Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sreda,
11. 6. 2014,
8.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

gozd

Sreda, 11. 6. 2014, 8.40

8 let

Gorskim kolesarjem na Primorskem nastavljajo žeblje

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Gorski kolesarji so očitno nekomu v napoto. Kolesarji trdijo, da so lovci samovoljno prijeli zakon v svoje roke, ti pa nastavljanje žebljev po gozdnih poteh Tinjana zanikajo.

"Lovci kolesarjem po Obali nastavljajo pasti, to so 10-centimetrski žeblji. Pred kratkim smo srečali v gozdu enega, ki jih je nastavljal, v roki je imel kladivo, v žepu polno žebljev! Pravico imajo biti v gozdu prav tako kot jaz oziroma celo manj, kajti jaz grem s kolesom, oni pa vsak s svojim terencem, čeprav tabla v dolini prepoveduje vožnjo z avti, ne pa s kolesi," je po poročanju spletnega portala Regional Obala pojasnil gorski kolesar Matej Lovrič.

Lovrič pravi, da se z lovci ne gledajo najlepše, čeprav mu ni povsem jasno, zakaj. "Očitno mislijo, da imajo monopol nad gozdom, ker imajo orožje v rokah, se počutijo še toliko močnejši," še pravi in dodaja, da so lovci večkrat podrli drevesa, da bi jim onemogočili pot čez gozd. To v lovski družini Dekani, ki je odgovorna za območje Tinjana, priznavajo. Postavljanje žebljev pa zanikajo.

Lovci zanikajo krivdo, manjše nerazumevanje priznavajo Vodja lovske družine Marino Terčič pravi, da na omenjenem območju sploh nimajo lovnih poti in ne vidi razloga, da bi kakorkoli škodovali kolesarjem. Ti po njegovem mnenju včasih velikokrat ne upoštevajo pravil gozda, predvsem se ne držijo gozdnih poti, moti ga tudi postavljanje poligonov, a trdi, da tako daleč, da bi nastavljali žeblje, se nikakor ne bi spustili.

"Še zdaleč nismo sprti, da bi prihajalo do takšnih napetosti. Mi bi radi le, da se upoštevajo določena pravila, predvsem v času izvajanja lova, ker je to pomembno z vidika varnosti. Sicer pa je na omenjenem območju veliko kolesarjev, tudi iz Italije, saj je tam zakonodaja ostrejša in zato prihajajo k nam. To nas ne jezi, zelo verjetno jezi domačine, ki so na omenjenem območju tudi nam že postavljali žeblje, žice in pasti za lovske pse," je za portal regionalobala.si še pojasnil Terčič.

Ne spreglejte