SiolNET. Novice Slovenija
5,30

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Finec v Sloveniji: Slabe so le plače in politika

5,30

termometer

Eetu Tournen
Foto: osebni arhiv

Finec Eetu Tournen v deželi na sončni strani Alp živi že dobrih sedem let. Slovenija, ki jo z eno besedo opiše kot raznoliko, je postala njegova nova domovina. Tu obožuje praktično vse, z izjemo politike in plač.

33-letni Eetu je odraščal v mestu Jyväskylä, ki leži med finskimi jezeri, 300 kilometrov severno od prestolnice Helsinki. Ko je prišel čas za študij, se je preselil še bolj severno v mesto Rovaniemi na Laponskem. "Ne zgolj zato, da bi bil v bližini Božička, temveč zaradi študija na fakulteti za umetnost in oblikovanje," se pošali.

Če bi se odločil za študij v Helsinkih, je prepričan, da bi tam obtičal do konca svojega življenja. Tako pa ga je po štirih letih študija na Laponskem, pri 24 letih, študijska izmenjava pripeljala v avstrijski Innsbruck. "Zdaj sem že devet let in pol na tej izmenjavi in nič ne kaže, da bi se kaj kmalu vrnil na Finsko."

Očaral ga je pogled na gore iz prestolnice

V Slovenijo ga je pripeljala žena, ki jo je spoznal v Innsbrucku. Nad deželo na sončni strani Alp se je navdušil že ob prvem obisku: "Spominjam se pogleda na gore iz Ljubljane. Na to sem se sicer navadil že v Innsbrucku, a zaradi prepletanja gorske pokrajine z mediteransko kulturo je Slovenija zagotovo najlepši kraj za življenje v Evropi."

Eetu Tournen Foto: osebni arhiv

Eetu je sprva živel v Kočevju, pri svoji "slovenski družini", ki ga je takoj sprejela za svojega. Zdaj že dlje časa živi v središču Ljubljane in se že več kot eno leto vsak dan vozi na delo na Gorenjsko. Zaposlen je kot specialist za digitalni marketing pri podjetju Elan Skis.

Na vprašanje, ali je imel kot tujec kdaj težave pri zaposlitvi, odgovarja, da ne. "Slišal sem, da tujci v Sloveniji težko dobijo prvo delo. Sam sem imel srečo s prvo zaposlitvijo pri podjetju Studio Moderna, kjer sem delal sedem let. Bil sem na pravem mestu (na žičnici) v pravem času."

"Slovenska politika mora še odrasti"

Slovenijo bi z eno besedo opisal kot raznoliko, kjer v eni tako majhni državi lahko vidiš prepletanje različnih kultur.

Skozi oči 33-letnega Finca stvari v Sloveniji delujejo tako kot v Avstriji, medtem ko se pravila upošteva z zdravo pametjo. Ob tem ocenjuje, da mora slovenska politika še odrasti, da bodo vse strani političnih strank sposobne videti, kaj je najboljše za državo in ne le za njihovo stranko.

A ko ga kdorkoli vpraša po Sloveniji, odgovarja, da sta tu le dve stvari, ki sta zanič: politika in plače … "Vse drugo je v Sloveniji super!"

Eetu Tournen Foto: osebni arhiv

Odkar živi v Sloveniji, najbolj obožuje sobotna jutra, ko se odloči, kje bo preživel konec tedna. Običajno prosti čas preživi v objemu gora, medtem ko je najljubši kotiček za relaksacijo našel ob reki Kolpi.

Učenje slovenščine mu je vzelo štiri leta

Čeprav govori slovensko ali se vsaj trudi, kot pravi sam, se je v intervjuju pogovarjal angleško. Učenje slovenščine se mu zdi izjemno težko. "Niti Slovenci ne veste vedno, kako se pravilno oblikuje stavek. A kaj se pritožujem, finščina ima 15 časov …"

Trajalo je skoraj štiri leta, da se je začel pogovarjati v slovenščini. Ob tem pojasnjuje, da slovenščino bolj ali manj uporablja le v prostem času, medtem ko na delu komunicira v angleščini.

Eetu Tournen Foto: osebni arhiv

"Slovenci niste daleč od Fincev"

Za Slovence pravi, da smo za južnoevropejski narod precej zadržani, preden spoznamo ljudi. "Glede tega niste daleč od Fincev," pravi sogovornik. Kot pojasnjuje, so Finci, generalno gledano, precej tih in preprost narod. "A bolj ko jih spoznaš, ugotoviš, da ne čvekajo ali obljubljajo nekaj, česar ne bodo uresničili."

Glede Slovencev še dodaja, da smo izjemno prijazni do tujcev in da sam kot priseljenec ni imel niti ene negativne izkušnje. "Običajno so Slovenci navdušeni, kako sem pristal tu in se naučil govoriti slovensko."

Eetu je nad Slovenijo več kot navdušen in misli, da je tu našel novo domovino. "Težko bi dobil karkoli boljšega od Slovenije," pravi, a hkrati dodaja, da je pripravljen spoznati še kaj drugega in se potem vrniti.

Ste se kdaj vprašali, kako se godi tujcem v Sloveniji? V rubriki Tujci v Sloveniji vsako soboto predstavljamo nekoga, ki ga je življenje pripeljalo v našo državo, da nam pove, kako se tu znajde, ali smo Slovenci odprti do prišlekov, čemu se je na začetku najbolj smejal, ali mu je Slovenija všeč, kakšna je država, iz katere prihaja. Imate tudi vi ženo, soseda, sodelavko, znanca, ki prihaja iz tujine? Vabljeni, da svoje predloge pošljete na ana.rupar@tsmedia.si.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 345
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin