Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
7. 7. 2013,
9.54

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

legionela zdravnik

Nedelja, 7. 7. 2013, 9.54

4 leta, 4 mesece

Je voda na onkološkem inštitutu okužena z legionelo?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Potem ko je onkološki zdravnik zbolel za legionelo, se je inštitut odločil za testiranje vodovodne vode. Rezultati bodo znani v prihodnjih dneh.

Zdravnika iz Onkološkega inštituta Ljubljana, ki je zbolel za legionelo, so premestili na infekcijsko kliniko UKC Ljubljana. Podatkov o njegovem zdravstvenem stanju ne posredujejo, je pa edini bolnik na infekcijski kliniki z legionelo.

Omenjeni zdravnik je za legionelo zbolel prejšnji teden. Ker ima onkološki inštitut vse od odprtja težave s to bakterijo v vodovodu, so se na inštitutu odločili bakteriološko testirati vodo na tistih območjih ustanove, kjer se je zdravnik gibal.

Rezultati bodo znani predvidoma v prihodnjih dneh. Če bodo ugotovili prisotnost legionele, bodo izvedli še genotipizacijo bakterije. To pomeni, da bodo gensko analizirali bakterije iz vode ter bakterije pri obolelemu ter rezultate primerjali, ali se ujemajo.

Kaj je legionela? Bakterija legionela sicer povzroča bolezen legionelozo. Obstajata blažja vročinska oblika legioneloze (Pontiaška vročica) in težja oblika, pri kateri se razvije pljučnica. Ime legionarska bolezen izhaja iz izbruha, ki se je pojavil med udeleženci konvencije ameriških legionarjev leta 1976 v filadelfijskem hotelu.

Legionele so sicer prisotne v naravnih vodnih okoljih, a je število bakterij v naravnem okolju majhno, tako običajno ne predstavlja tveganja za ljudi. Lahko pa zaidejo tudi v vodne sisteme, ki so namenjeni za oskrbo s pitno vodo, hlajenje, v bazene s kopalno vodo, bazene z industrijsko vodo itd. Najbolje pa razmnožujejo v topli vodi in takrat lahko predstavljajo tveganje za ljudi.

Za legionarsko boleznijo umre med pet in 15 odstotkov bolnikov Med pet in 15 odstotkov bolnikov z legionarsko boleznijo umre. Bolj zapleten potek in večja umrljivost je značilna za starejše, kadilce, pljučne bolnike, bolnike s sladkorno boleznijo, odpovedjo ledvic bolnike, z oslabljenim imunskim sistemom.

Vzrok za težave z legionelo na Onkološkem inštitutu je kombinacija korozije cevi in prenizkih temperatur vode, našteli pa so tudi 25 slepih vodov. Zato je treba zamenjati celoten vodovod, razpis za izgradnjo novega vodovodnega omrežja je že pripravljen, objavljen bo pa v ponedeljek.

Ne spreglejte