Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 2. 2024,
20.03

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21

Natisni članek

Bližnji vzhod Matjaž Han Robert Golob Nataša Pirc Musar Tanja Fajon gospodarska diplomacija zunanja politika Egipt

Ponedeljek, 12. 2. 2024, 20.03

2 meseca, 2 tedna

Fajonova in Šukri pozvala k premirju v Gazi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21
Tanja Fajon in Sameh Hasan Šukri | Foto STA

Foto: STA

Slovenija obsoja napade na civiliste ter poziva k premirju in neoviranemu dostopu do humanitarne pomoči v Gazi, je na današnji novinarski konferenci ob obisku egiptovskega kolega Sameha Hasana Šukrija dejala zunanja ministrica Tanja Fajon. Šukri pa je obsodil prisilno razseljevanje prebivalcev Gaze in mednarodno skupnost pozval k ukrepanju.

"Slovenija od vsega začetka poziva k trajnemu premirju v Gazi. Priča smo humanitarni katastrofi in nevzdržnemu številu umrlih. Samo premirje bo prineslo mir, Egipt pa ima pri tem pomembno strateško vlogo," je poudarila Tanja Fajon ter izrazila upanje, da bo kmalu doseženo premirje. Egiptovskemu kolegu se je zahvalila za pomoč pri evakuaciji slovenske družine iz Gaze ter za zavzeto delo Egipta v pogajanjih med Izraelom in palestinskim islamističnim gibanjem Hamas.

Šukri obsodil prisilno izseljevanje prebivalcev Gaze

Šukri je medtem pohvalil stališče Slovenije do dogajanja v Gazi in pozval k čimprejšnji sklenitvi premirja. "Konflikt bo mogoče rešiti le z vzpostavitvijo dveh držav ter s tem, da se poskrbi tako za varnost Izraela kot Palestincev," je pojasnil. Obsodil je prisilno razseljevanje prebivalcev Gaze. "Mednarodna skupnost mora jasno ukrepati proti tistim, ki so odgovorni za prisilno razseljevanje prebivalcev," je poudaril. Prepričan je, da bi krepitev izraelskih vojaških dejavnosti na jugu Gaze le še zaostrila razmere v enklavi. Ob tem pa je opozoril, da se prebivalci severa Gaze spopadajo s hudo lakoto in da hrane primanjkuje tudi na jugu.

Konflikt bo mogoče rešiti le z vzpostavitvijo dveh držav, je prepričan egiptovski zunanji minister. | Foto: STA Konflikt bo mogoče rešiti le z vzpostavitvijo dveh držav, je prepričan egiptovski zunanji minister. Foto: STA

Prav tako je zavrnil nedavna medijska poročanja o morebitni zamrznitvi mirovnega sporazuma med Izraelom in Egiptom v primeru obsežne izraelske vojaške operacije v Rafi. "Egipt bo sporazum, sklenjen pred več kot 40 leti, spoštoval, dokler ga bo spoštoval Izrael," je dodal. Šukri in Fajonova sta razpravljala tudi o napetostih v Rdečem morju. "Gre za eno najpomembnejših svetovnih trgovinskih poti, zato si je treba prizadevati za stabilizacijo razmer. Zavedamo se mogočih posledic, saj je naša Luka Koper eno najpomembnejših trgovinskih vozlišč v Sloveniji," je pojasnila Fajonova.

Gospodarska pomembnost Egipta za Slovenijo

Po navedbah zunanjega ministrstva je Egipt najpomembnejši gospodarski partner Slovenije v Afriki. V luči tega sta se ministra strinjala, da so odnosi med državama odlični, a da obstaja še veliko neizkoriščenih možnosti za sodelovanje.

Kot mogoča področja za krepitev sodelovanja sta izpostavila informacijsko-komunikacijske tehnologije, umetno inteligenco, izobraževanje, znanost, turizem, kmetijstvo in šport. "Poseben poudarek smo namenili tudi področju voda, kjer se bo nadaljeval dialog v smeri podpisa memoranduma za upravljanje z vodami v bližnji prihodnosti," je dodala Fajon.

Šukri se je sešel tudi s predsednico države in premierjem

Ministra sta se danes udeležila drugega zasedanja skupne slovensko-egiptovske komisije za gospodarsko sodelovanje. Šukri se je v okviru uradnega obiska danes sestal tudi s predsednico republike Natašo Pirc Musar, premierjem Robertom Golobom in gospodarskim ministrom Matjažem Hanom.

Sameh Hasan Šukri se je sešel tudi s predsednico Natašo Pirc Musar. | Foto: STA Sameh Hasan Šukri se je sešel tudi s predsednico Natašo Pirc Musar. Foto: STA

Tako s premierjem kot s predsednico je zunanji minister razpravljal o razmerah na Bližnjem vzhodu. "Zahvalila sem se mu za pomembno vlogo, ki jo ima Egipt v prizadevanjih za mir pri vojni v Gazi, še posebej pri zagotavljanju humanitarne pomoči," je na omrežju X zapisala Pirc Musarjeva. Ob tem je ponovila poziv k takojšnji prekinitvi spopadov, doslednemu spoštovanju mednarodnega prava, humanitarnega prava in človekovih pravic ter izpustitvi talcev na obeh straneh.

Tanja Fajon v Jordaniji
Novice Fajonova podprla prizadevanja za trajen mir na Bližnjem vzhodu
Benjamin Netanjahu
Novice Netanjahu odredil pripravo načrtov za evakuacijo civilistov iz Rafe
Abdel Fatah al Sisi
Novice V Egiptu se začenjajo predsedniške volitve
Abdel Fatah al Sisi
Novice Na predsedniških volitvah v Egiptu znova zmagal Al Sisi
Ne spreglejte