Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 12. 2007,
8.25

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 18. 12. 2007, 8.25

8 let, 2 meseca

Janša v Parizu: Eno leto, dve predsedstvi, ena naloga

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Premier Janez Janša in francoski predsednik Nicolas Sarkozy sta danes v Elizejski palači govorila o bilateralnem sodelovanju in sodelovanju v okviru EU v prihodnjem letu.

Prihodnje leto bosta Slovenija in Francija druga za drugo prevzeli krmilo EU. Ena ključnih tem so priprave na uveljavitev Lizbonske pogodbe in spremljanje procesa ratifikacij, kar je tako slovenska kot francoska prioriteta, je po srečanju povedal premier. "Gre za eno leto, dve predsedstvi in za eno nalogo," je poudaril Janša v Parizu. Lizbonska pogodba je tako slovenska kot francoska prioriteta Obe državi bosta prihodnje leto osredotočeni na predsedovanje Svetu EU, je po slabo uro dolgem kosilu s francoskim predsednikom povedal premier Janša. "Veliko tem bo skupnih, ena ključnih, ki je tako slovenska kot francoska prioriteta, pa so priprave na uresničitev Lizbonske pogodbe," je poudaril. "Gre za spremljanje procesa ratifikacije in izvedbo vseh tistih aktivnosti, ki bodo omogočile, da pogodba dejansko stopi v konkretno življenje januarja 2009," je pojasnil.

Francija je tretji najpomembnejši tuji investitor v Sloveniji

Obisk je sicer namenjen predvsem krepitvi bilateralnega sodelovanja na gospodarskem, kulturnem in znanstvenem področju. O tem se bo sicer premier Janša popoldne v palači Matignon podrobneje pogovarjal s predsednikom francoske vlade Francoisom Fillonom. Francija je pomemben gospodarski partner Slovenije - po uvozu zaseda četrto mesto, po izvozu pa peto. Blagovna menjava, ki je lani presegla 2,2 milijarde evrov, je vezana na avtomobilsko industrijo. Francija je tudi tretji najpomembnejši tuji investitor v Sloveniji.

Današnje srečanje s francoskim predsednikom Sarkozyjem pa je predvsem "pika na i" dosedanjim usklajevanjem priprav na zaporedno predsedovanje Slovenije in Francije EU v prihodnjem letu, je namen obiska tik pred začetkom slovenskega predsedovanja pojasnil premier. "S predsednikom Sarkozyjem sem se v zadnjem letu pogovarjal najmanj desetkrat, v zadnjem tednu je to tretje bilateralno srečanje v tem smislu, da smo sedeli za skupno mizo in razpravljali o odprtih vprašanjih," je opisal intenzivnost francosko-slovenskih stikov.

Ta usklajevanja so usmerjena predvsem v novo pogodbo EU. "Ne samo na najvišji, temveč tudi na delovni ravni poteka v teh dneh vrsta sestankov, v katerih usklajujemo aktivnosti obeh predsedstev v naslednjem letu," je usklajevanje glede pogodbe opisal premier. V tem okviru sta Janša in Sarkozy danes tudi ocenila, da je bil nedavni vrh v Bruslju uspešen, saj je na njun predlog v letošnje decembrske sklepe Evropskega sveta vključeno "zagotovilo, da bo proces implementacije Lizbonske pogodbe v rokah obeh predsedstev naslednjega leta", je pojasnil premier.

Najtežji del reševanja kosovskega problema bo med slovenskim predsedovanjem Slovenija ima vso podporo Francije tudi pri reševanju kosovskega vprašanja, je poudaril premier. Decembrski Evropski svet, ki združuje voditelje držav in vlad članic EU, je bil uspešen tudi zato, ker "smo hkrati sprejeli vse potrebne sklepe, na podlagi katerih lahko EU odigra svojo ključno vlogo pri reševanju kosovskega vprašanja", je povedal. "Ta del je pomemben za Slovenijo, saj bo med njenim predsedovanja na mizi najbrž najtežji del reševanja bodočega statusa Kosova," je razložil.

Glede pogajanj s Turčijo se stališča Slovenije in Francije razlikujejo

Na sploh je stališče francoske zunanje politike do Zahodnega Balkana premier danes ocenil "kot precej velik korak naprej". "Dobili smo zagotovilo, da Francija podpira širitev EU na Zahodni Balkan," je povedal. O vprašanju nadaljnjih pogajanj s Turčijo, pri katerem se stališča Slovenije, ki podpira nadaljevanje pogajanj, in Francije razlikujejo, pa je premier menil, da je "usoda naslednjih korakov rešena s tem, ko je Evropski svet dal okvirni mandat za ustanovitev skupine za premislek o prihodnosti EU". Tako je bil "izpolnjen eden ključnih pogojev Francije, da ne bo blokirala nadaljnjih pogajanj s Turčijo; kar pa sledi, ko gre za širitev EU izven Zahodnega Balkana, pa je vezano na ne tako bližnjo prihodnost, do takrat se bo še marsikaj spremenilo", je pojasnil.

Poseganje Francije v slovensko predsedovanje? "Od predsednika Francije smo danes dobili zelo trdno zagotovilo, da je odgovornost v prvi polovici prihodnjega leta na strani slovenskega predsedstva," je zatrdil premier. "Sicer so pripravljeni pomagati, niso pa pripravljeni niti pristojni prevzemati kakšne vodilne vloge," je menil o napovedih, da naj bi velika Francija posegala v slovensko predsedovanje v prvi polovici prihodnjega leta.

Rupel: Obljubili smo si pomoč

Janšo na obiskih v Franciji spremlja zunanji minister Dimitrij Rupel. Sodelovanje med Slovenijo in Francijo, ki bosta v prihodnjem letu Svetu EU predsedovali druga za drugo bo "po moji sodbi zelo dobro", je menil minister Rupel. "Obljubili smo si vso pomoč, napovedane so konkretne oblike sodelovanja, na primer precej nam bo pomagala francoska diplomacija," je povedal.

Gurria: Slovenija v OECD morda prej kot v dveh letih

Slovenija bi lahko članica Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj postala prej kot v dveh letih, je ocenil generalni sekretar OECD Angel Gurria danes v Parizu po srečanju z Janšo. Hkrati je poudaril, da je kakovost pomembnejša od hitrosti in da je Slovenija doslej dosegla "zelo pomembne spremembe" v vseh reformnih procesih. Premier Janša pa je poudaril, da v Sloveniji obstaja "močna politična volja, da pogajanja o članstvu v OECD sklenemo čim prej".

Ne spreglejte