Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
14. 12. 2013,
16.20

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša banka osamosvojitev

Sobota, 14. 12. 2013, 16.20

7 let, 12 mesecev

Janez Janša: Z državo bi se moralo upravljati z vrednotami osamosvojitve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Janez Janša je na slovesnosti v spomin prvega postroja Teritorialne obrambe v Kočevski Reki dejal, da morajo v ospredje delovanja in upravljanja z državo znova priti vrednote slovenske osamosvojitve.

Potem se ne bomo več pogovarjali o bančnih luknjah in stečajih, pač pa o načrtih, kako zgraditi boljšo prihodnost, meni predsednik SDS.

Janša je kot slavnostni govornik na spominski slovesnosti tudi dejal, da se je danes Slovenija znova znašla v položaju, v katerem ne bi smela biti. "To, da smo tako zašli, je posledica enakih ravnanj, ki smo jih doživljali, ko smo pripravili ta postroj, ko nekateri niso želeli sodelovati, ampak so igrali drugo igro," je dejal.

"Iz težav se lahko izkopljemo z vrednotami osamosvojitve" Ob tem je pojasnil, da pred 23 leti v Kočevski Reki takratno predsedstvo republike ni želelo pozdraviti postroja Teritorialne obrambe, hkrati pa so iz urada predsednika predsedstva Milana Kučana dobili sporočilo, da se prepoveduje predaja raporta takratnemu predsedniku izvršnega sveta slovenske skupščine Lojzetu Peterletu, češ da nima nobenih pristojnosti v zvezi z vojsko.

A posnetek postroja Teritorialne obrambe je po njegovih besedah vlil ljudem veliko poguma in samozavesti, kar je pozneje tudi vplivalo na rezultate plebiscita o samostojnosti Slovenije. Po mnenju prvaka SDS je treba danes s Kočevske Reke poslati enako sporočilo kot pred 23 leti. Iz tega položaja se lahko izkopljemo na enak način, in sicer z vrednotami slovenske osamosvojitve, je dejal.

"Danes je čas, ko je treba pogum ponovno pokazati" "Uspešni bomo takrat, ko se bo z državo upravljalo v skladu s tem vrednostnim središčem, uspešni in zadovoljni bomo z našo skupnostjo takrat, ko bo upravljana v skladu z vrednotami slovenske osamosvojitve. Velik del tega vrednostnega središča je nastajal ravno v meglenih zimskih časih pred in ob plebiscitu za samostojno Slovenijo," je poudaril Janša, ki je bil sicer takrat sekretar za obrambo.

"Danes je čas, ko je ta pogum treba ponovno pokazati. Zanjo smo se zavzemali in jo branili zato, da bi bila to Slovenija vrednot slovenske osamosvojitve. Slej ko prej bo temu tudi tako," je dejal.

Evropski poslanec Peterle pa je v slavnostnem nagovoru na slovesnosti izrazil prepričanje, da se bo dalo znova živeti v drugačni, pošteni, demokratični, uspešni in ugledni državi, če bodo ljudje, ki živijo v skladu z vrednotami slovenske osamosvojitve, na primeren način stopili skupaj. "Moštvo, ki smo ga gledali tukaj pred 23 leti, je bilo za nas srce Slovenije," in dodal in prisotnim zaželel, da bi boljšo Slovenijo doživeli že prihodnje leto.

Peterle: Bančna luknja ni vrednota slovenske osamosvojitve V svojem govoru se je Peterle navezal tudi na aktualno dogajanje v zvezi s četrtkovo objavo rezultatov stresnih testov slovenskih bank. Po njegovem mnenju se v Ljubljani proslavlja dejstvo, da bančne luknje ni za pet milijard, ampak slabih 4,8 milijard evrov. A, kot pravi Peterle, je preveč vsak evro, ki je izginil v bančni luknji.

"Bančna luknja ni vrednota slovenske osamosvojitve. Tukaj nismo stali zato, da bi delali kakšne luknje v katerokoli slovensko banko, mi smo delali luknjo v prihodnost in si jo izborili. Izborili smo si možnost za drugačno Slovenijo," je še poudaril.

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve ter Zveza društev in klubov Moris se danes s slovesnostma spominjata prvega postroja enote Teritorialne obrambe, ki si je kasneje nadela ime Moris. Obletnica dogodka bo sicer v torek. Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve je svojo prireditev v Kočevski Reki poimenovalo Prihodnost pripada pogumnim: Kočevska Reka 1990 - 2013.

Ne spreglejte