Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
28. 12. 2014,
9.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nedelja, 28. 12. 2014, 9.59

8 let

Finančna uprava do več informacij o dohodkih v tujini

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Finančna uprava (Furs) leta 2015 pričakuje več informacij iz naslova avtomatične izmenjave informacij v EU. To je tudi novo, dragoceno orodje v boju proti davčnim utajam.

To naj bi posledično vplivalo tudi na povečanje priliva davka iz naslova nadzora davčnih obračunov zavezancev. Začela se bo namreč avtomatična izmenjava informacij na podlagi evropske direktive.

Do zdaj so morali za informacije prositi Avtomatična izmenjava informacij pomeni, da bo država, v kateri so zaposleni rezidenti Slovenije, podatke o njihovih dohodkih iz zaposlitve najmanj enkrat letno avtomatično posredovala finančni upravi.

Do zdaj ni bilo tako. Izmenjava teh informacij je namreč večinoma potekala na podlagi zaprosila. Slovenski davčni organ je moral tuji davčni organ zaprositi za podatke o konkretnem davčnem zavezancu, ki dela v tujini, so pojasnili na Fursu.

Informacije bodo uporabili v postopkih nadzora, Po novem pa bo izmenjava podatkov o dohodkih iz zaposlitve potekala avtomatično za vse rezidente Slovenije, ki prejemajo dohodke v tujini, Fursu torej na tuje davčne organe ne bo več treba naslavljati zaprosil. Tako pridobljene informacije bodo uporabili v postopkih nadzora, in sicer bodo preverili, ali so bile za te dohodke oddane ustrezne napovedi oz. obračuni.

Avtomatična izmenjava informacij med državami bo veljala za nekatere kategorije dohodkov in kapitala: za dohodke iz zaposlitve, produkte življenjskih zavarovanj, ki niso zajeti v drugih pravnih instrumentih EU o izmenjavi podatkov ali v drugih podobnih ukrepih, ter informacije o lastništvu nepremičnin in iz njih izhajajočem dohodku.

Dragoceno orodje v boju proti davčnim goljufijam V boju proti davčnim utajam je sodelovanje med davčnimi organi zelo pomembno, avtomatična izmenjava podatkov pa dragoceno orodje za doseganje pravilne odmere davkov v čezmejnih transakcijah in v boju proti davčnim goljufijam, so zadovoljni na Fursu.

Vedno večja globalizacija, mobilnost zavezancev za davek, povečanje čezmejnih transakcij in internacionalizacija finančnih instrumentov namreč vplivajo na delovanje sistemov obdavčevanja in spodbujajo davčne goljufije.

Novost uvajajo na podlagi evropske direktive, ki določa obveznost avtomatične izmenjave informacij o navedenih kategorijah dohodka in kapitala med pristojnimi organi, ne pa tudi obveznosti poročanja zavezancev za davek davčnemu organu. Ti so namreč dohodke, dosežene v tujini, že zdaj sami dolžni napovedati davčnemu organu.

Število čezmejnih delovnih migrantov se povečuje Število rezidentov, ki iščejo delo zunaj meja Slovenije, se v zadnjih letih povečuje. Po podatkih Fursa se je že leta 2011 povečalo za 90 odstotkov, nato pa leta 2012 podvojilo. Za leto 2013 je tako približno 7.400 evrov posebne osebne olajšave za rezidente – čezmejne delovne migrante – uveljavljalo 6.446 oseb, in sicer v skupnem znesku nekaj manj kot 45 milijonov evrov. Omenjena olajšava je bila 1. januarja letos v skladu z odločbo ustavnega sodišča odpravljena.

Leta 2015 bo Furs začel tudi avtomatično izmenjavo informacij o finančnih računih z ZDA na podlagi sporazuma med slovensko in ameriško vlado.

Ne spreglejte