SiolNET. Novice Slovenija
0,77

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Goriška in primorsko-notranjska regija tudi uradno rdeči

0,77

termometer

Rdeče regije | Oranžna je le še obalno-kraška regija. | Foto: Posnetek zaslona
Oranžna je le še obalno-kraška regija. Foto: Posnetek zaslona

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je v današnjem uradnem listu objavil nove podatke o pojavnosti števila okužb z novim koronavirusom po statističnih regijah. S tem sta med rdeče regije tudi uradno umeščeni goriška in primorsko-notranjska regija, tudi tam pa se uvaja obveznost nošenja maske zunaj, v sredo bodo zaprli lokale.

Da sta mejo 140 okužb z novim koronavirusom na 100 tisoč prebivalcev v 14-dnevnem obdobju presegli tudi goriška in primorsko-notranjska statistična regija, je NIJZ na svoji spletni strani objavil že v ponedeljek, a do objave v uradnem listu to ni imelo učinka pri ukrepih, ki so z vladnimi odloki predpisani za rdeče regije. Rdeče obarvanih je zdaj sicer 11 od 12 statističnih regij, na oranžnem seznamu je le še obalno-kraška regija. Tam tako maske zunaj niso potrebne, prav tako lahko še naprej ostanejo odprti gostinski lokali, piše STA.

V rdečih regijah pa je uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza obvezna tudi na odprtih javnih krajih oziroma prostorih in v osebnih vozilih, če je v njem več oseb, ki ne živijo v istem gospodinjstvu. Izjema so otroci do dopolnjenega 6. leta starosti, učenci v šoli, izključno ko so v matičnem oddelku.

Zaprte gostilne, dostava je dovoljena

Poleg tega je v rdečih regijah prepovedano opravljanje gostinske dejavnosti priprave in strežbe jedi in pijač v gostinskih obratih. Še naprej lahko deluje gostinstvo za osebni prevzem ali dostavo. Prav tako lahko gostinsko dejavnost za svoje goste opravljajo nastanitveni obrati.

V rdečih regijah za zdaj veljajo tudi drugačne omejitve za frizerske in kozmetične salone: v prostoru, v katerem se opravljata frizerska ali kozmetična dejavnost, je lahko hkrati le ena stranka. Prav zadnje bi sicer lahko vlada v kratkem spremenila, na mizi je namreč predlog, da bi bilo število oseb omejeno na eno stranko na 20 kvadratnih metrov, kot trenutno velja za oranžne regije.

V rdečih regijah sta prepovedana ponujanje storitev v fitnesih in izvedba športno-rekreativne dejavnosti, ki se izvaja v obliki skupinskih vadb, v zaprtih športnih prostorih, še piše STA.

Preberite še:

Rdeče regije Novice Rdečih že 11 regij: danes na seznam dodani primorsko-notranjska in goriška Rdeče regije Novice Odhod iz rdečih regij dovoljen le posameznikom s seznama izjem, ne pa tudi sopotnikom in družinskim članom Ljubljana Novice Po 21. uri bodite doma, sicer vas čaka visoka kazen #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 7
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin