Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 9. 2013,
10.06

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Karl Erjavec Tomaž Gantar Janez Janša Janez Janša interventni zakon

Ponedeljek, 30. 9. 2013, 10.06

2 leti, 9 mesecev

Janša svetuje Bratuškovi: Čim prej prosite Evropo za pomoč (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
"S proračunom, ki ga danes sprejema vlada, se bo naša država dokončno poslovila od ambicij, da bi se sama izkopala iz krize," pravi predsednik SDS Janez Janša.

Janša je vladi svetoval, naj prizna, da Slovenije ne more popeljati iz krize, in čim prej mednarodne institucije zaprosi za pomoč. Dlje ko se bo odlašalo s prošnjo za pomoč, višja bo cena za davkoplačevalce in ostrejši bodo pogoji za pridobitev pomoči, ki nam bo prinesla delno izgubo suverenosti, je prepričan Janša.

Janša: Zdaj je jasno, zakaj so rušili našo vlado "V zadnjih dneh in tednih je postalo zelo očitno, zakaj je predsednica vlade govorila o tem, da poterebuje čas in ne denarja. Tako vada kot Banka Sovenije imata precej natančne podatke o stanju v bančnem sistemu. Vedo, kaj se lahko pričakuje na mizi novembra, ko bodo prišli uradni rezultati stresnih testov v naših bankah. Zaradi tega zavedanja je prišlo do reševanja lukenj v dveh tajkunskih Factor Banki in Probanki na način, da se celotno breme obesi na davkoplačevalce. Zato so potrebovali čas. To je bil hkrati tudi test za model, kakršnega bi si želeli uporabiti pri ostalh bankah" je opozoril predsednik največje opozicijske stranke.

Poudaril je, da se želi s prošnjo za mednarodno pomoč zavlačevati še toliko časa, da bodo prenesene slabe terjatve na slabo banko, zato se govori, da je denarja še dovolj do pomladi. "Računa se, da bi do takrat formalno pospravili glavno zmedo, ki je nastala po nekaznovanem plenjenju, enako kot pred 20 leti, ko smo prvič plačevali luknje v naših bankah," je izpostavil in dodal, da je zdaj popolnoma jasno, zakaj so rušili njegovo vlado. Dejal je še, da naj bi mednarodne institucije pripravljale program reševanja Slovenije, "ki je nekje med grškim in ciprskim".

"Njegove izjave so pač poceni politične izjave" Pred današnjo proračunsko sejo vlade pa se je oglasil predsednik DeSUS Karl Erjavec. Komentiral je izjave prvaka SDS Janeza Janše iz preteklih dni glede vladnih ukrepov. Kot je dejal, je "v interesu Janeza Janše, da pride trojka čim prej, da so predčasne volitve". "Njegove izjave so pač poceni politične izjave, ki nimajo nobene teže," je dejal predsednik DeSUS. Nekdanji premier je imel po Erjavčevi oceni svojo priložnost, ko je vodil vlado, in bi lahko storil vse, o čemer zdaj govori, a so "stvari nerealne".

Gre za "klasične opozicijske zgodbe", meni. Bolje bi bilo, tako Erjavec, da bi Janša prišel s programom gospodarske rasti, ki bi pokazal, kaj lahko reši Slovenijo. Prav tako bi bilo po njegovih besedah dobro, da bi se koalicija in opozicija v teh zadevah poenotili, saj gre za skupen interes države.

Na Janšev poziv k mednarodni pomoči so se odzvali tudi v največji parlamentarni stranki PS. "Verjamemo, da si Janša iskreno želi 'prihoda trojke' v Slovenijo, saj je bil že prej podaljšana roka takšne politike," so zapisali.

"Janša o nerealnih proračunih nima kredibilnosti govoriti" Dodali so, da je krčenje socialnih pravic in spodkopavanje temeljev socialne države, kot smo jim priča v Grčiji, že skušal doseči, da je oslabiti javno šolstvo in ga privatizirati s pomočjo svojih političnih sopotnikov še en skupni imenovalec ter da enako velja za privatizacijo slovenskega zdravstva in vrsto drugih prvin "druge republike".

