SiolNET. Novice Slovenija
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Goršek: Zamenjava državnih simbolov na Škofijah simbolno zaznamovala našo državo

2

termometer

Miličniki so bili z osamosvojitvenimi procesi leta 1991 soočeni že dan po razglasitvi samostojnosti, je na Škofijah poudaril generalni direktor policije Janko Goršek.

Mejni prehod Škofije je bil namreč v času desetdnevne osamosvojitvene vojne eno osrednjih bojišč, Goršek pa je v svojem nagovoru sicer ugotavljal, da se včasih zdi, da se na zasluge milice, TO in slovenskega naroda kot celote pozablja. "Danes, ko se spominjamo vloge miličnikov pri osamosvojitveni vojni, lahko s čisto vestjo in odprtim srcem izkažemo čast tistim, ki so krojili našo prihodnost. Ni ga junaka na tem svetu, ki bi mogel oskruniti spomin nanje in ni ga časa, ki bi lahko izbrisal hvaležnost za njihovo žrtev," je poudaril prvi mož policije. Primorske ni obšla nobena vojna, je še spomnil Goršek, spopadi med vojno za Slovenijo pa so zajeli obmejni pas vse od Fernetičev mimo Škofij do Lazareta. Goršek izpostavil vlogo miličnikov Ob tem je izpostavil vlogo miličnikov, ki so že 26. junija, dan po razglasitvi samostojnosti, na mejnih prehodih zamenjali simbole stare za simbole nove države. Prva zamenjana tabla je bila prav na Škofijah in je tako "simbolno zaznamovala novonastalo državo".

20 let kasneje so policijo po Gorškovi oceni "dvignili na nivo zrele, odgovorne in odprte organizacije, ki se lahko uspešno postavi ob bok kateri koli evropski policiji".

Na Škofijah umrli trije pripadniki JLA V spopadih na Škofijah, v katerih je ključno vlogo odigrala tudi slovenska milica, so umrli trije pripadniki Jugoslovanske ljudske armade, je na slovesnosti spomnil predsednik Policijskega veteranskega društva Sever za Primorsko in Notranjsko Fabio Štefe.

"Posledice 'klasične' vojne" Po njegovih besedah pa je nerazumljivo, da hočejo nekateri zmanjšati pomen osamosvojitvene vojne. K sreči je bila vojna kratka, a je vendar dala vse posledice "klasične" vojne, kot so mrtvi, ranjeni in velika premoženjska škoda, je pojasnil Štefe.

"Miličniki delovali obrambno in zakonito" Glede spopadov na Škofijah 29. junija 1991 pa je Štefe opozoril, da so miličniki delovali "obrambno in zakonito, skladno z navodili in ukazi ter po mednarodnih konvencijah", tri žrtve na jugoslovanski strani pa je s svojima napadoma po nepotrebnem izzvala JLA. "Njihovo smrt obžalujemo, prav tako pa poskuse problematiziranja teh spopadov," je nadaljeval.

Policijski veterani zato protestirajo proti "poskusom enostranskega tolmačenja dogodkov na Škofijah", s katerimi se, tako Štefe, poskuša omajati takratno vlogo milice.

Slovesnosti s kulturnim programom so se med drugimi udeležili vodja kabineta koprskega župana Tomaž Gantar, vodja tržaške mejne policije Manuela De Giorgi ter poslanec v DZ Marijan Križman.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin