Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 10. 2021,
13.44

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,64

84

Natisni članek

Igor Zorčič glasovanje Državni zbor

Torek, 26. 10. 2021, 13.44

2 leti, 6 mesecev

Zorčič zavrača grobe napade: Da seje ne bom zapustil, sem sporočil vnaprej #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,64

84

Na današnji redni seji državnega zbora so pred glasovanjem poslanci iz vrst LMŠ, SD, Levice, SAB in NeP napovedali, da bodo obstruirali glasovanja, ter sejo nato tudi zapustili. Sejo je še naprej vodil predsednik državnega zbora Igor Zorčič (NeP), posledično je bila seja sklepčna, glasovanja pa izvedena. Zorčič je zavrnil očitke, da sodeluje s koalicijo, ker se ni pridružil poslancem opozicijskih strank. Kot je še pojasnil, predsednik DZ pri odločanju o obstrukciji ni tako svoboden kot ostali poslanke in poslanci, saj mora organizirati sejo in delo DZ.

Predsednik državnega zbora Igor Zorčič je z državotvorno potezo, ko je sejo državnega zbora vodil še naprej ter tako omogočil, da je državni zbor na redni seji nadaljeval glasovanje, sprožil val očitkov in obtožb. Njegovo potezo so kot podporo koaliciji med drugim interpretirali Tanja Fajon, Marjan Šarec in Miha Kordiš

Objavljamo nekaj odzivov na Zorčičevo potezo:

Po besedah vodje poslanske skupine SD Matjaža Hana je današnje dogajanje na seji dokaz, da je Zorčič v DZ zagotavljal kvorum in da se verjetno ne zaveda, da je postal predsednik DZ, ker v opoziciji takrat niso zagotovili kvoruma.

"Dejstvo je, da smo v opoziciji, tisti pravi opoziciji, danes želeli pokazati, kakšno podporo ima vlada v DZ in očitno je gospod Zorčič tisti, ki se je postavil na nasprotno stran od naše opozicije," pa je dejala predsednica SAB Alenka Bratušek.

V opozicijskih strankah LMŠ, SD, Levica in SAB so sicer po koncu seje poudarili, da so želeli z obstrukcijo pokazati, da koalicija nima zagotovljenih potrebnih 46 glasov za večino v DZ.

Vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec pa je dejanje Zorčiča označil za državotvorno, saj da se je v preteklosti že opekel, ko je glasoval proti temu, kar kot predsednik DZ predstavlja. "Mislim, da je v tem trenutku naredil tisto, kar je moral, in da mu bo to predvsem koristilo," je poudaril Krivec. Ob tem je dejal, da ima opozicija po poslovniku DZ sicer pravico do obstrukcije, a da so se v danem primeru "ustrelili v koleno", saj so na seji glasovali tudi o predlogih zakonov, ki so jih podali v opoziciji.

Tudi vodja poslancev SMC Gregor Perič se je na Twitterju Zorčiču zahvalil za državotvornost. Ob tem je obstrukcijo opozicijskih strank označil za polomijo, s čimer so pokopali tudi zakone, ki so jih predlagali sami.

Kaj pravi Zorčič

Zorčič se je na očitke opozicijskih poslancev odzval z besedami, da ne sodeluje s koalicijo. Pojasnil je tudi, da je poslanski skupini nepovezanih poslancev vnaprej povedal, da sam seje ne bo zapustil. Opozicija se je sicer odločila za obstrukcijo, a če bi Zorčič tudi sam zapustil sejo, ne bi to po njegovem mnenju spremenilo ničesar. DZ bi po njegovih besedah slej ko prej moral obravnavati točke, ki so bile na dnevnem redu. Prav tako tudi ob njegovi obstrukciji seje ne bi glasovali o predlogu za ustavnega sodnika, saj bi bil DZ nesklepčen. Če se bo tudi v prihodnje dogajalo, da na sejah DZ in delovnih teles ne bo navzočih dovolj poslancev, potem bodo nesklepčni in ne bo mogoče sprejemati odločitev, je še opozoril Zorčič.

 

Ne spreglejte