Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
22. 11. 2014,
19.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Janko Veber Zoran Janković

Sobota, 22. 11. 2014, 19.02

8 let

Janko Veber: Vsi, ki zasedamo odgovorne politične funkcije, moramo biti odgovorni do sodržavljanov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na predvečer dneva Rudolfa Maistra je bila danes v Ljubljani osrednja državna slovesnost, na kateri je obrambni minister Janko Veber izpostavil pogum in vizionarstvo prvega slovenskega generala.

Rudolf Maister pooseblja to, čemur pravimo "odzvati se klicu domovine", je dejal obrambni minister Janko Veber in pozval k odgovornemu delu za domovino.

Obeleževanje dneva Rudolfa Maistra "še posebej vse, ki zasedamo odgovorne politične funkcije, kliče k zavedanju velike odgovornosti do dela za domovino in sodržavljane," je dejal slavnostni govornik v nagovoru na državni proslavi v Slovenski filharmoniji, ki se je je udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor.

Maister želel narod, ki želi dolgoročno preživeti in živeti s svojo identiteto Maister se je po Vebrovih besedah dobro zavedal majhnosti našega naroda in dejstva, da Slovenci še nikoli niso živeli samostojno, hkrati pa so prvič s sosednjimi narodi zaživeli v skupni državi. Teh dejstev ni podcenjeval, pač pa jih je vzel za izziv, je ugotovil Veber. Maister je deloval z zavedanjem, da želi narod, ki želi dolgoročno preživeti in živeti s svojo identiteto, imeti tudi svoje ozemlje in na njem suvereno vladati.

"Pokazal je, da lahko tudi en sam človek na pravem mestu in z osebnim pogumom odločilno tlakuje pot do velikih ciljev" Ob tem je Veber še posebej izpostavil Maistrov pogum. "Pokazal je, da lahko tudi en sam človek na pravem mestu in z osebnim pogumom odločilno tlakuje pot do velikih ciljev," je dejal.

Pripadniki Slovenske vojske ter civilne zaščite po Vebrovih besedah zvesto sledijo Maistrovemu zgledu, zato je nanje ponosen. Spomnil je na njihova prizadevanja v odpravljanju posledic nedavnih poplav, posebej pa izpostavil pogumno dejanje vojaka Toneta Čeliča, ki je v začetku tedna v nesreči v Novem mestu rešil žensko iz potapljajočega se avtomobila.

Zoran Janković: Smo lahko samostojen narod, ki včasih Bruslju reče ne? Po mnenju ljubljanskega župana Zorana Jankovića je prišel čas, da duh generala z jekleno voljo ponovno prenesemo na državljanke in državljane. "Ali smo v stanju, da njegov duh prenesemo na vseh dva milijona državljanov in končno začnemo ljubiti svojo domovino, spoštovati sočloveka in soseda ter skupaj dokazati Evropi, da smo lahko samostojen narod, ki včasih reče Bruslju tudi ne," je vprašal.

Dan Rudolfa Maistra državni praznik od leta 2005 Dan Rudolfa Maistra je v Sloveniji državni praznik od leta 2005. Obeležujemo ga v spomin na 23. november 1918, ko je Maister v Mariboru s svojo vojsko razorožil nemško varnostno stražo in jo razpustil, s tem pa k Sloveniji priključil večji del slovenskega narodnostnega in govornega območja Štajerske in Koroške.

Spomin na generala Maistra ohranja približno 1600 članov 23 društev generala Maistra po vsej Sloveniji. Predsednik Zveze društev general Maister Milan Lovrenčič je na današnji proslavi povedal, da prirejajo okrogle mize, izdajajo knjige, osvetljujejo zgodovino Maistrovega delovanja, organizirajo neobvezen pouk domovinske vzgoje po šolah, prirejajo proslave in podobno.

Že dopoldne je delegacija ministrstva za obrambo pod ministrovim vodstvom v Ljubljani na Trgu OF ter pred poslopjem ministrstva položila venca k spomenikoma generalu Rudolfu Maistru, so sporočili z obrambnega ministrstva.

Ne spreglejte