Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Četrtek,
28. 1. 2016,
14.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

1

Natisni članek

Ivan Zidar Goran Klemenčič

Četrtek, 28. 1. 2016, 14.59

8 let

Je pošiljanje Ivana Zidarja v zapor mučenje?

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

1

Ustavno sodišče odloča, ali je sprememba zakonodaje, na podlagi katere so Ivanu Zidarju zavrnili odlog prestajanja zaporne kazni, protiustavna. Vlada meni, da ne posega v pravice obsojencev.

Višje sodišče je zahtevalo presojo ustavnosti avgusta lani spremenjene 1. točke prvega odstavka 24. člena zakona o izvrševanju kazenskih sankcij.

Točko, ki je prej navajala, da se sme odhod v zapor odložiti "dokler traja bolezen", je zakonodajalec lani spremenil v "dokler traja bolnišnično zdravljenje". S tem je država zaostrila pogoje za odlog izvršitve kazni zapora.

Višje sodišče meni, da je spremenjena točka v nasprotju z 18. členom ustave Republike Slovenije, ki določa prepoved mučenja. Po mnenju višjih sodnikov je sprememba zakonodaje "radikalno posegla v primere, ko sicer bolnišnično zdravljenje obsojencu ni odrejeno, pa kljub temu zaradi obstoja hude bolezni ni zmožen nastopiti kazni".

Klemenčičevi: Namen je omejiti zlorabe Vlada, ki je stališče sprejela danes, nasprotno meni, da izpodbijana določba ni v neskladju z ustavo. Kot navajajo, je zakonodajalec z njo zamejil možnosti zlorabe instituta odloga oziroma prekinitve kazni zapora in nova ureditev ne posega v pravico obsojenca do ustreznega zdravstvenega varstva.

Na ministrstvu, ki ga vodi Goran Klemenčič, se pri tem opirajo na dva primera sodne prakse evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP). V prvem so sodniki odločili, da naj se pri osebi, ki je hudo bolna in ji zavod za prestajanje kazni zapora ne more zagotoviti ustrezne zdravstvene oskrbe kazen zapora v zavodu ne izvrši. V drugem pa, da izvršitev kazni zapora v zavodu za osebo, ki je hudo bolna in za katero je v zavodu zagotovljena ustrezna zdravstvena oskrba, ne pomeni kršitve evropske konvencije za človekove pravice.

Ob tem navajajo primer sodbe ESČP v primeru Helhal proti Franciji. Tu se je, kot navaja vlada, ob presoji ustreznosti prestajanja kazni zapora za obsojenca s hujšo obliko invalidnosti upoštevalo predvsem razmerje med zdravstvenim stanjem obsojenca in zagotovljeno zdravstveno oskrbo v zavodu (in ne invalidnost obsojenca sama po sebi).

Zaostritev zakonodaje Ustavno presojo dotičnega člena je zahteval tudi odvetnik Ivana Zidarja, ki mu je sodišče lani zavrnilo prošnjo za odlog odhoda na prestajanje kazni v zadevi Čista lopata.

Spomnimo, da bi Zidar moral s prestajanjem kazni začeti že oktobra 2013, a je sodišče na njegovo prošnjo vsako leto odhod v zapor odlagalo zaradi ugotovitev izvedencev, da je nekdanji gradbeni baron preveč bolan za zapor. Lani so nato prošnjo zavrnila. Zdravniška komisija je sicer odločila, da je Zidar preveč bolan za zapor, a je sodišče prošnjo zavrglo, saj je po novem pogoj za odlog bolnišnično zdravljenje - Zidar pa ni stalno hospitaliziran.

Na potezi ustavni sodniki Ustavno sodišče lahko, če ugotovi, da so protiustavne, določbe zakona razveljavi. Razveljavitev učinkuje takoj ali v roku, ki ga določi ustavno sodišče. Ta rok ne sme biti daljši od enega leta.

Ne spreglejte