Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 11. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08

1

Natisni članek

vrtec Črnomelj starši protesti otroci

Petek, 24. 11. 2017, 4.00

6 let, 5 mesecev

Jezni starši: Kako je mogoče, da vrtec deluje v improviziranih zabojnikih? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08

1

Črnomaljski otroci že skoraj 20 let obiskujejo enoto vrtca, ki deluje v improviziranih zabojnikih. Zaradi velikega števila otrok je občina pred leti v zabojnikih, ki so bili namenjeni beguncem, začasno odprla enoto vrtca, ki je po vseh letih nato postala trajna. Vendar pa je staršem malčkov zdaj prekipelo. Črnomaljsko županjo so z odprtim pismom opozorili na perečo problematiko, hkrati pa podpisujejo peticijo za umik vrtca na Majerju.

Novinarka: Suzana Kozel/Video: Planet TV


Enota Majer Vrtca Otona Župančiča Črnomelj je montažna stavba, ki je bila postavljena v devetdesetih letih. Nekoč je služila kot šola in kot jedilnica za begunce z Balkana, danes pa dopoldneve v njej preživljajo predšolski otroci. Njihove vzgojiteljice morajo igrala zaradi vandalov vsak dan pospraviti.

"Igrala so premična, ki jih vzgojiteljice prinesejo in odnesejo. Stekla na sosednji stavbi so razbili vandali, tudi tu, v stavbi vrtca, je luknja, za katero ne vemo, kaj jo je povzročilo," pojasnjuje ravnateljica Petra Pezdirc Stopar.

Kako lahko otroci leta 2017 živijo v zabojniku?

Pred 17 leti so tu enoto vrtca zaradi povečanega števila otrok odprli le začasno. Ker omenjena enota še vedno deluje na začasni lokaciji, je staršem, ki poudarjajo, da okolje ni primerno za vzgojo otrok, prekipelo.

Oče enega od malčkov je zato črnomaljski županji Mojci Čemas Stjepanovič zato napisal odprto pismo, v katerem jo je pozval, naj uredi problematiko. "Hotel sem se javno vprašati, ali je normalno, da leta 2017 otroci živijo v zabojniku, da se politika iz leto v leto umika in da se težava ne reši," pojasnjuje Darjan Grudnik.

V sedemnajstih letih so v Črnomlju sicer zgradili nov vrtec, a tam ni dovolj prostora za vse malčke. Nekateri zato ostajajo na začasni lokaciji, straše pa je strah. "Samo misel na to, da v vrtcu zagori, je strah zbujajoča. Saj nimajo običajnih vrat, da bi lahko šli normalno ven. A bodo otroke ven metali," se sprašuje Sabina Gosenca.

Inšpekcijo zmotili le ograja na igrišču in pipe v kopalnici

Inšpektorji so po besedah ravnateljice ob obisku vrtca ugotovili le, da je treba zamenjati ograjo na zunanjem igrišču in pipe v kopalnici: "Težava je, da če pridejo starši in preobuvajo otroka, drugi starši ne morejo iti mimo. Počakati morajo, da se drugi umakne."

Po besedah staršev so vzgojiteljice sicer srčne in predane delu z otroki, a to po besedah staršev ni dovolj za zaupanje. Nekateri  otroke zato vozijo v vrtec, ki je v drugi občini, ali pa iščejo druge rešitve.

"Vrtec, v katerega hodi moja nečakinja, je v primerjavi s to enoto luksuzen vrtec, jaz pa plačujem isto ceno za to, oprostite mi za besedo, kolibo. Dokler imamo možnost, da otrok ostane doma, bo tako, če ne, pa bomo poiskali drugo možnost," pojasnjuje mamica Polona Klančnik.

Starši si želijo sodobnega vrtca z velikim igriščem in svetlimi prostori

Vrtčevska stavba je poleg tega tudi energetsko potratna, stroški za zaposlene pa so zaradi omejenega števila otrok, ki jih lahko sprejmejo, višji. Starši so zato stvari vzeli v svoje roke in podpisujejo peticijo za umik vrtca na Majerju. 

"Razumem, da občina nima denarja, vendar smo v EU, poznamo kohezijske sklade. Če tega ne počnemo dovolj intenzivno, potem tudi denar ne sme biti izgovor," je prepričan Grudnik.

Starši za svoje enoletnike in dvoletnike zahtevajo sodoben vrtec s svetlimi prostori in velikim igriščem, saj je po njihovem mnenju sramotno, da otroci dopoldneve preživljajo v vrtcu, ki ustreza zgolj minimalnim standardom.

Črnomaljska županja danes za izjave pred kamero ni bila dosegljiva. Kot je poudarila v pisni izjavi, vrtec zagotavlja ustrezne pogoje za otroke. Selitev 31 malčkov v druge in sodobne prostore po njenih besedah trenutno ni mogoča, saj občina nima stavbe, ki bi bila namenjena za predšolsko vzgojo. Na občini sicer že nekaj časa razmišljajo o gradnji in financiranju vrtca. Ker je finančni zalogaj za občino prevelik, županja za vrtec predlaga javno-zasebno partnerstvo. 
Ne spreglejte