avtohtonih pasem domačih živali so že stalnica sejma, letos pa bosta v ospredju državna razstava govedi lisaste pasme in konj lipicancev, ki bodo dali svoj pečat že odprtju sejma, ko bo Kobilarna Lipica pripravila nastop svoje šole klasičnega dresurnega jahanja. Seveda ne gre pozabiti tudi že vsakoletnega državnega ocenjevanja vin, iz katerega bo na sejmu mogoče pokušati več kot 600 primerkov.

Tekmovanje v plesanju polke, izbor najtežje buče … V spremljajočem, lahkotnejšem programu sejma, ki je namenjen najširši skupini obiskovalcev, se po podatkih prirediteljev sodeč obeta pester program. Tako si bo med drugim mogoče ogledati mednarodno parado kmečkih šeg in opravil, tekmovanje v plesanju polke, državno sekaško tekmovanje lastnikov gozdov, izbor najtežje buče, tekmovanje v vlečenju vrvi, zaključek akcije S kmetije na vas, srečanje starodobnih traktorjev itn.

Ob Agri še Inpak Sicer pa bo hkrati s sejmom Agra potekal tudi 18. Mednarodni sejem embalaže, tehnike pakiranja in logistike, Inpak, ki se osredotoča na aktualne zahteve EU in pravilen odnos do okolja v celotnem življenjskem ciklu embalaže.

Ne spreglejte