Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
21. 6. 2008,
12.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 21. 6. 2008, 12.27

8 let

Eko-socialni odbor s shodom pred DZ zahteva odstop vseh predstavnikov oblasti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Eko-socialni odbor je s shodom pred DZ zaradi "kršitev ter uničujočega odnosa oblasti do narave in človeka" zahteval odstop vseh predstavnikov zakonodajne veje oblasti ter župana MOL.

Po besedah vodje shoda Jožefa Horvata so "za 18-letno kršenje ekoloških in socialnih pravic odgovorni levi in desni". "S peticijo zahtevamo, da zaradi nadaljevanja kršitev ter uničujočega odnosa oblasti do narave in do človeka odstopijo s svojih funkcij in položajev vsi poslanci, levi in desni, ministri, predsednik vlade in drugi državni funkcionarji. Zaradi njihove uničujoče politike v zadnjih 18-ih letih tudi zahtevamo, da se odpovedo nadaljnji kandidaturi za poslance in vladne predstavnike," je dejal vodja današnjega shoda Za naravo, za človeka, za Slovenijo brez uničujočega kapitalizma in korupcije.

"Ne izpolnjujejo moralnih in etičnih vrednot za to funkcijo" Po njegovem mnenju predstavniki oblasti namreč ne izpolnjujejo "moralnih in etičnih vrednot za to funkcijo". "S svojim odstopom še pred prihajajočimi volitvami bi pokazali, da imajo vsaj malo odgovornosti za delo, ki ga opravljajo," še dodaja.

Kot je poudaril Horvat, se kršitve pravic v odnosu do narave in človeka s strani vseh državnih predstavnikov nadaljujejo. "Slednji kljub naši pritožbi na vlado decembra 2007, kljub pritožbi na Evropsko komisijo marca letos ter kljub peticiji, ki smo jo aprila na Brdu pri Kranju izročili evropskemu komisarju za okolje Dimasu, nemoteno nadaljujejo s kršitvami," je poudaril Horvat.

Največja kršitev je nespoštovanje direktive IPPC EU Horvat kot največjo kršitev izpostavlja nespoštovanje direktive IPPC EU. "V skladu s slednjo morali največji slovenskim onesnaževalcem že oktobra minulo leto preprečiti nadaljnje delo," je dejal. Pri tem kot največje onesnaževalce navaja Cinkarno Celje, Lafarge Cement v Trbovljah in Jedrsko elektrarno Krško.

Predstavniki civilne iniciative Črnuški prod Janko Strojan je poudaril, da zahtevajo spremembo strateškega načrta za pozidavo kmetijskih zemljišč v njihovi okolici ter obenem tudi odstop ljubljanskega župana Zorana Jankovića.

Ne spreglejte