Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 3. 2017,
12.17

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,05

15

Natisni članek

sodišče novinarka RTV Slovenija twitter Janez Janša Janez Janša

Petek, 10. 3. 2017, 12.17

6 let, 6 mesecev

Janeza Janšo zaslišali glede žaljivega zapisa na Twitterju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,05

15

Janez Janša | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Na Okrajnem sodišču v Velenju je bil danes v pravdni zadevi, v kateri novinarka RTVS Mojca Šetinc Pašek zaradi žaljivega tvita odškodninsko toži prvaka SDS Janeza Janšo, na zahtevo tožene stranke razpisan narok za vrnitev zadeve v prejšnje stanje. Janša je na zaslišanju pojasnjeval okoliščine prejemanja pošte lani poleti.

Velenjsko sodišče je v tej zadevi oktobra lani razsodilo, da je bil Janšev zapis na Twitterju žaljiv že sam po sebi, ne glede na to, kdo ga je napisal, s kakšnim namenom in na koga se nanaša. Janši je sodišče naložilo, da mora novinarki plačati šest tisoč evrov kazni.

Sodba se nanaša na zapis Janeza Janše na družbenem omrežju Twitter:

Ker ni odgovoril na tožbo, je sodišče izreklo zamudno sodbo

Ker Janša ni v roku odgovoril na tožbo, je sodišče izreklo zamudno sodbo. Kot je bilo zapisano v sodbi, vročevalec sodne pošiljke ni mogel osebno izročiti naslovniku, zato mu je pustil obvestilo, kje se nahaja sodno pisanje, a ga ta ni dvignil.

Zdaj Janša želi dokazati, da ima pravico do vrnitve v prejšnje stanje, zato je bil danes na velenjskem sodišču razpisan narok, na katerem bi morala biti poleg Janše zaslišana tudi njegova žena Urška Bačovnik Janša. Ta se zaradi zdravstvenih razlogov današnjega naroka ni udeležila.

Janša: Bil sem na dopustu 

Kot je danes pojasnil Janša, mu je sodišče skušalo vročiti v tožbo v času, ko je najprej dopustoval v Bovcu, nato pa še na morju. Dodal je, da mu pošte niso vročili, niti ni dobil obvestila o poskusu vročitve.

Če bi kaj takega pričakoval, bi njegov poštni nabiralnik pregledovala tašča in tast, a ker ni pričakoval takšne pošiljke, v času dopustovanja nabiralnika ni pregledoval nihče. Ob tem dopušča možnost, da je bilo obvestilo o pošiljki s sodišča kje med reklamnimi papirji, a ga ni videl.

Po odškodninskih še kazenska tožba

Nadaljevanje naroka je razpisano za 14. april, ko naj bi zaslišali tudi Janševo ženo. Dan pred tem je na celjskem sodišču razpisan še predobravnavni narok v kazenski tožbi v isti zadevi.

Janšo poleg Paškove kazensko toži še novinarka RTVS Eugenija Carl, ki je Janšo tožila zaradi istega tvita, sodišče pa je tudi v tem primeru v zamudni sodbi ugodilo zahtevi Carlove po šest tisoč evrih odškodnine.

 

Ne spreglejte