Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 3. 2019,
14.44

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,69

10

Natisni članek

Danes Danes čevlji Slovenska vojska oprema Karl Erjavec

Sreda, 6. 3. 2019, 14.44

5 let, 1 mesec

Erjavec: Vojska bo dobila za 11 milijonov evrov novih uniform in škornjev #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,69

10

"Kmalu bomo objavili razpis za nakup novih uniform in škornjev za pripadnike in pripadnice Slovenske vojske," je poudaril obrambni minister Karl Erjavec in dodal, da bo ves razpis vreden več kot 11 milijonov evrov.

Pripadniki Slovenske vojske (SV) so imeli v preteklosti številne težave z opremo, predvsem z razpadajočimi čevlji, zaradi katerih naj bi nekateri vojaki dobili celo ozebline.

Kljub temu so testiranja vojaških škornjev, ki jih uporablja SV, pokazala, da so ti skladni z zahtevanimi karakteristikami oziroma jih presegajo, je v izjavi za medije po predstavitvi razvoja oblačilnega sistema in obutve SV povedal direktor direktorata za logistiko na obrambnem ministrstvu Željko Kralj.

Novice Vojaki z luknjastimi čevlji, v skladišču pa 1.500 novih? #video

"Škornji presegajo razpisne zahteve"

Testiranja so na ministrstvu za obrambo naročili po težavah, ki so jih imeli nekateri vojaki na lanski Natovi vaji na Norveškem. Kot je povedal Kralj, so testirali tako zimske kot poletne vojaške škornje, proizvedene in dobavljene v letih 2015, 2016 in 2017, teste pa so opravili na Institutu Jožef Stefan in v Tehnološkem centru Ircuo Žiri.

"Preverjali so skladnost s tehničnimi karakteristikami, navedenimi v dveh standardih ISO. V vseh primerih so ugotovili, da karakteristike škornjev presegajo zahteve standardov ISO oziroma da celo nekoliko presegajo zahteve iz naših razpisov," je dejal Kralj.

vojska
Novice Slovenski vojak: nekoč ponos, danes v strganih škornjih

Do napak prišlo pri 18 parih čevljev

Po njegovih besedah je od okoli deset tisoč škornjev, kolikor jih imajo v SV, do napak prišlo pri 18 parih (pri osmih od tistih, uporabljenih na Norveškem, in desetih parih, uporabljenih na drugih dogodkih), za kar so pri proizvajalcu Alpina že uveljavljali garancijo. Ali bo ta priznana ali ne, bo znano v prihodnjih dneh. Število napak na škornjih je sicer po Kraljevih besedah v okviru dovoljenih in sprejemljivih odstopanj.

Ker so škornje reklamirali, torej menijo, da je do napake prišlo pri proizvajalcu, ne izključujejo pa niti možnosti, da je bilo krivo nepravilno vzdrževanje: "Tudi iz svojih izkušenj lahko potrdim, da težko vedno v celoti sledim navodilom, ki jih dobim skupaj s proizvodom," je dejal Kralj.

Obrambni minister Karl Erjavec je ob tem opozoril, da je sama oprema potrošni material in da ne gre pričakovati, da bo vzdržala v nedogled. Po njegovih besedah je pomembno tudi vzdrževanje, ki mu nameravajo v prihodnje posvetiti posebno pozornost.

Novice "Ni res, da so vojaki dobili ozebline. Nekateri imajo bolj občutljive noge kot drugi."

Za novo opremo bodo namenili okoli 11 milijonov evrov

Vojska sicer načrtuje nakup nove opreme. "Zelo sem vesel, da bomo letos imeli razpis in da bomo nabavili nove uniforme in škornje za pripadnike Slovenske vojske. Testi, ki so bili izdelani, kažejo, da bodo uniforme še višje kakovosti in še bolj vzdržljive, prav tako tudi čevlji," je napovedal Erjavec in dodal, da bodo novo opremo dobili vsi pripadniki SV.

Pri tem bodo tudi na podlagi testov, ki jih izvajajo v okviru razvoja oblačilnega sistema in obutve za SV, zahteve takšne, da bo oprema še bolj vzdržljiva. Zanjo bodo namenili okoli 11 milijonov evrov, vojaki pa bi jo po Kraljevih besedah lahko dobili konec tega oziroma v začetku prihodnjega leta.

Ne spreglejte