SiolNET. Novice Slovenija
0,04

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Filo: V današnjem svetu potrebujemo reformatorskega duha #video

0,04

termometer

Geza Filo | Evangeličanski škof Geza Filo je prepričan, da se mora reformacija nadaljevati kot živa izkušnja. | Foto: STA
Evangeličanski škof Geza Filo je prepričan, da se mora reformacija nadaljevati kot živa izkušnja. Foto: STA

Tudi v današnjem svetu potrebujemo reformatorskega duha, je v pridigi na osrednjem bogoslužju ob dnevu reformacije v evangeličanski cerkvi Primoža Trubarja v Ljubljani dejal evangeličanski škof Geza Filo. Prepričan je, da se mora reformacija nadaljevati kot živa izkušnja, saj se srečujemo s podobnimi škodljivimi načini delovanja kot pred 500 leti.

Škof Geza Filo je v današnji pridigi spomnil na praznovanje 500. obletnice reformacije v preteklem letu. Ta je po njegovih besedah številnim ostala v spominu kot nepozabna izkušnja, pri ljudeh v Sloveniji pa je na različnih ravneh vnovič vzbudila in utrdila zavedanje o pozitivni dediščini in darovih reformacije.

Primož Trubar Novice Ste poznali ta dejstva o Slovencu, ki je premikal meje mogočega? #video

Filo: Reformacija se mora nadaljevati kot živa izkušnja

V jubilejnem letu so ga med drugim vprašali, ali tudi danes potrebujemo reformacijo. "Seveda jo!" je odgovoril Filo. Reformacija se mora namreč po njegovem prepričanju nadaljevati kot živa izkušnja, ker se tudi danes še vedno srečujemo "s prav takšnimi škodljivimi načini delovanja na mnogih področjih kot v času reformacije".

Vprašanja izkoriščanja in zlorabe moči in razmere, ki so v 16. stoletju pripeljale do reformacije, se tudi danes v različnih oblikah kažejo v cerkvi in v družbi, poudarja Filo. "Pogoltnost, sla po absolutni oblasti in pohlep po bogastvu, še posebej tam, kjer je vse omenjeno zavito v dobra dela, ki ugajajo Bogu, je kritiziral že Luther, a se še vedno kažejo v vseh razsežnostih človeškega življenja in medčloveških odnosov," ugotavlja evangeličanski škof.

Novinar: Matej Simič/Video: Planet TV


Samozavedanje, da je mogoče z reformami, torej vsebinskimi spremembami, narediti velike korake v smeri dobrobiti in boljših pogojev za vsakega posameznika, je z reformacijo po njegovih besedah omogočilo številne civilizacijske premike, med drugim tudi prehod od individualnih koristi h koristim skupnosti, premik od sebičnosti k solidarnosti ter premik od kolektivne pripadnosti k individualni svobodi.

Odpadne sveče Posel danes Zanje porabimo 30 milijonov evrov: se navade Slovencev spreminjajo?

"Reformacija v izvrševanje politike vnesla načelo samoomejevanja oblasti"

"Reformacija je s svojimi idejami omogočila, da je človek kot nosilec civilizacije postal za svoja dejanja in ravnanja tudi odgovoren. To je pomenilo, da je reformacija v izvrševanje politike vnesla tudi načelo samoomejevanja oblasti. To je kriterij, ki danes po vsem svetu še vedno ni v celoti sprejet, še manj pa udejanjen," je povedal Filo.

Na današnji državni praznik obeležujemo tudi rojstvo slovenskega knjižnega jezika in se spominjamo Primoža Trubarja. | Foto: commons.wikimedia.org Na današnji državni praznik obeležujemo tudi rojstvo slovenskega knjižnega jezika in se spominjamo Primoža Trubarja. Foto: commons.wikimedia.org

Spomnil je, da v reformacijski misli velja, da je svoboda posameznika relativna, odgovornost za storjena dejanja pa absolutna. Zato imamo od začetkov reformacije posamezniki veliko več odgovornosti do družbe na vseh področjih, kot smo jo imeli prej, ko smo se lahko skrili za družbeno formo.

V luči vsega, kar se dogaja, je po Filovem prepričanju popolnoma jasno, da tako cerkev kot tudi današnji svet nujno potrebujeta takšne nosilce odgovornosti, ki bodo svojo nalogo razumeli kot skrb za ljudi, za katere so poklicani, da jih vodijo, "takšne odgovorne ljudi, ki bodo resno jemali svoje dolžnosti in svojega položaja ne bodo izkoriščali v prid svojim egoističnim ambicijam, ljudi, ki se bodo resno soočili z vprašanjem moči in nemoči".

Predsednik republike Borut Pahor je medtem v videonagovoru ob dnevu reformacije in 100. obletnici ustanovitve prve slovenske narodne vlade poudaril, naj nam bo to "še enkrat navdih in nauk, da nič, kar smo dosegli v naši narodovi zgodovini, ni bilo doseženo čez noč". "Potrebni so bili čas, narodno zorenje in velika vztrajnost pri zamislih, idejah in vrednotah, ki nas določajo kot Slovence, narod, nacijo in zdaj tudi kot državo," je poudaril Pahor.

Žale Novice Na Žale na grob in čevapčiče #video #foto

Dan reformacije državni praznik od leta 1992

Tudi v današnjem "zlomljenem" svetu zato po Filovem prepričanju potrebujemo reformatorskega duha. "Ko se oziramo po vzornikih iz preteklosti, so nam nosilci reformacije še posebno blizu. Njihovo sporočilo je ostalo za vselej zapisano v našem zgodovinskem spominu. Njihova etičnost je vzor in navdih za vse nas, ne glede na našo versko pripadnost ali nazorsko usmerjenost, je poudaril in dodal, da je zato prav, da je ravno dan reformacije "dan resnega razmisleka in resnega prizadevanja za izboljšanje naše stvarnosti".

Osrednjega bogoslužja v Ljubljani sta se med drugim udeležila tudi predsednik republike Borut Pahor in predsednik državnega sveta Alojz Kovšca. V Sloveniji je dan reformacije praznik od leta 1992. Na ta dan obujamo spomin na versko, politično in kulturno gibanje v 16. stoletju, hkrati pa zaznamujemo tudi rojstvo slovenskega knjižnega jezika in se spominjamo Primoža Trubarja.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin