Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
15. 11. 2014,
14.09

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

potapljanje

Sobota, 15. 11. 2014, 14.09

7 let, 12 mesecev

Jamski potapljač Burja opravil 82-metrski potop 1.240 metrov pod površjem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Jamski potapljač Simon Burja se je v okviru jamarske odprave v 1250 metrov globoko Renetovo brezno v odtočnem sifonu, ki zapira nadaljevanje jame, potopil 82 metrov globoko.

Šlo je za potop 1.240 metrov globoko pod površjem, kar pomeni izjemen dosežek v svetovnem merilu, so sporočili iz Društva za raziskovanje jam Ljubljana. Druga najgloblja jama v Sloveniji Jama je tako postala druga najgloblja jama v Sloveniji, na svetovni lestvici pa je pridobila deset mest in pristala na 26. mestu. Sočasno je plezalna ekipa Društva za raziskovanje jam Ljubljana, ta je organizirala jamarsko odpravo, našla obetavne višje ležeče suhe rove, ki bodo v prihodnjih odpravah omogočili nove raziskave, je v sporočilu za javnost zapisal Mitja Prelovšek iz omenjenega društva. Jamarsko odpravo so izvedli med 28. oktobrom in 2. novembrom.

Brezno so leta 1998 odkrili jamarji ljubljanskega društva, kaninski zbiralnik vode, ki odvaja vodo v izvir oziroma slap Boka, leta 2005, odtočni sifon na globini 1.240 metrov, pa leta 2006.

Če bi jamo povezali z izvirom Boke, bi njena globina verjetno presegla 1,5 kilometra, pri povezavi z jamo Mala Boka pa 1,8 kilometra, kar bi jo trenutno uvrstilo na drugo ali tretje mesto najglobljih jam na svetu, navaja Prelovšek.

Prelovšek: Jama je zaradi odročne lege izjemno težko dostopna Po njegovih besedah je sicer jama zaradi odročne lege tik pod Visokim Kaninom in nedelujoče gondole na Kanin izjemno težko dostopna, še posebej v zimskem času. Dostop do odtočnega sifona pa je mogoč le v poznem jesenskem in zimskem času, saj ga visoka voda poleti onemogoča.

Jamski potapljač Burja se je v okviru odprave spustil 82 metrov globoko in 250 metrov daleč. Jamo je s tem poglobil na 1.322 metrov.

Prelovšek je zapisal, da se dosežki potopa v svetovni vrh med drugim uvrščajo zaradi globine odtočnega sifona, zaradi temperature vode, ki znaša 3,4 stopinje Celzija, in ker je potop zaradi težkega transporta opreme omejen le na enega potapljača, ta pa mora za dostop do sifona obvladati tudi tehniko za spuščanje in plezanje po vrvi. Dodal je še, da je v Sloveniji malo potapljačev, morda le eden ali dva, ki so zmožni takšnega dostopa tako globoko, na koncu pa lahko opravijo tudi varen potop.

Ne spreglejte