Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 1. 2008,
11.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 25. 1. 2008, 11.16

8 let

Janša: Ne delamo božjega kraljestva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Smo pred trenutkom resnice in pred strateško odločitvijo, je glede ustanovitve pokrajin dejal predsednik vlade Janez Janša.

"Ne delamo božjega kraljestva, temveč nekaj, kar bo v prihodnosti možno popravljati," je poudaril. Če tega ne sprejmemo, bomo objokovali zapravljeno priložnost, je dodal. Premier je poudaril, da gre za strateško odločitev in da na odločitev proti ustanovitvi pokrajin ne more vplivati samo nasprotovanje ali nestrinjanje z enim členom pripravljene zakonodaje. Smo pred trenutkom resnice, ko bodo zakonodajalci dali svojo besedo. "Ta beseda bo veljala za dolgo časa in v kolikor ne pride do odločitve za pokrajine zdaj, verjetno do nje ne bo še dolgo," je opozoril. Ni možno pričakovati, da se bo ustanavljanje pokrajin na tej točki nadaljevalo v naslednjem mandatu, je dodal. Po njegovih besedah je vlada pri pripravi pokrajinske zakonodaje upoštevala veliko predlogov in še mnoge bo tudi v nadaljnjem postopku upoštevala. Kot je dejal, so mnenja o tem, kakšne pokrajine potrebujemo, različna, vendar se ne razlikujejo toliko, da bi iz tega zelo izpadalo neko večinsko mnenje.

Župani v pokrajinah večinoma vidijo razvojno priložnost

To je projekt, ki ga Slovenija nasploh potrebuje še posebej zaradi nove vloge, ki jo imamo v EU. "Apeliram na to, da naredimo vse, da bo ta odločitev sprejeta, saj bomo v nasprotnem primeru objokovali zapravljeno priložnost," je sklenil premier Janša.

Večina županov, ki se je oglasila v razpravi, jima je sledila z ugotovitvijo, da je pokrajine treba ustanoviti, čeprav so nekateri župani opozorili na posamezne dileme glede sedežev, imen in območij. Slišati je bilo denimo, da sta dve tretjini koroških občin izrazili voljo po sedežu pokrajine v Slovenj Gradcu, a je po vladnem predlogu Slovenj Gradec sedaj edina mestna občina, iz katere se sedež pokrajinske uprave seli v manjši kraj. Da v Kamniku in Komendi nasprotujejo skupni širši Kamniško-zasavski pokrajini s sedežem v Trbovljah. Da obstaja nasprotovanje imenu Goriška pokrajina.

Srečko Prijatelj za ohranitev imena Primorska

Poslanec SNS Srečko Prijatelj župane sedmih občin obalno-kraške statistične regije javno poziva, da v občinskih svetih predlagajo in podprejo sklep o ohranitvi imena Primorska pokrajina v zakonu o ustanovitvi pokrajin. "Prepričan sem, da je lahko edino enotna Primorska ekonomsko ustrezna, gospodarsko zadostna in univerzitetno neodvisna," je zapisal Prijatelj.

Ne spreglejte