Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 9. 2020,
6.17

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,96

5

Natisni članek

nanosatelit Trisat Maribor izstrelitev rakete satelit

Četrtek, 3. 9. 2020, 6.17

3 leta, 7 mesecev

S slovenskima satelitoma vzpostavili prvi stik #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,96

5

S slovenskima satelitoma Nemo HD in Trisat, ki sta davi poletela v vesolje, so uspešno vzpostavili prvi stik, so sporočili iz mariborske univerze in Centra odličnosti Vesolje-SI, kjer so ju razvili.

Prvi stik z mikrosatelitom Nemo HD, ki bo okrog Zemlje predvidoma krožil do leta 2025, so prek zemeljskih postaj v Ljubljani in Pomjanu nad Koprom vzpostavili okoli 10.45. Že med prvim stikom so prek oddajnikov UHF zagnali računalnik. Kasneje so še enkrat vzpostavili stik, v katerem pa so prejeli že prve informacije o stanju računalnika. Ugotovili so, da deluje.

Zagon in kalibracijo senzorjev na tem 65-kilogramskem satelitu bodo predvidoma končali po treh mesecih, nato sledijo tehnološke demonstracije. V naslednjem letu pa še aplikacije daljinskega opazovanja Zemlje za kmetijstvo, gozdarstvo, urbanizem in pomorski promet.

Okrog 10.45 so prvi stik prek zemeljske postaje v Mariboru vzpostavili tudi s satelitom Trisat, je za STA povedal vodja tega projekta Iztok Kramberger z mariborske fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko.

Tudi oni bodo najprej preverjali status baterij, sončnih panelov, kasneje pa še skušali vzpostaviti dvosmerno komunikacijo in zagnati računalnike. Po prvotnih načrtih so predvidevali, da bo ta nanosatelit popolnoma operativen v približno treh mesecih, a jim bo verjetno uspelo to zagotoviti že prej, je še povedal Kramberger.

Trisat ima maso zgolj pet kilogramov in je v prvi vrsti namenjen testiranju robustnosti nove vesoljske elektronike. S posnetki tega nanosatelita si med drugim obetajo napredek na področju spremljanja onesnaženosti površine morij z oljnimi madeži ali plastiko, določevanja žarišč velikih požarov in zaznavanja vulkanskega prahu v višjih plasteh atmosfere.

Razvijalca: Izstrelitev potekala gladko

Vodja projekta Trisat Iztok Kramberger in direktor Centra odličnosti Vesolje-SI, kjer so razvili satelit Nemo HD, Tomaž Rodič sta za STA sporočila, da je izstrelitev prvih slovenskih satelitov potekala brez težav. Kramberger je ob tem izrazil veselje, a poudaril, da se resno delo šele začenja. Rodič vtise ob izstrelitvi še zbira.

Kramberger je povedal, da se je manjše število sodelavcev zbralo na fakulteti, kjer so skupaj spremljali izstrelitev. "Najprej je bilo napeto, da preživijo prvo in drugo stopnjo, potem pa se je že nekako umirilo. Tako da ja, smo v vesolju," je bil vesel Kramberger. "Veseli smo, da se je ta prvi kamen odvalil. Zdaj pa se pravzaprav začenja resno delo, smo na začetku," je še poudaril.

Prelomna izstrelitev za slovensko znanost

Eden od slovenskih satelitov je Trisat je v prvi vrsti namenjen testiranju robustnosti nove vesoljske elektronike. S posnetki tega nanosatelita si med drugim obetajo napredek na področju spremljanja onesnaženosti površine morij z oljnimi madeži ali plastiko, določevanja žarišč velikih požarov in zaznavanja vulkanskega prahu v višjih plasteh atmosfere za potrebe letalske industrije.

Nemo HD z maso 65 kilogramov pa je poseben v tem, da bo možno z njim Zemljo opazovati interaktivno. To pomeni, da bodo lahko ob preletu zemeljske postaje v realnem času hkrati prejemali sliko s satelita in ga vodili z obračanjem okoli njegovih osi. Poleg tega bo ta mikrosatelit lahko opravljal vse klasične naloge daljinskega opazovanja mest, kmetijskih in gozdnih površin ter invazivnih rastlinskih vrst.

Ta izstrelitev sicer ni prelomna samo za slovensko znanost, ampak tudi za evropsko, saj je prvič na evropski raketi v vesolje poletelo toliko malih satelitov naenkrat. Gre za prvi preizkus koncepta za odprave malih vesoljskih plovil, imenovanega Small Spacecraft Mission Service (SSMS). Mikrosateliti so razporejeni na zgornji palubi. Za nanosatelite, ki so običajno desetkrat manjši, pa so na spodnji palubi nameščeni standardizirani razpršilniki.

Prva slovenska satelita so z izstrelišča v Kourouju v Francoski Gvajani izstrelili davi z raketo podjetja Arianespace. Raketo vega s 53 sateliti iz 13 držav bi morali iz Kourouja po prvotnih načrtih izstreliti že septembra lani, a so jo zaradi različnih razlogov prelagali vse do danes.

Ne spreglejte