SiolNET. Novice Slovenija
0,04

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Helikopterji Slovenske vojske februarja 58-krat poleteli na pomoč

0,04

termometer

Helikopter SV
Dežurne posadke letalstva Slovenske vojske so februarja sodelovale pri 13 reševanjih v gorah, 42-krat so poskrbele za nujne helikopterske prevoze, dvakrat prepeljale inkubator in sodelovale pri gašenju požara. Foto: STA

Dežurne posadke letalstva Slovenske vojske so februarja v reševalnih akcijah posredovale 58-krat, lani v enakem obdobju pa 19-krat. Sodelovale so pri 13 reševanjih v gorah, 42-krat so poskrbele za nujne helikopterske prevoze, dvakrat prepeljale inkubator in sodelovale pri gašenju požara na območju južnoprimorske regije.

Dežurne helikopterske posadke Slovenske vojske, ki so na vojaškem delu letališča Jožeta Pučnika na Brniku in letališču Edvarda Rusjana v Mariboru vsak dan v 15 minutah pripravljene na posredovanje, so februarja prepeljale 60 poškodovanih ali obolelih oseb, na pogorišče odvrgle okoli 20 tisoč litrov vode in skupaj letele 70 ur.

Kanin Novice Turni smučar padel v brezno in se huje poškodoval

V prvih dveh mesecih med drugim prepeljali 108 poškodovanih ali obolelih oseb

Tako so dežurne posadke 151. helikopterske eskadrilje Slovenske vojske v prvih dveh mesecih v reševalnih akcijah posredovale 105-krat, od tega so 20-krat posredovale pri reševanju v gorah, 76-krat poskrbele za nujne helikopterske prevoze, osemkrat za prevoz inkubatorja in sodelovale pri gašenju požara. Pri tem so prepeljale 108 poškodovanih ali obolelih oseb, na pogorišče odvrgle okoli 20 tisoč litrov vode in skupaj letele 120 ur.

Prav tako je Slovenska vojska februarja z letalom falcon poskrbela za potrebe zavoda Slovenija Transplant. Od podpisa pogodbe o sodelovanju med ministrstvom za obrambo ter zavodom za presaditev organov in tkiv Slovenija Transplant marca 2015 so dežurne posadke 152. letalske eskadrilje do danes izvedle 43 prevozov.

Ob tem so v sporočilu opozorili, da v gorah vladajo zimske razmere, zato naj vsi, ki se bodo v prihodnje odpravili v gore, spremljajo opozorila o razmerah in naj se tja odpravijo le ustrezno telesno pripravljeni in opremljeni.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 61
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin