Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 6. 2021,
12.30

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,95

106

Natisni članek

Sreda, 2. 6. 2021, 12.30

2 leti, 11 mesecev

Janša: Od danes ni več vrst, cepi se lahko vsak, ki to želi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,95

106

Janez Janša | Foto Vlada RS

Foto: Vlada RS

"Pred nami je nekaj tednov tekme s časom, v kateri bomo zmagali predvsem s pomočjo teh dodatnih odmerkov cepiva," je ob predaji cepiva, ki ga je Sloveniji posodila Madžarska, povedal predsednik vlade Janez Janša.

Madžarska je Sloveniji posodila 300 tisoč odmerkov cepiva Astra Zenece. "Od danes ni več vrst, cepi se lahko vsak, ki to želi, ki se želi prosto gibati, in vsak, ki odgovorno skrbi za svoje zdravje in za zdravje drugih," je ob slavnostni predaji cepiva dejal Janša. Dodal je še, da je sporočilo sodržavljanom v tem trenutku, da "moramo biti v naslednjih tednih še vedno previdni, saj je število okužb pri nas še vedno nad evropskim povprečjem". 

Slovenija je v ponedeljek v okviru rednih tedenskih dobav prejela tudi 105 tisoč odmerkov cepiva Pfizer-BioNTech, kar je več kot običajno, ko jih tedensko prejme okoli 60 tisoč doz.

Kot je pojasnil minister za zdravje Janez Poklukar, bo Slovenija cepivo vrnila predvidoma jeseni ali do konca leta. Janša in Poklukar sta se zahvalila madžarskemu ministru za znanje zadeve in trgovino Petru Szijjartu za pomoč.

Prav tako je Janša danes zatrdil tudi, da bo Slovenija v kratkem izdala digitalno evropsko potrdilo za prosto prehajanje meja, ki bo testiranim, cepljenim in prebolelim omogočilo prosto gibanje znotraj Evropske unije. 

"Pandemija je pokazala, kako odvisni smo drug od drugega, od sosedov, in kako pomembno je pomagati drug drugemu," je dejal Petér Szijjártó. | Foto: Vlada RS "Pandemija je pokazala, kako odvisni smo drug od drugega, od sosedov, in kako pomembno je pomagati drug drugemu," je dejal Petér Szijjártó. Foto: Vlada RS

Szijjarto: Cepljenje je rešitev

Tudi madžarski minister je poudaril, da je cepljenje rešitev. Dotaknil se je tudi Bruslja oziroma politike o nabavi ter razdeljevanju cepiva med članice Evropske unije. Prepričan je, da politika EU k temu ni pristopila, kot bi morala. Kot primer dobre prakse je navedel ZDA, Veliko Britanijo in Izrael. 

"Madžarska je bila uspešna v boju proti pandemiji in kar zadeva precepljenost, smo na čelu Evrope. To je zato, ker cepivo za nas ni ideološko ali geopolitično vprašanje. Na cepivo gledamo kot na nekaj, kar pomaga reševati človeška življenja," je še povedal in povabil vse, ki so že cepljeni, da obiščejo Madžarsko. 

Vso izjavo si lahko ogledate tu:

Ne spreglejte