Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jan Tomše

Petek,
2. 11. 2012,
15.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 2. 11. 2012, 15.15

8 let

Janković: 13 milijard razlogov za referendum

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Predsednik Pozitivne Slovenije je dejal, da so zahtevo za razpis referenduma vložili tudi zato, ker so jih za pomoč prosili sindikati.

Zakon o holdingu omogoča največjo potencialno krajo premoženja, zakon o slabi banki na svoji strani nima dovolj strokovnih argumentov, za pomoč pa nas je prosil tudi sindikat, potem ko ga je predsednik državnega zbora Gregor Virant prepozno obvestil, da število vloženih podpisov za razpis referenduma ni bilo zadostno. Tako je danes dejal predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković o razlogih za vložitev zahteve za razpis referendumov o obeh omenjenih zakonih, ki so jo pred dnevi vložili poslanci Pozitivne Slovenije skupaj s tremi nepovezanimi poslanci.

"Koalicija ni upoštevala nobenega od naših predlogov" "Koalicija ni upoštevala nobenega od naših predlogov v delovnih skupinah," je dejal Janković. Po njegovem mnenju je razlogov za referenduma 13 milijard, saj je vlada oba zakona sprejela z naglico, zdaj pa naj se preveri, ali se s tem strinjajo državljani.

Zakon o slabi banki je slaba odločitev, je prepričan Janković. V obeh državnih bankah imajo nova vodstva, ki niso obremenjena s preteklostjo in lahko v okviru svojih pooblastil rešujejo slabe terjatve. Pri državnem holdingu dajejo na en kup vse premoženje, v tem primeru je dopustno, da se prodaja netransparentno, pod mizo, kot je bilo že med prvo Janševo vlado, je dodal prvak Pozitivne Slovenije.

Janković: Vlada naj še enkrat premisli o obeh zakonih "Naša odločitev za vložitev zahteve je namenjena temu, da vlada še enkrat premisli o obeh zakonih in popravi tisto, kar je v enem zakonu po besedah dr. Rajka Pirnata neustavno, v drugem pa strokovno zelo oporečno," je dejal Janković.

"V torek se je začelo praktično ob 16. uri. Sindikat nas je klical, naj nekaj naredimo, kajti njim so sporočili pred četrt ure, da njihovi podpisi niso veljavni v zadostnem številu," je povedal Janković. Ne da bi kogarkoli klical, so poslanke in poslanci Pozitivne Slovenije pokazali enotno voljo, da podpišejo zahtevo za oba referenduma. "Na to nismo bili pripravljeni, na zalogi nismo imeli originalnih podpisov, kajti referendumi niso v našem programu zato, da bi z njimi nagajali," je povedal Janković, ki je pohvalil enotnost svojih, obenem pa se je zahvalil tudi trem nepovezanim poslancem, da so se s podpisi pridružili zahtevi.

"Volja vložnikov je jasna, njihovi podpisi so veljavni" "Volja vložnikov je jasna, njihovi podpisi so veljavni," je o skeniranih podpisih dejal Janković in opozoril na sodbo ustavnega sodišča, ki je letos odločilo, da je kopija pooblastila odvetniku veljavna, če je s tem izražena jasna volja tistega, ki jo je dal.

"Ta vlada nima legitimnosti, to se vidi že po tem, da vlada na ves glas vpije, da sta referenduma nepotrebna, da delata škodo Republiki Sloveniji," pravi Janković.

Vesel sem, da je Jani Mӧderndorfer pravočasno vložil zahtevo za razpis obeh referendumov. Če gospod Virant kaj da na demokracijo in voljo državljanov, potem bo razpisal referenduma in omogočil, da se državljani odločijo o najpomembnejši zadevi v tem mandatu, je dejal Janković. "Če ne bo dovolil, da vlada spet išče ovinke in izgovore, kako ne spoštovati volje ljudi, se bo zgodilo enako kot po volitvah."

"Pobudo bomo umaknili, če bodo dali zagotovilo, da bosta zakona razveljavljena" Janković je dejal, da so pripravljeni umakniti pobudo, če dobijo od vlade zagotovilo, da bosta po uveljavitvi oba zakona razveljavljena in ponovno dana v proceduro in strokovno odločanje delovnim skupinam. "Brez trdnega zagotovila tega ne bomo naredili."

