Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 10. 2020,
18.46

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,77

3

Natisni članek

Koronavirus ukrepi regije

Torek, 20. 10. 2020, 18.46

3 leta, 6 mesecev

Goriška in primorsko-notranjska regija tudi uradno rdeči

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,77

3

Rdeče regije | Oranžna je le še obalno-kraška regija. | Foto Posnetek zaslona

Oranžna je le še obalno-kraška regija.

Foto: Posnetek zaslona

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je v današnjem uradnem listu objavil nove podatke o pojavnosti števila okužb z novim koronavirusom po statističnih regijah. S tem sta med rdeče regije tudi uradno umeščeni goriška in primorsko-notranjska regija, tudi tam pa se uvaja obveznost nošenja maske zunaj, v sredo bodo zaprli lokale.

Da sta mejo 140 okužb z novim koronavirusom na 100 tisoč prebivalcev v 14-dnevnem obdobju presegli tudi goriška in primorsko-notranjska statistična regija, je NIJZ na svoji spletni strani objavil že v ponedeljek, a do objave v uradnem listu to ni imelo učinka pri ukrepih, ki so z vladnimi odloki predpisani za rdeče regije. Rdeče obarvanih je zdaj sicer 11 od 12 statističnih regij, na oranžnem seznamu je le še obalno-kraška regija. Tam tako maske zunaj niso potrebne, prav tako lahko še naprej ostanejo odprti gostinski lokali, piše STA.

V rdečih regijah pa je uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza obvezna tudi na odprtih javnih krajih oziroma prostorih in v osebnih vozilih, če je v njem več oseb, ki ne živijo v istem gospodinjstvu. Izjema so otroci do dopolnjenega 6. leta starosti, učenci v šoli, izključno ko so v matičnem oddelku.

Zaprte gostilne, dostava je dovoljena

Poleg tega je v rdečih regijah prepovedano opravljanje gostinske dejavnosti priprave in strežbe jedi in pijač v gostinskih obratih. Še naprej lahko deluje gostinstvo za osebni prevzem ali dostavo. Prav tako lahko gostinsko dejavnost za svoje goste opravljajo nastanitveni obrati.

V rdečih regijah za zdaj veljajo tudi drugačne omejitve za frizerske in kozmetične salone: v prostoru, v katerem se opravljata frizerska ali kozmetična dejavnost, je lahko hkrati le ena stranka. Prav zadnje bi sicer lahko vlada v kratkem spremenila, na mizi je namreč predlog, da bi bilo število oseb omejeno na eno stranko na 20 kvadratnih metrov, kot trenutno velja za oranžne regije.

V rdečih regijah sta prepovedana ponujanje storitev v fitnesih in izvedba športno-rekreativne dejavnosti, ki se izvaja v obliki skupinskih vadb, v zaprtih športnih prostorih, še piše STA.

Preberite še:

Rdeče regije
Novice Rdečih že 11 regij: danes na seznam dodani primorsko-notranjska in goriška
Rdeče regije
Novice Odhod iz rdečih regij dovoljen le posameznikom s seznama izjem, ne pa tudi sopotnikom in družinskim članom
Ljubljana mesto
Novice Po 21. uri bodite doma, sicer vas čaka visoka kazen #video
Ne spreglejte