Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 3. 2012,
10.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 1. 3. 2012, 10.49

8 let

Garaža pod tržnico brez gradbenega dovoljenja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ministrstvo za infrastrukturo in prostor je ugodilo pritožbi ter razveljavilo gradbeno dovoljenje za garaže pod tržnico, rekonstrukcijo Mahrove hiše in ureditev Vodnikovega trga.

Zadevo je vrnilo Upravni enoti Ljubljana - izpostava Center, ki bo morala o dovoljenju odločati znova, poroča Delo.

"Investitor si je privoščil vrsto nepravilnosti" Ministrstvo je po poročanju časopisa pritožnikom ugodilo zato, ker si je investitor privoščil vrsto nepravilnosti, kot so nepopolno ugotovljeno stanje, kršitve materialnih predpisov in kršitve pravil postopka. Med najpomembnejšimi je dejstvo, da naj bi gradnjo med drugim izvajali na parceli 310 k. o. Ljubljana mesto, za kar pa bi morali predložiti soglasje Nadškofije Ljubljana kot lastnice zemljišča, na katerem stoji tudi semeniška knjižnica.

Tako stolnica kot semeniška knjižnica kulturna spomenika Da bi Mestni občini Ljubljana (MOL) od nadškofije uspelo pridobiti dovoljenje za gradnjo je težko verjeti, saj na nadškofiji opozarjajo, da sta tako stolnica kot semeniška knjižnica kulturna spomenika - stolnica celo spomenik državnega pomena. Pri tem se v nadškofiji bojijo predvsem poškodb, saj bi bila objekta od gradbene jame oddaljena le 12 metrov. Na možnost poškodb kaže tudi poročilo Zavoda za raziskavo materialov in konstrukcij.

Vpliv gradnje na sosednje objekte skrbi tudi deveterico pritožnikov Negativni vpliv gradnje garaže pod tržnico na sosednje objekte skrbi tudi deveterico pritožnikov s Študentovske ulice. Ministrstvo jim je dalo prav in poudarilo, da je treba že pred začetkom del izvesti ogled vplivnega območja gradnje in evidentirati stanje sosednjih objektov, na najbolj izpostavljenih pa opraviti t. i. nulto meritev, da bi jo lahko potem primerjali z rezultati med gradnjo in po njej, poroča časopis.

MOL ima sicer kot investitorka in predlagateljica projekta za izdajo gradbenega dovoljenja možnost, da zoper sklep ministrstva vloži tožbo na upravno sodišče. A, kot kaže, se na MOL za slednje ne bodo odločili. Kot so pojasnili, bodo zdaj najprej počakali, da prejmejo zahtevek upravne enote za ponovno obravnavo gradbenega dovoljenja, zahtevek bodo nato preučili in pripravili ustrezne dopolnitve.

MOL: Upravna enota takšnega dovoljenja ni zahtevala Na občini manjkajoče dovoljenje Nadškofije Ljubljana pojasnjujejo z navedbo, da upravna enota takšnega dovoljenja v prvi obravnavi ni zahtevala. Slednje, kot navajajo, v svoji odločbi ugotavlja tudi ministrstvo.

Glede ugovorov posameznikov s Študentovske ulice, ki se nanašajo na pregled njihovih objektov pred pričetkom gradnje (t. i. nulta meritev) in monitoring med gradnjo, pa na MOL navajajo, da tudi ministrstvo v odločbi ugotavlja, da je v projektni dokumentaciji, ki je sestavni del odločbe o gradbenem dovoljenju, to predvideno in predpisano, ter da je investitor k temu zavezan. "Izpolnitev te zahteve za investitorja MOL ni bila nikoli sporna," so zapisali.

Kaj obsega celoten projekt MOL? Celoten projekt MOL predvideva izgradnje podzemne garaže pod tržnico, ureditev Vodnikovega trga nad njo in dograditev Mahrove hiše. Projekt pa se lahko razširi z gradnjo garaže pod Krekovim trgom in ureditvijo trga. Projektu najbolj nasprotujejo v Civilni iniciativi Tržnice ne damo.

Razveljavitev gradbenega dovoljenja daje vtis politične odločitve Predsednica SD Ljubljana Metka Tekavčič se je odzvala na razveljavitev gradbenega dovoljenja za garažo pod osrednjo ljubljansko tržnico. Kot pravi, se ne more izogniti vtisu, da gre za politično in ne za strokovno odločitev. Med drugim je Tekavčičeva tudi podrobneje pojasnila, zakaj SD na županskih volitvah v Ljubljani ne bo imel svojega kandidata.

Kot je na novinarski konferenci pojasnila Tekavčičeva, jo takšna reakcija zelo skrbi. Četudi je bila sama skeptična do tega, ali je garažna hiša pod tržnico vsebinsko prava rešitev, pa jo takšna reakcija potem, ko so stekle že vse predpriprave za investicijo, preseneča, je dejala. Tovrstni posegi po njenem prepričanju ne bodo prispevali k urejanju odnosov med mestom in državo in bodo prinesli škodljive posledice za vse.

"Predpremiera za politično obračunavanje v državnem zboru" Ljubljana je po njenih besedah tudi sicer že nekajkrat plačala visoko ceno, ker je bila "predpremiera za politično obračunavanje v državnem zboru". Če se bo ponovil odnos med predsednikom Pozitivne Slovenije Zoranom Jankovićem, če ta vnovič postane župan, in predsednikom vlade Janezom Janšo, ki sta bila na omenjenih položajih istočasno že pred nekaj leti, bo to po mnenju Tekavčičeve slabo tako za državo kot tudi za mesto.

SD na nadomestnih volitvah ne bo nastopila s svojim kandidatom Tekavčičeva je ponovno poudarila, da SD na nadomestnih županskih volitvah, ki bodo 25. marca, ne bo nastopila s svojim kandidatom, saj se zavedajo aktualne politične situacije v mestu in zahtevnosti razmer v mestu in državi. Zato si v SD po njenih besedah želijo, da se čim prej vzpostavi mestna oblast in se začnejo sprejemati odločitve. Kot je opozorila, marca ne bo seje mestnega sveta. Sicer pa predsednica ljubljanske SD pričakuje, da se bodo po županskih volitvah pogovorili o resničnih prioritetah v mestu v spremenjenih ekonomskih in socialnih razmerah.

"Ne bomo pa nastopili v predstavi, ki ni potrebna" V ljubljanski SD bodo sicer po besedah Tekavčičeve ljudi pozvali, da se volitev in hkratnega referenduma o družinskem zakoniku udeležijo. "Ne bomo pa nastopili v predstavi, ki ni potrebna," pojasnjuje predsednica strankinega mestnega odbora. Po njenem mnenju je finančni strošek za te volitve nepotreben, politične posledice pa bodo širše. Ob tem opozarja, da se v mestnem proračunu pogosto ne najde sredstev za financiranje različnih dejavnosti in društev, "za tale izlet v politiko in preverjanje ambicij posameznikov pa smo morali najti javni denar".

Ne spreglejte