Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Maša Belak

Sreda,
25. 4. 2018,
8.00

Osveženo pred

5 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,43

1

Natisni članek

električna vozila Ljubljana vlak LPP

Sreda, 25. 4. 2018, 8.00

5 let, 12 mesecev

Električni vlakec Urban danes prvič po Ljubljani

Maša Belak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,43

1

Električni vlakec Urban Ljubljana | Foto Doris Kordić / LPP

Foto: Doris Kordić / LPP

Danes bo središče Ljubljane prvič obkrožil novi električni vlakec, ki na Stritarjevi ulici stoji že od prejšnje srede. Vlakec Urban je nova pridobitev, za katero so se odločili v Ljubljanskem potniškem prometu (LPP) po tem, ko je marca lani zgorel njihov prejšnji električni turistični vlak. Vožnja pa je na današnji dan za vse brezplačna.

Vlakec bo krožno pot začel v bližini Mestne hiše, obiskal Ljubljanski grad, se peljal po nabrežjih reke Ljubljanice in se prek Trnovskega pristana, skozi središče sodobne Ljubljane, mimo Opere, Moderne galerije in Prešernovega trga s Tromostovjem vrnil na izhodiščno točko, so zapisali na LPP.

Glavne mestne znamenitosti bo turistom predstavil zvočni vodnik, izbirali pa bodo lahko med devetimi jeziki, in sicer slovenščino, angleščino, nemščino, italijanščino, francoščino, španščino, hrvaščino, ruščino in kitajščino.

Turisti bodo lahko izbirali med devetimi jeziki zvočnega vodnika. | Foto: Doris Kordić / LPP Turisti bodo lahko izbirali med devetimi jeziki zvočnega vodnika. Foto: Doris Kordić / LPP

Turistični vlakec v prestolnici ni vozil že od lanskega marca, ko je takratno vozilo med polnjenjem zgorelo v garaži LPP. Po tem so v podjetju objavili razpis za nakup novega in prejeli dve ponudbi. Tako bo njihovo novo električno vozilo, ki bo po mestu prevažalo turiste, zagotovila celjska družba Setekar, ki je ponudila vlak nemškega proizvajalca Sightseeing Trains Rügen, je pisal Dnevnik. Novi Urban je obdržal ime, spremenil pa podobo.

Osem evrov za vožnjo, ki bo danes brezplačna

Na prvi dan bo vožnja z vlakcem za vse brezplačna. V nadaljevanju bo cena za en krog in en dan za odrasle osem evrov, za otroke od treh do 12 let pa štiri evre. Prav tako bodo možni popusti za večje skupine in družine.

Vozovnica velja za en krog, potniki pa lahko iz vlakca izstopijo na kateremkoli postajališču in nanj ponovno vstopijo z isto vozovnico pred potekom vseh dnevnih krožnih voženj.

Ne spreglejte