Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 9. 2015,
12.04

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

študij študent štipendija

Ponedeljek, 28. 9. 2015, 12.04

6 let, 6 mesecev

Je res smiselno študirati?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Sloveniji že nekaj let upada število študentov in podeljenih štipendij ter strmo rastejo stroški, povezani s študijem.

V četrtek se začenja novo študijsko leto. Ko pogledamo številke, se zdi, da fraza "študent naj bo" počasi izginja iz našega življenja.

Vse manj je tudi diplomantov V Sloveniji se je tudi leta 2014/15 nadaljeval trend upadanja števila vpisanih študentov. Ta je še bolj kot pri moških opazen pri ženskah, saj je bilo lani v primerjavi z letom 2010 na študij vpisanih več kot četrtina manj žensk in 15,9 odstotka manj moških. Razloge gre iskati v manj številčni generaciji mladih, hitro rastočih stroških študija in zaostrovanju pogojev za pridobitev štipendij.

Posledično pada število diplomantov, ki jih je bilo leta 2014 1,8 odstotka manj kot leto prej. Vseeno med mladimi, starimi od 19 do 24 let, študira skoraj polovica (47,7 odstotka), kar je precej več od povprečja EU, kjer študira skoraj tretjina mladih (30 odstotkov). Zmanjšuje se delež izrednih študentov, ki se je lani na letni ravni zmanjšal za 1,7 odstotne točke.

Vse več je magistrov Če pogledamo število študentov glede na vrsto izobraževanja, opazimo upad števila študentov povsod razen na magistrskem študiju, kjer se je število študentov na letni ravni povečalo za dobrih šest odstotkov. Družbene, poslovne, upravne in pravne vede so področja z največjim osipom študentov. Pri moških je bilo nekoliko več zanimanja za izobraževalne vede in izobraževanje učiteljev, pri ženskah za zdravstvo in socialo.

Trg je končno začel delovati: vse manj bibliotekarjev V letu 2013 je opaziti tudi manjše število pedagoških delavcev, ki jih je bilo 0,9 odstotka manj kot leta 2012. Najbolj se je zmanjšalo število bibliotekarjev, povečalo pa število znanstvenih delavcev. Predvsem zaradi zaostrovanje pogojev za pridobitev štipendije je bilo lani 18,6 odstotka manj štipendistov kot leta 2010.

Ne spreglejte