Tako pozno, ob 23. uri, smo zahtevo vložili zato, ker je prišel zadnji podpis v Ljubljano iz oddaljenega kraja, je povedal Janković. "Iz sindikata so nas poklicali, da smo mi še edini, ki lahko to norost ustavimo," je pojasnil.

"Nikoli nismo spodbujali referendumov" "Nikoli nismo spodbujali referendumov, šele ko se je zgodila prevara tistih, ki so dali podpise za referendum, smo se začeli odločati, referendum da ali ne."

Glede podpisov upam, da ne bo prevladala nespamet gospoda Viranta. Ko bomo videli, kaj bo naredil v zvezi s podpisi, se bomo odločili, kako naprej, je še dodal Janković.

Möderndorfer: Skenirani podpisi so praksa vseh parlamentarnih skupin "Nikoli nismo tajili, da gre za skenirane podpise. Kot vodja poslanske skupine imam vedno en izvod deponiranih podpisov vseh poslancev. To je praksa vseh parlamentarnih skupin," je dejal Jani Möderndorfer iz Pozitivne Slovenije.

"V našem primeru je bilo nemogoče dobiti podpis Romana Jakiča, saj je bil službeno v tujini. Takšnega podpisa na drugi zahtevi v fizični obliki ni bilo mogoče priložiti, mogoče pa je bilo s skenom," je dejal Möderndorfer. Preden vodja poslanske skupine to uporabi, mora pri poslancu preveriti, ali je to njegova volja, je pojasnil Möderndorfer. "V tem primeru je več kot jasno, zakaj smo uporabili sken. V takšnih primerih bomo vedno uporabili sken, saj si ne predstavljam, da bom imel bianco podpise vseh poslancev, da jih bom vlagal, ko bo to prikladno," je povedal vodja poslanske skupine največje parlamentarne stranke.

"Če bo Gregor Virant zavrnil zahtevo v zvezi z referendumoma, bo kršil ustavo in zakon, ki sta nad poslovnikom državnega zbora, na katerega se sklicujejo," pravi predsednik poslanske skupine Pozitivne Slovenije Jani Möderndorfer.

Janković: Pripravljeni smo prevzeti odgovornost, ampak še prej naj jo vlada "Absolutno, ampak še prej bo morala vlada prevzeti odgovornost za svoje slabo delo v prvih devetih mesecih," je na vprašanje, ali bo opozicija v primeru, da zakona na referendumu padeta, prevzela odgovornost za mednarodno finančno pomoč, ki bi jo potrebovala Slovenija.

"Vsi, ki razlagajo o zmanjšani konkurenčnosti Slovenije, naj se vprašajo, kakšni so rezultati delovanja te vlade in koliko delovnih mest so odprli," je bil kritičen Janković. "Ne samo, da ne upoštevajo predlogov opozicije, celo predlogov strokovne javnosti ne upoštevajo," pravi prvak Pozitivne Slovenije.

"Vlada se boji volje državljank in državljanov" Janković je dejal, da se kot največji uspeh te vlade predstavlja zadolžitev za dve milijardi dolarjev. "Ko sem govoril o razvojnem programu v vrednosti 11 milijard, od tretjega pomola Luke Koper do tretje razvojne osi v Belo krajino, so me vprašali, od kje denar. Naštel sem tri vire zadolževanja, kot v Ljubljani. V šestih letih smo se zadolžili za 70 milijonov evrov, novih projektov imamo pa za 600 milijonov evrov. Odgovor je, da je treba pač znati," je dejal Janković. "Pripravljeni smo prevzeti posledice. Vlada se boji volje državljank in državljanov," je dodal Janković. "Za zdaj me predsednik vlade ni poklical, on je na potezi. Pripravljen sem se kadarkoli sestati s premierom Janšo in poiskati rešitev za državljane in izhod iz zdajšnjega položaja," je še dodal predsednik največje stranke v državnem zboru.

Ne spreglejte