Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 12. 2014,
17.45

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Univerza v Ljubljani Ivan Svetlik FDV

Sreda, 10. 12. 2014, 17.45

4 leta, 2 meseca

Finančna kriza na ljubljanski univerzi: FDV grozi nelikvidnost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ljubljanska univerza je v kritični situaciji. Večina sredstev gre samo še za plače in pokrivanje stroškov, medtem ko ga za razvoj ni. Fakulteti za družbene vede grozita nelikvidnost in odpuščanje.

Ljubljanska in druge univerze so zaradi neustreznega financiranja po mnenju rektorja Univerze v Ljubljani Ivana Svetlika v kritični situaciji. Kot je na novinarski konferenci poudaril rektor, ljubljanska in druge javne univerze zdaj izvajajo 20 odstotkov več študijskega programa, kot so ga na začetku bolonjske reforme, izvajajo ga s šest odstotkov manj zaposlenih in s samo okoli osem odstotkov več sredstvi.

Za razvoj ne ostane nič "Za razvoj ne ostaja praktično nič več denarja, razen na posameznih segmentih, kjer je nekaterim članicam uspelo ohraniti nekaj tržne dejavnosti," opozarja Svetlik in dodaja, da se od leta 2012 obseg sredstev za visoko šolstvo vsako leto zmanjšuje za določen odstotek. Vsako leto je tudi zahteva po zmanjšanju števila zaposlenih za en odstotek tako kot v javnem sektorju.

Univerza letos še ob dodatna sredstva "Vmes smo dobili dodatno zahtevo po financiranju oz. izplačilu tretje četrtine poračuna odprave plačnih nesorazmerij, skupaj s študenti smo izgubili tudi sofinanciranje doktorskega študija. Šele letos smo začeli uvajati zadnje programe druge stopnje in zato se je zadeva še bolj zaostrila," je pojasnil Svetlik. Prepričan je, da je treba izhod iz krize, tako kot v drugih evropskih državah, iskati ravno v vlaganju v znanje, a pri nas se to, kot zatrjuje, očitno ni zgodilo.

Kaj bo z univerzo leta 2015? Kakšno stanje bo na univerzi leta 2015, po rektorjevih besedah nihče ne ve, saj za zdaj na mizi nimajo ničesar razen ustnih obljub pristojnega ministrstva, da ne nameravajo še naprej zniževati sredstev za visoko šolstvo.

"FDV ne more več izvajati pedagoškega procesa, kot je bilo zamišljeno" O težavah na fakulteti za družbene vede (FDV) je spregovoril dekan Bojko Bučar. "Temeljna težava je stalno zniževanje sredstev za pedagoško dejavnost. Od leta 2011 so se ta sredstva znižala na 40 odstotkov, kar pomeni, da na FDV ne moremo več izvajati pedagoškega procesa tako, kot je bil zamišljen," je opozoril Bučar.

Imajo devet profesorjev preveč Na FDV ugotavljajo, da imajo približno devet rednih profesorjev preveč in ker nimajo več kje privarčevati, se bo to po njegovih navedbah poznalo na številu zaposlenih oz. odpuščanju. Bučar upa, da se to ne bo zgodilo, ker bodo sprejeli vse mogoče ukrepe. Na FDV bolj računajo na "mehke prehode upokojevanja in podobne zadeve, s čimer bi nam uspelo sanirati to stanje".

FDV grozi celo nelikvidnost Ob tem bodo morali krčiti tudi študijske programe, kar se bo poznalo na dozdajšnjem izvajanju pedagoškega procesa, je pojasnil Bučar, ki trdi, da se z zmanjševanjem sredstev ne more ohranjati kakovosti študija. Če se bo takšno stanje nadaljevalo, FDV grozi nelikvidnost, je dodal Bučar.

Na finančne in druge težave fakultete je opozoril predsednik študentskega sveta FDV Žan Bokan. Kot je spomnil, so na FDV zaradi zmanjšanja kontaktnih ur oktobra pripravili tribuno, na kateri so izoblikovali zahteve, ki so jih z odprtim pismom naslovili na ljubljansko univerzo in vodstvo FDV. Zahtevali so tudi odstop rektorja. V pismu so študenti in tudi nekateri profesorji zahtevali, da se povrne število kontaktnih ur in ponovno ovrednoti položaj družboslovja oz. status študentov FDV v shemi financiranja, a od tega ni bilo nič in danes je univerza po njegovih besedah v nezavidljivem položaju. "Boj, ki ga bijemo, ni samo za boljši položaj fakultete, pač pa za brezplačno in kakovostno visoko šolstvo v Sloveniji," poudarja Bokan.

Kurnik: Stanje je alarmantno Stanje na FDV je po oceni predsednika Neodvisnega sindikata delavcev ljubljanske univerze na FDV Andreja Kurnika alarmantno, ker ne morejo opravljati svojega poslanstva, saj se ukvarjajo "samo še z vprašanjem, kje dobiti denar in ali bodo prihodnje leto še imeli službe".

Sašo Slaček iz visokošolskega sindikata na FDV je med drugim ponovno opozoril na prenizko sistematično financiranje visokega šolstva in povečevanje pritiskov na zaposlene. Po njegovih besedah zaznavajo vse več tudi nezakonitih posegov v pravice zaposlenih na vseh treh javnih univerzah. Če se stanje ne bo spremenilo, je Slaček napovedal, da bodo "sindikati prisiljeni storiti korak naprej in se ostreje odzvati".

Država pa nič Z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport so sporočili, da ne pripravljajo posebnih ukrepov za reševanje finančnih težav ljubljanske univerze. Univerza finančna sredstva, ki so ji namenjena, samostojno razporeja med članice in ministrstvo tu nima pristojnosti, so pojasnili. Sicer pa se namerava ministrica za izobraževanje, znanost in šport Stanka Setnikar Cankar sestati z rektorsko konferenco, a datum v tem trenutku še ni določen, so še sporočili z ministrstva.

Ne spreglejte