V PS v odzivu med drugim še pišejo, da Janša o nerealnih proračunih nima kredibilnosti govoriti, saj da je marca letos za seboj pustil letošnji proračun, "ki je bolj podoben prostemu spisu kot pa resnemu načrtu prihodkov in odhodkov" države.

V DL vztrajajo, naj se plačilo prispevka za samostojne podjetnike veže na njihov dobiček Koalicija se bo namreč te dni znova usklajevala o interventnem zakonu, ki mu DL nasprotuje. Gantar si dogovora želi do četrtka, da bi zakon lahko obravnavali na redni seji vlade. Pri dosedanjih usklajevanjih se je zapletlo pri višini prispevne stopnje za samostojne podjetnike, ki naj bi se po trenutnem predlogu zvišala s 105 na 133 evrov za tiste, ki si izplačujejo minimalno plačo. V DL vztrajajo, naj se plačilo prispevka za samostojne podjetnike veže na njihov dobiček.

Kakšno besedo o tem sicer utegnejo reči že na proračunski seji vlade, a konkretno bodo o tej zadevi prvaki koalicijskih strank predvidoma razpravljali v torek. Erjavec se je dotaknil tudi proračunskih dokumentov za prihodnji dve leti, ki jih danes namerava sprejeti vlada. Kot je poudaril, so si prizadevali, da bi dokumente uskladili tudi s socialnimi partnerji, "ampak očitno ni šlo".

Han: Janša prihoda trojke ne le napoveduje, temveč ji tudi brezplačno svetuje Prvak SDS Janez Janša prihoda trojke ne le napoveduje, temveč tej tudi brezplačno svetuje tisto, kar v Grčiji in na Cipru ni dalo rezultatov, meni vodja poslancev SD Matjaž Han. Sam ocenjuje, da je Slovenija v boljšem položaju, kot se govori. Zato SD zavrača stališča špekulantov, ki "v imenu svojih interesov prodajajo teze, da je pred vrati trojka". V izjavah Janše in nekaterih drugih v zadnjih tednih ne gre več toliko za stališče kot pa za vedeževanje o črni prihodnosti za Slovenijo, je na novinarski konferenci v DZ ocenil Han. Janša po njegovih besedah vladi svetuje, kaj narediti v tej fazi, račun za "svetovalne pogodbe pa izstavlja slovenskim državljanom".

Janši očital tudi spremembo stališč glede prošnje za mednarodno pomoč Vodja poslancev SD je Janši očital tudi spremembo stališč glede prošnje za mednarodno pomoč. "Treba se je zavedati, da z vstopom v mehanizem ne bosta več vlada oziroma DZ tista, ki bosta odobrila zadnjo različico predloga posamezne reforme," je Janša po navedbah Hana dejal pred letom dni. Poleg tega pa je prvak SDS še posvaril, da bo katerakoli slovenska vlada mnogo bolj socialna kot najmilejši diktat trojke. Prav danes pa je Janša vladi svetoval, naj ne odlaša in čim prej zaprosi za mednarodno finančno pomoč.

SD daje tudi "ne" tistim, ki na "podlagi vedeževalskih sposobnosti napovedujejo, koliko bo Slovenija potrebovala za sanacijo bančnega sistema". Han upa, da za zdaj trojke pred vrati Slovenije ni. Poudaril je še pomen politične stabilnosti in dejal, da bi, "če bi želeli iz vlade in izkoriščali svojo moč", stabilnost lahko porušili in "takoj poklicali trojko".

Poslanka Majda Potrata pa je opozorila na število izrednih sej v DZ, ki jih zahteva opozicija. Kot pravi, razume poslovniške pravice, ki opoziciji omogočajo sklice nujnih sej. A oporeka temu, da so sklicane nujne seje, ki presegajo pristojnosti delovnih teles in posegajo v materijo, ki je za posamezna delovna telesa zakonsko prepovedano področje za razpravo. S kopičenjem nujnih sej opozicija obremenjuje delo DZ, še ocenjuje Potrata.

Ne spreglejte