Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 1. 2021,
8.32

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,90

80

Natisni članek

Koronavirus vlada Zdravko Počivalšek Matej Tonin Janez Janša Janez Janša

Petek, 8. 1. 2021, 8.32

3 leta, 3 mesece

Janša: Ukrepi do 18. januarja za vso državo, nato možno sproščanje #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,90

80

Predsedniki koalicijskih strank SDS, SMC in NSi, Janez Janša, Zdravko Počivalšek in Matej Tonin, so predstavili strategijo za obvladovanje bolezni covid-19 glede na trenutne epidemiološke razmere. Premier Janša je dejal, da obeti niso najbolj optimisični, zato že sprejeti ukrepi ostajajo v veljavi najmanj do 18. januarja za celo državo. Sproščali jih bodo po regijah, ko bodo zanje izpolnjeni pogoji.

Premier Janez Janša je na novinarski konferenci na Brdu pri Kranju uvodoma poudaril, da je edpidemiološka situacija v Sloveniji resna in glede na pričakovano povečevanje števila okužb po praznikih potrebujemo čas, da se situacija stabilizira in da krivuljo obrnemo navzdol.

"Trenutne napovedi niso najbolj optimistične, zato se je vlada odločila, da stanje omejitvenih ukrepov, brez izjem, ki so veljale v času praznikov, ostane nespremenjeno vsaj do 18. januarja za celotno državo," je dejal premier. O morebitnem sproščanju bo vlada odločala tedensko, prvič prihodnjo sredo.

Za sproščanje po posameznih regijah bo sicer treba najprej na nacionalni ravni izpolniti kriterij manj kot 1350 okužb s koronavirusom v zadnjih sedmih dneh in manj kot 1200 hospitaliziranih covidnih bolnikov, je poudaril Janša.

Vlada se bo od prihodnjega tedna dalje sestajala na dveh rednih sejah vsak teden, ena bo namenjena izključno epidemiološkim razmeram in ukrepom.

V torek bodo predstavili načrt cepljenja

Napovedal je, da bo naslednji torek predstavljen načrt cepljenja po tednih posameznih kategorij prebivalstva in regionalnih prednosti vsaj za januar in februar, okvirno tudi za naprej do konca junija.

"Vendar pa vsi računamo, da se bo stanje glede najav, dobav cepiv za čas od sredine marca naprej bistveno popravilo glede na sedaj dobljene napovedi," je dejal Janša. Dodal je, da je bilo doslej razdeljenih nekaj več kot 33.000 doz cepiva za oskrbovance domov za ostarele, kjer so bili cepljeni skoraj vsi, razen tistih, ki so covid-19 preboleli v zadnjih treh mesecih. Vsi preostali prvi odmerki cepiva so šli v slovensko zdravstvo.

Slovenija je po Janševih besedah v dogovorih za naročilo še milijona odmerkov Pfizerjevega cepiva. Naslednjih 16.500 odmerkov cepiva Slovenija pričakuje v prihodnjem tednu, ko se bo začelo cepljenje najstarejših tudi v zdravstvenih domovih.

Nov načrt sproščanja ukrepov ob pojenjanju pandemije in načrt sproščanja ukrepov po regijah:

Sproščanje ukrepov shema (8.1.2021) | Foto: Siol.net/ A. P. K. Foto: Siol.net/ A. P. K.

Počivalšek: Bitke še ni konec

Prvak SMC in gospodarski minister Zdravko Počivalšek je poudaril, da situacija ni zahtevna le zdravstveno in ekonomsko, temveč tudi psihološko. "Od nas je terjala že veliko energije, od česar smo vsi utrujeni. Vendar bitke še ni konec, in zdržati moramo do konca," je opozoril.

Dodal je, da so se iz meseca v mesec sproti prilagajali situaciji, zato je bilo veliko hitrih sprememb. Sprejeti načrt sproščanja ukrepov po regijah določa postopno odpravljanje ukrepov glede na število okužb, s čimer zagotavljajo večjo predvidljivost glede zapiranja in odpiranja dejavnosti.

Počivalšek je dejal, da na ministrstvu ves čas prejemajo različne želje, pričakovanja in pobude, tako s strani gospodarskih zbornic in ključnih deležnikov, pa tudi klice na pomoč s strani državljanov.

Tonin: Pripravljamo PKP8

Predsednik NSi in obrambni minister Matej Tonin je dejal, da nas zunanja javnost ocenjuje zelo pozitivno, obrestne mere, po katerih se Slovenija zadolžuje, pa so zgodovinsko nizke. "Vse to nam omogoča malo več manevrskega prostora pri soočanju z epidemijo," je opozoril. Povedal je še, da bomo morali po napovedih stroke za uspešen spopad z epidemijo "trdo delati vsaj do poletja", pri čemer pa si bomo morali medsebojno pomagati. Sam verjame, da nam na koncu lahko uspe, posebej, ker je država gospodarstvo ohranila v primerni kondiciji. 

Pomemben pristop vidi v različnih ukrepih za gospodarsko okrevanje. Po njegovem prepričanju je vlada v PKP7 jasno nakazala, da se pripravlja tudi PKP8, ki bo namenjen pomoči tistim, ki so še vedno v težavah.

Poudaril je, da prioriteta vlade ostaja varno odpiranje šol. A se bo lahko zgodilo, da bodo vrtci in šole v nekaterih regijah odprti, v drugih pa ne, je pojasnil Tonin.

Janša: Če se obnašamo nonšalantno bomo doma do aprila

Janša je zaprosil vse vodilne v gospodarstvu, javnem sektzorju in kjer so stvari odprte, da se prihodnji teden čim več nujnih stvari, ki jih je potrebno opraviti, naredi na daljavo in da se ne hodi v pisarne.

"Apeliram, da se čim bolj izogibamo rizičnim stikom. Ko uporabljamo servisne dejavnosti, ki so odprte, pazimo na razdaljo, nošenje zaščitne maske, higieno rok. Če se obnašamo nonšalantno in čakamo, da bo precepljenost ustavila epidemijo, bomo v situaciji, kakršni smo sedaj, najmanj do aprila," je opozoril.

Večino protikoronskih omejitev so včeraj podaljšali

Vlada je na četrtkovi seji podaljšala večino protikoronskih omejitev, tudi zaprtje šol, razen tistih za otroke s posebnimi potrebami. Vrtci bodo še naprej zagotavljali le nujno varstvo, zapirajo se smučišča, v soboto tudi muzeji in galerije, od sobote bodo znova ustavljeni treningi vseh športnikov z izjemo vrhunskih, poklicnih ter reprezentančnih kadetov in mladincev. Se pa na primer odpira medicinska pedikura.

Rogla
Novice Smučišča znova ustavila naprave

 

Ne spreglejte