Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 3. 2013,
18.05

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 7. 3. 2013, 18.05

8 let, 5 mesecev

DZ: Virantov Mr. Muscolo ostaja "v igri"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Poslanci so v nadaljnjo obravnavo poslali pet od šestih zakonov iz tako imenovanega paketa Mr. Muscolo, s katerim bi omejili možnost kandidiranja in opravljanja funkcij najvišjim funkcionarjem.

Poslanci so v okviru prve obravnave glasovali o tako imenovanem paketu šestih zakonov Mr. Muscolo, ki ga je predlagala DL. Poslanci so predlogu o spremembah in dopolnitvah zakona o volitvah v državni zbor namenili potrebno dvotretjinsko podporo, zanj je glasovalo 64 poslancev, proti jih je bilo sedem. Da bi se prebil skozi prvo obravnavo, pa ni uspelo predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o državnem svetu, do potrebnih 60 je namreč zmanjkalo osem glasov, proti je bilo 29 poslancev.

Zadostno, navadno večino iz omenjenega paketa so sicer prejeli še predlogi zakonov o spremembah in dopolnitvah zakona o poslancih, zakona o volitvah predsednika republike, zakona o lokalnih volitvah ter zakona o lokalni samoupravi.

Pet zakonov, ki so prejeli zadostno podporo, se zdaj seli v obravnavo na matične odbore.

Omejili bi opravljanje funkcij S paketom zakonov, ki ga je predlagala DL, bi med drugim omejili možnost kandidiranja in opravljanja funkcij za predsednika republike, poslance, župane, državne svetnike, občinske svetnike pa tudi za predsednika vlade in ministre.

Po predlogu DL kandidat oziroma funkcionar ne bi smel biti pravnomočno obsojen na nepogojno ali pogojno kazen zapora za več kot tri mesece, ne glede na višino kazni ne bi smel biti pravnomočno obsojen zaradi kaznivega dejanja zoper uradno dolžnost, javna pooblastila in javna sredstva, prav tako pa zoper njega ne bi smela biti vložena pravnomočna obtožnica zaradi naklepnega kaznivega dejanja.

Pravnomočna obtožnica in drugi strogi pogoji Največ pomislekov sicer zbuja pravnomočna obtožnica, ki bi po predlogu pomenila prepoved kandidiranja in opravljanja funkcije. Po mnenju predlagateljev domneva nedolžnosti sicer s tem ni ogrožena, so pa povedali, da so kriterij pravnomočne obtožnice pripravljeni umakniti, če bi zaradi tega novele dobile zadostno podporo.

Predlogi predvidevajo še nekaj strožjih pogojev. Namesto pravnomočne obsodbe na najmanj šest mesecev nepogojne zaporne kazni bi bil po novem pogoj pravnomočna obsodba na nepogojno ali pogojno kazen zapora za več kot tri mesece, ne glede na višino kazni pa tudi pravnomočna obsodba zaradi kaznivega dejanja zoper uradno dolžnost, javna pooblastila in javna sredstva.

V DL pa so prav tako predlagali uvedbo možnosti odpoklica župana, ki bi se izvajala po vzoru referendumskih postopkov.

Ne spreglejte