Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 3. 2008,
16.45

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 7. 3. 2008, 16.45

8 let, 6 mesecev

Glede sprememb pokojninskega zakona bo moral odbor DZ ponovno sklepati

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Parlamentarni odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide danes glede predlaganih sprememb zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju ni sprejel nobenega sklepa.

Glede na to bo moral odbor predlog odločitev pripraviti do ene izmed naslednjih sej. Pristojni odbor sklepa ni sprejel, saj so člani glasovali neodločeno. Prav tako odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide ni sprejel predlaganega dopolnila, niti nobenega člena zakona.

S predlaganim dopolnilom bi se spremenil le četrti odstavek tega člena S predlaganim dopolnilom bi se namesto prvotnega predloga, da se črta del besedila 123. člena zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, kot je predlagala skupina poslancev s prvopodpisanim Miranom Potrčem (SD), spremenil le četrti odstavek tega člena.

Dopolnilo predvideva, "da se lahko vdovi oziroma vdovcu, če je zanj to ugodneje, poleg starostne in invalidske pokojnine, priznane po tem zakonu ali zakonu o pravicah iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja bivših vojaških zavarovancev, izplačuje tudi 15-odstoten znesek vdovske pokojnine, ki mu gre po pokojnem zavarovancu".

Sedmi odstavek je bolj konkreten in ustreznejši od četrtega Po predlogu dopolnila bi členu dodali še sedmi odstavek, ki določa, da sredstva za izplačevanje dela vdovske pokojnine upravičencem po zakonu o pravicah iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja bivših vojaških zavarovancev zagotavlja država iz proračuna. Državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ) Romana Tomc je ob tem dejala, da se ji zdi to dopolnilo mnogo bolj korektno in pravno formalno ustreznejše od prvega predloga.

Pri tem je Tomčeva poudarila, da ministrstvo še ni preučilo morebitnih finančnih obremenitev v primeru uveljavitve tega predloga, vendar bo to storilo v prihodnje.

Ne spreglejte