Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 7. 2013,
13.27

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Tomaž Gantar

Petek, 5. 7. 2013, 13.27

8 let, 5 mesecev

Gantar: Kemofarmacija še ne bo blokirala računov bolnišnicam

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Minister za zdravje Tomaž Gantar je povedal, da se je z direktorjem Kemofarmacije Davorinom Pohercem dogovoril, da bo veledrogerist počakal z blokado računov petim bolnišnicam.

Prihodnji teden bo Gantar iskal rešitve za ta problem s predsednico vlade Alenko Bratušek in finančnim ministrom Urošem Čuferjem. Kot je napovedal Gantar, bodo na sestanku iskali dolgoročnejše rešitve za problem nezmožnosti bolnišnic plačevanja terjatev. Skupna vsota terjatev vseh bolnišnic do dobaviteljev je namreč po njegovih podatkih presega 70 milijonov evrov, večji del tega zneska so zapadle terjatve.

"Interventni zakon je v pat poziciji" "Situacija je toliko težja, glede na to da ni bilo konsenza na ravni koalicije za interventni zakon," je opozoril minister. Interventni zakon je po njegovih besedah trenutno v "pat poziciji", saj od koalicijske partnerice DL še vedno niso dobili podpore za določene rešitve. Tudi če bi sedaj omenjeni zakon šel v postopek sprejemanja, bi letos na podlagi zakona dobili v zdravstvo bistveno manj finančnih sredstev, kot je bilo sprva predvideno. Učinki zakona bi se tako poznali kvečjemu v prihodnjem letu. "Zamudili smo preveč časa," je dejal in dodal, da bo treba najti drugačno rešitev.

"Kratkoročno je treba zagotoviti dodaten denar, druge rešitve ni" Z ostalimi dobavitelji, do katerih imajo bolnišnice zapadle obveznosti, Gantar danes ni govoril. Po njegovem mnenju tudi ni razlogov, da bi se kateri drug dobavitelj v prihodnjem tednu odločil za takšen ukrep kot Kemofarmacija. Največji problem z zapadlostjo terjatev je imel namreč prav omenjeni veledrogerist. Je pa dogovorjeno, da se po sestanku z Bratuškovo in Čuferjem v roku 14 dni sestanejo še z dobavitelji. Na sestanku jim bodo predstavili, katere rešitve je pripravila vlada, nato pa se bodo dogovorili tudi glede izvedbe, je dejal. Predlogov možnih rešitev ni razkril. Dejal je le: "Kratkoročno je treba zagotoviti dodaten denar, druge rešitve ni." Ob tem je poudaril, da tudi sistemska zakonodaja oz. reforma ne bi prinesla prihrankov v enem mesecu.

Minister ni niti optimističen niti pesimističen Po ministrovih besedah so leta 2009 tri bolnišnice - novomeška, murskosoboška in izolska - iz državnega proračuna prejele sedem milijonov evrov pomoči. Sicer obstaja možnost, da bi del težav reševali s pomočjo dopolnilnih zdravstvenih zavarovalnic, kot so to počeli že februarja. Vendar tudi če bi do takšnega dogovora o pomoči prišlo, Gantar opozarja, da s temi sredstvi ne bi mogli rešiti problema, saj so bistveno nižja, kot jih potrebujejo bolnišnice.

Minister ni niti optimističen niti pesimističen pred sestankom s Čuferjem in Bratuškovo. Sicer se zaveda, da je finančni položaj v državi nasploh težek, a je rešitev v zdravstvu nujno treba najti. "Od tega ne moremo odstopati," je dejal in dodal, da s sedanjim finančnim ministrom bistveno bolje sodeluje kot s prejšnjim.

Glede različnih interesov, ki so v preteklem desetletju blokirali vsako zdravstveno reformo, pa je dejal: "Za nekatere je trenutno stanje očitno dobro, kjer se da ribariti v kalnem. Če temu ne bo konec, se slovenskemu zdravstvu slabo piše." Veledrogerist Kemofarmacija je namreč v preteklih dneh napovedal, da bo petim bolnišnicam zaradi neplačevanja računov zablokiral račune. Veledrogerist Salus pa je že vložil izvršbe zoper nekatere bolnišnice. S plačili bolnišnice zamujajo tudi pet mesecev. Gre za izolsko, jeseniško, ptujsko, slovenjgraško in murskosoboško bolnišnico.

Ne spreglejte