Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 5. 2024,
12.25

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,64

Natisni članek

KPK Rok Čeferin ustavni sodniki Peter Gregorčič ustavno sodišče Klemen Jaklič

Petek, 3. 5. 2024, 12.25

2 meseca, 2 tedna

Gregorčič KPK prijavil ustavnega sodnika Čeferina zaradi domnevne kršitve določb o nasprotju interesov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,64
Rok Čeferin | Peter Gregorčič je v utemeljitvi prijave KPK zapisal, da je Rok Čeferin (na fotografiji) kršil določila zakona o integriteti in preprečevanju korupcije o izogibanju nasprotju interesov s tem, ko je v zadevi, ki jo je predlagal DS, postal sodnik poročevalec, torej sodnik, ki usmerja in vodi zadevo. | Foto STA

Peter Gregorčič je v utemeljitvi prijave KPK zapisal, da je Rok Čeferin (na fotografiji) kršil določila zakona o integriteti in preprečevanju korupcije o izogibanju nasprotju interesov s tem, ko je v zadevi, ki jo je predlagal DS, postal sodnik poročevalec, torej sodnik, ki usmerja in vodi zadevo.

Foto: STA

Nekdanji predsednik programskega sveta Radiotelevizije Slovenija (RTVS) Peter Gregorčič je ustavnega sodnika Roka Čeferina prijavil komisiji za preprečevanje korupcije (KPK). Meni, da je Čeferin kršil določbe o nasprotju interesov s sodelovanjem pri oceni ustavnosti novele zakona o RTVS, ki jo je decembra na sodišče vložil DS.

Rok Čeferin je bil januarja lani izločen iz obravnave in odločanja o zadevi, v okviru katere je ustavno sodišče presojalo ustavnost novele zakona o RTVS. Uprava RTVS je pobudo za oceno ustavnosti, ki jo je konec leta 2022 vložil nekdanji predsednik programskega sveta RTVS Peter Gregorčič, novembra umaknila, sodišče pa o njej ni odločilo.

DS je nato decembra vložil zahtevo za oceno ustavnosti novele zakona o RTVS, saj meni, da novela krši več členov ustave zaradi postopka sprejemanja in vsebine. Kot je Gregorčič zapisal v utemeljitvi prijave KPK, je DS takrat ustavnemu sodišču predlagal, naj njihovo zahtevo za presojo ustavnosti združi z zadevo, v kateri je ustavno sodišče Čeferina že izločilo.

Klemen Jaklič
Novice KPK primer Jaklič odstopila DZ

Gregorčič je v utemeljitvi prijave KPK zapisal, da je Čeferin kršil določila zakona o integriteti in preprečevanju korupcije o izogibanju nasprotju interesov s tem, ko je v zadevi, ki jo je predlagal DS, postal sodnik poročevalec, torej sodnik, ki usmerja in vodi zadevo. "Čeferin torej kot sodnik poročevalec odloča o združitvi zahteve državnega sveta z zadevo, v kateri zaradi nasprotja interesa sploh ne sme soditi," je zatrdil Gregorčič v utemeljitvi prijave. "Gre torej za nedvomen obstoj okoliščin nasprotja interesov," je še poudaril.

Ustavni sodniki, april 2024
Novice Šest ustavnih sodnikov razkrilo podatke o dodatnih zaslužkih, Jaklič še molči

V sporočilu za javnost je Gregorčič skupaj z avtorjem pobude za presojo ustavnosti novele zakona o RTVS Matejem Avbljem zapisal, da na svetovni dan svobode medijev z obžalovanjem ugotavlja, da slovensko ustavno sodišče ni več sposobno zavarovati svobode izražanja, ki je prvi temelj svobode medijev. Menita, da sodišče ne more uresničiti ustavne vloge v razumnem času skladno z načelom učinkovitega sodnega varstva. Poleg tega sodniki sodišča po njunem mnenju nimajo dovolj integritete, da bi zavarovali njegovo neodvisnost in nepristranskost.

Čeferin je za STA pojasnil, da je pred nekaj tedni predlagal svojo izločitev pri zahtevi za oceno ustavnosti novele zakona o RTVS, ki jo je decembra na sodišče vložil DS. O njej bodo odločili sodniki, ko bo zadeva uvrščena na sejo, je dodal. Tudi pri pobudi za presojo ustavnosti novele zakona o RTVS, ki jo je vložil Gregorčič, je predlagal svojo izločitev, večina sodnikov pa je potem ta predlog sprejela. "Sodniki se ne moremo sami izločiti, lahko samo predlagamo svojo izločitev. O tem potem odloči osem sodnikov," je še zapisal.

STA je za odziv prosila tudi ustavno sodišče.

Klemen Jaklič
Novice Predsednica DZ ustavnega sodnika Jakliča poziva k odstopu #video
Ne spreglejte