Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 3. 2013,
6.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

koalicija pogajanja

Četrtek, 7. 3. 2013, 6.44

8 let

Erjavec: V življenju se vedno lahko še kje zatakne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Prvak stranke DeSUS Karel Erjavec je, kar zadeva oblikovanje nove vlade, optimističen, kljub vsemu pa pravi: "V življenju se vedno lahko še kje zatakne. Upam, da ne zdajle pri kosilu."

Karel Erjavec je bil po sestanku z mandatarko Alenko Bratušek spet optimističen. "Mislim, da smo v glavnem že dogovorjeni. Kar zadeva stranko DeSUS, ne vidimo nobenih težav niti v zvezi z vsebino niti o ministrskih mestih. Res pa je, da bo naša stranka imela v torek izvršni odbor in svet stranke, kjer bomo sprejeli ustrezne odločitve – torej o vstopu v novo vlado in tudi o ministrskih mestih." O vzdušju na pogajanjih pa pravi: "Vsi pravijo, da imajo dober občutek. Tudi jaz takega delim." Za nas so pomembne pokojnine Erjavec poudarja "mi smo usklajeni", a poudarja tudi, da imajo posebne zahteve, kar zadeva pokojnine, in sicer, da ne bodo zamrznjene. "Jaz mislim, da je to tisto, kar je za stranko DeSUS ključnega pomena." Temu dodaja, da ima program, ki je včeraj pricurljal v javnost, enajst točk, vendar dodaja, da bo treba posamezne stvari še podrobno opredeliti. O kompromisu v zvezi s slabo banko in holdingom Erjavec pravi, da morajo to rešiti tisti, ki imajo problem s takšno ureditvijo. "Mi podpiramo slabo banko, in sicer rešitve,ki bodo transparentne!" Na vprašanje, ali bo imel DeSUS tudi v novi vladi ministrstvo za zunanje zadeve in zdravje, pa je odgovoril: "Pustimo se presenetiti."

Konec tega in v začetku naslednjega tedna bodo o koalicijski pogodbi odločali organi vseh štirih strank Stranke PS, SD, DL in DeSUS so sicer v preteklih dneh opravile vsebinski del pogajanj, v sredo pozno popoldne pa naj bi prvaki strank - z izjemo predsednika DeSUS Karla Erjavca, ki ga je neuradno nadomeščal vodja strankine poslanske skupine Franc Jurša - stran od oči novinarjev usklajevali zadnje podrobnosti koalicijske pogodbe.

Konec tega in v začetku naslednjega tedna bodo o koalicijski pogodbi odločali organi vseh štirih strank. V SD bodo to storili v soboto, v DeSUS in DL v torek, v PS pa predvidoma sredi prihodnjega tedna.

Po neuradnih informacijah so v osnutku koalicijske pogodbe med drugim navedene že znane zaveze o zagonu gospodarstva, boju proti korupciji, debirokratizaciji, zavezali naj bi se tudi k umiritvi razmer v državi in k spremembam referendumske ureditve. Ostaja tudi sanacija bančnega sistema skozi zakon o slabi banki, ki pa se mu najverjetneje obeta kakšna sprememba. Prav tako naj bi se stranke nove koalicije zavezale k ratifikaciji pristopne pogodbe Hrvaške v EU.

Partnerice morebitne prihodnje koalicije čaka še razdelitev ministrskih mest, čeprav naj bi se neuradno že dogovorile, da bo PS pripadlo pet resorjev, SD in DL po trije resorji, DeSUS pa dva.

Ne spreglejte