SiolNET. Novice Slovenija
1,32

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ptujski pustni karneval je obiskal tudi Cerar #foto

1,32

termometer

Pustni karneval na Ptuju, ki si ga je ogledal tudi predsednik vlade Miro Cerar.
Foto: STA

Na Ptuju so pripravili že 58. Kurentovanje, ki se ga je na pustno nedeljo udeležil tudi predsednik vlade Miro Cerar. Gre za vrhunec prireditev, saj je ptujske ulice in trge v karnevalski povorki preplavila večtisočglava množica pustnih mask in tradicionalnih likov. Za posebno vzdušje vsako leto poskrbijo izvirne karnevalske skupine in satirični liki.

Pustna povorka se je začela ob 13. uri, maske in kostume pa si je prišel ogledat tudi predsednik vlade Miro Cerar, ki se je z zbranimi tudi fotografiral.

Predsednik slovenske vlade, ki je bil hkrati častni pokrovitelj letošnjega festivala, je ob prikazu kurentov pred mestno hišo ptujskemu županu Miranu Senčarju uradno predal certifikat o vpisu obhodov kurentov na Unescov reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva, poroča STA.

Cerar se je vsem obiskovalcem lepo zahvalil prek svojega računa na Twitterju, kamor je zapisal: "Iskrena hvala vsem, ki negujete slovensko tradicijo."

Pustni karneval na Ptuju, ki si ga je ogledal tudi predsednik vlade Miro Cerar. Foto: STA

Po mnenju organizatorjev je dogodek obiskalo okoli 60 tisoč ljudi, k dobri udeležbi pa je verjetno pripomoglo tudi lepo vreme.

Predsednik vlade je pozdravil kurente. Predsednik vlade je pozdravil kurente. Foto: STA

Na kurentovanju je nastopilo več kot 2.500 likov in mask iz 41 različnih skupin, lahko bi rekli, da je Ptuj tako danes postal največji etnografski muzej na prostem.

Pustni karneval na Ptuju, ki si ga je ogledal tudi predsednik vlade Miro Cerar. Pustni karneval na Ptuju, ki si ga je ogledal tudi predsednik vlade Miro Cerar. Foto: STA

Sedemindvajsetim slovenskim skupinam se je pridružilo še 15 skupin iz sedmih tujih držav, med njimi so bili člani iz Francije, Hrvaške, Češke, Srbije, Makedonije, Slovaške in Belgije. 

Med obiskom Ptuja je pozdravil tudi nastopajoče. Med obiskom Ptuja je pozdravil tudi nastopajoče. Foto: STA

Manjkalo pa seveda ni niti kurentov, danes se jih je na ptujskih ulicah zbralo okoli 700 iz 29 društev, združenih v Zvezo društev kurentov.

Pustni karneval na Ptuju, ki si ga je ogledal tudi predsednik vlade Miro Cerar. Foto: STA

V ponedeljek se bo ob 10. uri začela še povorka vrtcev, ob 17. uri pa bodo obiskovalci v družbi kurentov, ki so znani etnografski lik, lahko spoznali še obredje, rituale, plese in običaje ostalih ptujskih pustnih likov in etnografskih mask. S pokopom pusta se bo kurentovanje končalo v torek ob 11. uri.

Na karnevalu pa seveda ni manjkalo glasbe in plesa. Na karnevalu pa seveda ni manjkalo glasbe in plesa. Foto: STA

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 88
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin