Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 3. 2019,
14.56

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

Japonska jeziki Osnovna šola Ledina Ljubljana osnovna šola

Petek, 8. 3. 2019, 14.56

5 let, 1 mesec

Japonski študenti na obisku pri osnovnošolcih, ki se učijo japonščine #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Japonščino govori okoli 128 milijonov ljudi, največ na Japonskem, kjer je to državni in uradni jezik. Je deveti najbolj zastopan jezik v svetu in velja za enega najtežjih, zapisuje se s štirimi različnimi pisavami. Kakšna je japonščina, preizkušajo tudi učenci na OŠ Ledina, ki obiskujejo tečaj, na katerem lahko danes japonsko spregovorijo tudi s študenti z Japonske.

Kakšen je japonski jezik, po novem preizkušajo tudi osnovnošolci OŠ Ledina v Ljubljani. Brezplačni 50-urni tečaj obiskuje 13 učencev zadnje triade. Danes so jih obiskali študenti pedagogike iz Japonske, ki so za dva tedna obiskali Slovenijo.

Japonski jezik se od evropskih ne razlikuje le po zapisu, temveč tudi po slovnični sestavi, na primer glagol je običajno zapisan ob koncu stavka, pozna le sedanji in pretekli čas.

V jezik so močno vkodirani vljudnost, uradnost in hierarhija. Od starosti, izkušenj, zaposlitve in namere govorca je odvisno, ali se uporabi običajni jezik, preprosto vljudnostno obliko, ponižni ali zelo spoštljivi jezik. Prav zaradi vseh različnih oblik je običajno potrebnih več let intenzivnega učenja in uporabe, da se lahko z japonsko govorečim sogovornikom pogovarjamo tudi o čem drugem kot le o osnovnih stvareh, pravijo nekateri, ki so se učenja japonščine lotili resneje.

Z učenjem japonščine učenci spoznavajo drugo kulturo

"Učenje japonščine učencem omogoča spoznavanje novega sveta, ki se v marsičem razlikuje od evropejskega. Srečujejo se s povsem novim sistemom pisave, z izredno zanimivo kulturo in navadami naroda. Učenje japonskega jezika jim omogoča pridobivanje jezikovne kompetence, ki je v času, ko je Japonska vse pomembnejša svetovna gospodarska velesila, vse bolj cenjena in zaželena," so zapisali v Jezikovnem centru Bilingua, ki skrbi za učenje japonščine v OŠ Ledina. Prepričani so, da bodo zaradi obiska japonskih študentov dobili še večji zagon za učenje jezika.

Ne spreglejte