Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 2. 2023,
12.58

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,47

6

Natisni članek

obisk srečanje Brdo pri Kranju Pedro Sanchez Robert Golob

Petek, 17. 2. 2023, 12.58

1 leto, 2 meseca

Golob in Sanchez poudarila strateške avtonomnosti Evrope

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,47

6

Golob In Sanchez | Oba premierja sta eksplicitno poudarjala pomen strateške avtonomnosti Evrope, kar bo tudi med prioritetami bližajočega se španskega predsedovanja EU. | Foto STA

Oba premierja sta eksplicitno poudarjala pomen strateške avtonomnosti Evrope, kar bo tudi med prioritetami bližajočega se španskega predsedovanja EU.

Foto: STA

Slovenski premier Robert Golob je danes na Brdu gostil španskega predsednika vlade Pedra Sancheza. V izjavi po pogovorih sta oba poudarila pomen strateške avtonomnosti Evrope, konkurenčnosti gospodarstva in reforme evropskega energetskega trga. Govorila sta tudi o migracijah ter izpostavila prijateljstvo ter usklajenost stališč med državama.

Premierja Španije in Slovenije sta se v pogovorih na Brdu posvetila najaktualnejšim evropskim temam, kot so krepitev konkurenčnosti evropskega gospodarstva, izzivi v energetiki, enoten evropski odziv na migracije in razmere v Ukrajini.

Uvodoma sta oba v svojih izjavah izpostavila dobre prijateljske odnose med državama, pri čemer sta kot primer izpostavila izmenjave študentov med Španijo in Slovenijo v okviru programa Erasmus, kar je lahko po njunih besedah eden od temeljev za nadaljnjo gradnjo bilateralnih odnosov. Pri tem sta omenila področji kulture in mladih, pa tudi poslovno sodelovanje.

Golob je poudaril nesprejemljivost trenutnih cene energije 

Oba premierja sta eksplicitno poudarjala pomen strateške avtonomnosti Evrope, kar bo tudi med prioritetami bližajočega se španskega predsedovanja EU, pa tudi krepitev konkurenčnosti evropskega gospodarstva.

Golob je dejal, da lahko le s pomočjo globalno močnega in konkurenčnega gospodarstva obdržimo status, ki ga ima Evropa. Pri tem je poudaril nesprejemljivost trenutnih cen energije in napovedal, da bo EU naslovila vprašanje strukturnih reform pri cenah energije.

Oba premierja sta poudarjala tudi pomen sodelovanja tako znotraj Evrope kot na širši ravni, tudi na različnih področjih – predvsem na področju migracij, pa tudi povezovanja v gospodarstvu.

Izpostavila sta še migracije 

Kot temo, ki je trenutno v Evropi zelo pomembna, sta izpostavila tudi migracije. Golob je poudaril, da na ravni EU končno obstaja konsenz, da so migracije problem, ki ga moramo reševati skupaj, seveda pa "bo potrebnega še veliko dela". Oba sta posebej omenila Zahodni Balkan kot prednostno področje za EU.

Glede razmer v Ukrajini pa sta dejala, da obe državi Ukrajino kot žrtev ruske agresije odločno podpirata z vsemi sredstvi in v skladu z zmožnostmi. Izpostavila sta tudi, da se mora vsaka vojna končati z mirom, kar je treba tudi v Ukrajini doseči čim prej.

Pedro Sanchez
Novice Fajonova in Sanchez: Socialni demokrati odločilni za pravičnejšo in trajnostno Evropo
Pedro Sanchez
Novice Golob bo sprejel prvega tujega voditelja, ki prihaja na njegovo povabilo
Ne spreglejte