Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 4. 2011,
13.59

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

ustava spremembe

Sreda, 6. 4. 2011, 13.59

5 let, 1 mesec

Janša napovedal temeljne ustavne in organizacijske spremembe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
SDS bo v prihodnjih mesecih predstavil nov tekst temeljnih členov ustave, ki bo bolje odražal duh sedanjega časa, je napovedal prvak SDS Janez Janša.

SDS je že pred časom napovedal predloge sprememb ustave v deset točkah. Kot je dejal Janša, je po 20 letih od sprejema slovenske ustave "popolnoma jasno, kaj od tega je dejansko možno in kaj ni, jasno je, kaj deluje in kaj ne deluje. Kar ne deluje, je pač treba popraviti". "Lastnina vsebuje tudi odgovornost" Spremembe ustave gredo po predlogu SDS v temeljne pojme družbe in sistema. Pri tem Janša izpostavlja Lizbonsko pogodbo, ki je prinesla nekatere sodobne rešitve glede temeljnih pojmov, kot je npr. pojem lastnine, ki ni le ekonomska kategorija, temveč vsebuje tudi odgovornost. Obdržali bi tiste dele sedanje ustave, ki so dobri Naša ustava pa v številnih pogledih za Lizbonsko pogodbo zaostaja, nekatere definicije moramo dodati. Ustavne spremembe za drugo republiko bodo nov tekst ustave, ki pa bo vseboval številne rešitve iz sedanje, ker so po Janševih besedah pač dobre.

"Vitka država, ki ne duši državljanov" Temeljno izhodišče organizacijskih sprememb v državi, ki so del programa stranke za prihodnje mandatno obdobje, pa mora biti po besedah Janše namen izgradnje države blaginje, povečanje prostora svobode, varnosti in pravičnosti. Napovedal je tudi gradnjo vitke države, ki omogoča učinkovit servis, ustvarja pogoje za normalno delovanje gospodarstva in ob tem ne "duši" državljanov.

Bistveno zmanjšanje števila zaspolenih v javni upravi V državni upravi kot servisu državljanov pa načrtujejo bistveno zmanjšanje prenormiranosti, torej bistveno zmanjšanje števila agencij, uradov in organov v sestavi, ministrstev in posledično bistveno zmanjšanje števila zaposlenih v državni upravi.

"Verjemite, da mislimo resno" Odstotka načrtovanega zmanjšanja števila zaposlenih v javni upravi prvak SDS ni želel navesti, je pa poudaril, da zmanjšanje števila ministrstev pri tem ni bistveno. Na vprašanje, ali to pomeni odpuščanje zaposlenih in za koliko, odgovarja, da ravno zaradi tega vprašanja ni govoril o številkah. "Verjemite pa, da mislimo resno," opozarja prvak SDS.

"Slovenija nima odgovornega finančnega servisa" Pri pripravljanju organizacijskih sprememb na področju gospodarstva SDS izhaja iz "temeljne premice", da je vse, kar počne država v zvezi z gospodarstvom, usmerjeno v ustvarjanje okolja, ki omogoča rast in nova delovna mesta. Temeljnega pomena je po Janševih besedah tudi odgovoren finančni servis, ki ga Slovenija nima. Glede neprofitnih dejavnosti je temeljni cilj SDS kakovost in dostopnost storitev v enaki meri.

"Slovenija, ki bo dom svobode, varnosti in pravičnosti" SDS pripravlja tudi novo zakonodajo, ki jo bo predlagal v prihodnjem mandatu. Oblikujejo program za Slovenijo, ki bo po Janševih besedah "dom svobode, varnosti in pravičnosti".

Ustavne spremembe, ki so v skupnem interesu V stranki po besedah predsednika menijo, da bodo predlagali ustavne spremembe, ki so v skupnem interesu. "Ne glede na politične razlike, ki obstajajo in bodo vedno obstajale, je v skupnem interesu velikanske večine vseh v državi, da ustvarjamo normalne pogoje za delovanje gospodarstva in da so temeljni pojmi, ki definirajo naš ekonomski sistem, v naši državi pravilno definirani," je dejal.

Dodaja, da ne mislijo predlagati nič, kar v ustavo ne sodi, oz. ničesar takšnega, kar bi bilo možno prepoznati kot parcialni interes.

"Referendum kot korektiv je potreben" Jasen je tudi glede referendumske zakonodaje, ki je po mnenju SDS dobra, saj je referendum kot korektiv potreben, ne glede na opcijo, ki je na oblasti. "Če vlada nima toliko podpore med ljudmi, da bi računala na to, da bodo pomembne rešitve sprejete, je boljše, da se tega ne loteva, da odstopi in prepusti mesto drugim," je dejal Janša.

"Slovenija je lahko med najbolj razvitimi tudi brez pokojninske reforme" Prvak SDS se je dotaknil tudi pokojninske reforme in zakona o malem delu. Slovenija lahko sodeluje v klubu najbolj razvitih evropskih držav tudi v primeru, da pokojninska reforma pade, saj pakt za evro članicam ne predpisuje konkretnih ukrepov, je poudaril.

"Propagandna retorika aktualnega predsednika vlade" Slovenija lahko po njegovem prepričanju sodeluje v tej skupini držav, ki jo premier Borut Pahor opisuje s slikovitim izrazom nemško-francoski vlak, tudi, če pokojninska reforma pade. Nasprotno prepričevanje Pahorja pa je po njegovih besedah "zgolj propagandna retorika aktualnega predsednika vlade".

Pozval je k zavrnitvi zakona o malem delu Ponovno pa je Janša volivce pozval k udeležbi na referendumu o zakonu o malem delu in k zavrnitvi tega zakona. SDS je sicer po njegovem mnenju skušala predlog zakona s predlogi in amandmaji popraviti, vendar jim to v glavnem ni uspelo. "Gre za slab zakon, gre za napačen zakon ob napačnem času," je poudaril.

Svetlik: Janša si ni upal stopiti na pot reformiranja Do Janševih izjav je bil oster minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik. Da pokojninska reforma ni potrebna, je po njegovih besedah Janša govoril že nekaj let nazaj, "ker si ni upal stopiti na pot reformiranja, ne pokojninskega ne drugih sistemov". "Sprašujemo se lahko le, kaj nas čaka, če on prevzame oblast," dodaja Svetlik.

Ne spreglejte