SiolNET. Novice Slovenija
1,23

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Tomaž Gantar o odstopu: Dokler me vidite, sem tukaj

1,23

termometer

Tomaž Gantar
Foto: STA

"Dokler me vidite tukaj, sem tu. Ko bom o tem razmišljal, pa vam bom pravočasno povedal," je ob robu seje državnega zbora minister za zdravje Tomaž Gantar komentiral namigovanja o svojem odstopu. Gantarja skrbijo predvsem omejene kapacitete zdravstva, zato se zavzema za dodatne omejitve med prazniki. Napovedal je tudi razmislek, kako bosta v prihodnje potekala delo in sodelovanje s strokovno posvetovalno skupino za covid-19.

Kot je v izjavi za medije ob robu seje DZ dejal minister za zdravje, ga je na nek način presenetila nedeljska odločitev vlade za sproščanje nekaterih protikoronskih ukrepov. "Sledil sem stališču strokovne skupine, ki se je spremenilo praktično v enem dnevu. Do zdaj sem podpiral njihova stališča in tudi tokrat sicer sem, ob tem da imam sam številne pomisleke na sproščanje, ki se zaključi 23. decembra," je dejal, povzema STA.

Policijska kontrola Novice Tu so dodatna pojasnila: kateri ukrepi se sproščajo jutri #video

Ozko grlo predvsem intenzivne postelje in usposobljen kader

COVID 19 Foto: Ana Kovač Vlada je v nedeljo sklenila, da bo od torka do 23. decembra v omejenem obsegu sproščen javni potniški promet, odpirajo se frizerski saloni, cvetličarne, avtopralnice in čistilnice. V regijah z ugodnejšo epidemiološko sliko in z naloženo aplikacijo za obveščanje o stikih z okuženimi z novim koronavirusom pa bo mogoče prehajati tudi meje občine.

Gantar upa, da bodo ljudje v tem obdobju spoštovali vse ukrepe, saj nekih posebnih dodatnih rezerv v zdravstvenem sistemu ni. "Še vedno se da nekaj narediti, najti kakšno posteljo, je pa res, da zdravstvo v tem trenutku ne more sprejemati večjega števila dodatnih bolnikov," je opozoril. Opomnil je, da so ozko grlo predvsem intenzivne postelje in pomanjkanje ustrezno usposobljenega kadra.

Spomnil je na stališče Evropske komisije in Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni, da bi morali veljati strogi ukrepi, glede na to, da se januarja, lahko tudi februarja, pričakuje močan val, poroča STA.

V četrtek bodo obravnavali predlog za popolno zaprtje po 24. decembru

O ukrepih in s kakšnimi navodili bodo nagovorili državljane, bo vlada razpravljala in odločala na seji v četrtek.

Simona Kustec Novice Učenci in dijaki se letos ne bodo vrnili v šolske klopi #video

Kot je poudaril, je bil že zdaj za strožje omejitve oz. za zaprtje nenujnih gospodarskih dejavnosti. Priznava, da so težave zaradi dolgotrajnega zapiranja veliko dejavnosti, a je hkrati "absolutno za to, da se omejitve uvedejo, glede na to da je zdravstveni sistem na mejah svojih zmogljivosti".

Po neuradnih informacijah spletnega portala 24ur.com naj bi pristojni pripravili predlog, ki predvideva popolno zaprtje države po 24. decembru, in sicer do 4. januarja 2021. To pomeni, da bi delovale samo zdravstvene ustanove, lekarne ter trgovine z živili, izdali pa bi tudi priporočilo ali odredbo, da zaposleni v tem času odidejo na kolektivni dopust.

Gantar: Sloveniji je do konca leta obljubljenih približno 5000 odmerkov cepiva

Sloveniji je do konca leta obljubljenih približno 5000 odmerkov cepiva proti covid-19, je Gantar danes dejal v odgovoru na več ustnih poslanskih vprašanj na izredni seji DZ. Gre za cepivo Pfizerja in nemškega biotehnološkega podjetja BioNTech, ki naj bi dovoljenje Evropske agencije za zdravila predvidoma dobilo 29. decembra.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin