Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 2. 2014,
17.37

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Franc Bogovič Alenka Bratušek nepremičninski davek

Četrtek, 27. 2. 2014, 17.37

7 let, 12 mesecev

Franc Bogovič Bratuškovo poziva k odstopu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Premierka Alenka Bratušek meni, da bodo več kot 90 odstotkov težav, s katerimi se ljudje soočajo pri nepremičninskem davku, odpravili s popravki obdavčitve nepremičnin, ki so jih sprejeli na vladi.

Obenem je poudarila, da je bil davek nujen, saj bi bila alternativa njegovi uvedbi preveč kruto rezanje odhodkov. Predsednik SLS Franc Bogovič pa je premierko Alenko Bratušek pozval k odstopu, in sicer zaradi "fiaska pri nepremičninskem davku". Bratuškova pa pravi, da se je "ta fiasko potem začel že s prvo vlado Janeza Janše, ki je leta 2006 uvedla množično vrednotenje nepremičnin".

Bratuškova: V tem obdobju smo primorani to narediti Od tedaj si nihče ni upal zagristi v to kislo jabolko, je premierka poudarila v izjavi za javnost po srečanju z vodji parlamentarnih strank glede zakona za izvedbo fiskalnega pravila. "V tem obdobju smo primorani to narediti, ker je bila alternativa nepremičninskemu davku preveč kruto rezanje odhodkov. To je edini razlog, da smo šli v ta davek," je dejala.

Vlada je sicer predlagala, da se v zakonu o davku na nepremičnine poenoti obravnavo rezidenčnih in nerezidenčnih stanovanj ter se jih obdavči z 0,15 odstotka. Glede zemljišč za gradnjo stavb pa bo poskrbela, da se bodo ovrednotila kot stavbna zemljišča. S tem bo mogoče razmere obvladati, je prepričan finančni minister Uroš Čufer.

Bogovič: Kar sedaj vlada počne z zakonom, pa je bizarno Ravno na neumnosti in zadeve, ki jih v "neki čudni fazi" sedaj popravlja tudi vlada, so opozarjali v postopku sprejemanja zakona. Kar sedaj vlada počne z zakonom, pa je bizarno, meni Bogovič. Zakon o davku na nepremičnine je konceptualno zgrešen, meni predsednik SLS. Cela vrsta zadev, ki so oporekane v ustavnih presojah, se danes predlaganih sprememb zakona sploh ne dotikajo, je Bogovič povedal pred srečanjem vodij parlamentarnih strank pri premierki glede zakona o izvedbi fiskalnega pravila.

Kot primer je navedel postopek pritožbe v tem zakonu in avtonomijo lokalnih skupnosti. Kar nekaj zadev je, ki se jih z danes predlaganimi kozmetičnimi popravki zakonodajalec ne dotika, je dejal. Manever vlade gre sedaj po njegovem mnenju le v to smer, da je sedaj končno ugotovila "kritično maso ljudi, ki bi jo želela po svoje potešiti, da bi bil pritisk na vlado zaradi tega davka manjši".

"Davek je še vedno pravičen" V današnjem pogovoru za Kanal A pa je premierka poudarila, da je davek še vedno pravičen in da s predvidenimi popravki ne ščitijo bogatih. "Pokazalo se je, da rezidenčnost ali nerezidenčnost ne vpliva samo na tiste, ki imajo vikende, ki imajo več stanovanj. Vpliva na marsikoga drugega. Jaz nekako nimam občutka, da na geodetskih upravah stojijo sami bogati ljudje, ki želijo urediti podatke, ki so napačni," je pojasnila.

Ob tem je priznala, da so jih že pri prvi predvideni rešitvi, po kateri bi bila nerezidenčna stanovanja bolj obdavčena, strokovnjaki opozarjali, da je takšna rešitev napačna. A v to smer so šli zaradi vztrajanja ene od koalicijskih strank, je dejala Bratuškova. Katera stranka je to bila, ni razkrila, a po neuradnih informacijah naj bi šlo za SD. Kadarkoli bi se davek na nepremičnine uvedel, pa bi se podatki dokončno urejali "praktično v zadnjem trenutku", je prepričana Bratuškova: "Tudi če bi ga uvajali denimo leta 2015, bi to, kar gledamo danes, gledali decembra 2014." Z njenim informativnim izračunom pa je, kot pravi, vse "popolnoma v redu".

"Tisti, ki govorijo, da je zadolževanja lahko konec čez noč, zavajajo ljudi" Priznala je tudi, da se je dolg države v zadnjem obdobju povečal. A okoli 15 odstotkov tega dolga "odpade" na sanacijo bančnega sistema in cilj vlade je ta dolg pokriti z odprodajo premoženja, ki je na slabi banki. Vlada s tem po besedah Bratuškove ne želi obremenjevati naslednjih rodov. "Tisti, ki govorijo in mislijo, da je zadolževanja v Sloveniji lahko konec čez noč, pa zavajajo ljudi," je dodala.

Janša: Zakon bo po volitvah odpravljen Tudi po mnenju prvaka SDS Janeza Janše je celoten koncept in pristop k nepremičninskemu davku napačen. Še najmanj škode bi bilo, če bi vlada priznala napako in zakon odpravila ter ne čakala na razsodbo ustavnega sodišča in vmes nastopala s popravki, je ocenil Janša. Janša zagotavlja, da bo zakon po naslednjih volitvah, ki bi bile po njegovem mnenju potrebne čim prej, odpravljen. Neki vmesni, kozmetični popravki, zadeve ne bodo rešili, saj gre za totalen fiasko, za katerega bi morali odgovarjati vsi tisti, ki so zakon pripravili, je še prepričan.

Po njegovem mnenju tudi nova kadrovska rešitev na geodetski upravi, ki je "verjetno še slabša od prejšnje, tega ne bo rešila". "Gre zgolj za iskanje grešnega kozla, prizadetih je na stotisoče državljanov, tudi gospodarstvo, kmetijstvo," je še ocenil.

Novakova: Zakon je neuporaben Po besedah predsednice NSi Ljudmile Novak se je spet pokazalo, da vladna koalicija ni bila pripravljena upoštevati pametnih predlogov opozicije, zakon pa je neuporaben. A ne le določbe glede zasedenosti nepremičnin, še marsikaj drugega v zakonu ne pije vode in bo treba spremeniti, je poudarila pred sestankom pri premierki.

Ne spreglejte