SiolNET. Novice Slovenija
7,85

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Upokojenci se bodo lahko vozili brezplačno

7,85

termometer

mestni avtobus
Foto: Bojan Puhek

Poslanci so danes soglasno s 75 glasovi potrdili novelo zakona o prevozih v cestnem prometu, ki med drugim s 1. julijem 2020 uvaja brezplačen medkrajevni javni potniški prevoz za upokojence. Na predlog SMC, SDS, NSi, SNS so poslanci z dopolnilom brezplačni prevoz omogočili tudi vojnim veteranom.

Novela zakona bo omogočila brezplačne prevoze v javnem potniškem prometu študentom invalidom in registriranim športnikom, mladi registrirani in kategorizirani športniki s statusom dijaka ali študenta pa bodo subvencionirano vozovnico lahko uporabili tudi za prevoz na vadbe in tekme.

Z dopolnilom v prvi obravnavi je bila dodana tudi pravica do brezplačnega javnega prevoza za vse invalide z evropsko kartico invalida in že omenjeni brezplačen javni prevoz za vse upokojence.

Do brezplačnega prevoza bodo upravičeni tudi vojni veterani

Danes so poslanci na predlog SMC, SDS, NSi in SNS potrdili še dopolnilo, s katerim bodo brezplačen javni prevoz omogočili vojnim veteranom. Kot je pojasnil Igor Zorčič (SMC), bodo ti do brezplačnega prevoza upravičeni pod enakimi pogoji kot imetniki invalidske kartice, torej če ne bodo zaposleni, ne bodo opravljali samostojne registrirane dejavnosti, ne bodo poslovodne osebe gospodarske družbe ali direktorji zasebnih zavodov.

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je poudarila, da bo večini veteranov brezplačen javni prevoz omogočen v sklopu druge kategorije, saj so ti po večini že upokojeni, ali pa imajo invalidsko kartico, zaposleni pa bodo iz zakona tako ali tako izvzeti.

Kot je dejala, lahko gre za simbolno dejanje, a si v SMC, SDS, NSi in SNS po njenem mnenju "mečejo pesek v oči, če mislijo, da delajo za veterane". Ker prihaja ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti iz kvote SMC, je poslancem te stranke predlagala, naj se raje obrnejo nanjo in popravijo zakon o vojnih veteranih.

Poslanci so dopolnila treh opozicijskih strank in SMC potrdili, zakonu pa zeleno luč ob prisotnosti 75 poslancev prižgali brez glasu proti.

Komentarji

13

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • slomevzha1 / 29.10.2019. ob 19:45 +12 - 3

  To je zelo perfidna poteza oblasti, s katero hočejo zapreti usta upokojencem, češ da jim dajejo vse, kar lahko. Nihče v družbi ne sme dobiti ničesar zastonj. Upokojenci in druge kategorije so že deležni spodobnih privilegijev v mestnem prometu, namesto brezplačnih vozovnic naj jim dajo večje pokojnine. Brezplačne vozovnice so le iluzija, ki jo bodo na nek način že plačali. Posledica tega nesmisla bodo številne zlorabe.

  +12 - 3
 • fantzvasi / 30.10.2019. ob 05:56 +7 0

  Ziveti se z denarjem od pokojnine sicer ne bo dalo, prevozi, pa bodo zastonj!? Racuni in hrana so visji od dohodkov marsikogar, to drzavo sicer ne briga, za tiste, ki pa bodo preziveli bodo prevozi kot v nebesih zastonj, pa velik smeh na obrazu, da so sploh se zivi. Poslanci in Alenka, da ves ni sram, kar delate z starimi ljudmi. Tudi za vas se bo nasla siba, ki raste za vsako rit posebej!

  +7 0
 • Realist555 / 30.10.2019. ob 09:08 +6 0

  Upokojenci potrebujejo normalne pokojnine, s katerimi bodo lahko živeli, ne pa životarili. Zastonj prevozi so pesek v oči, ker vlada ve, da drugega ni sposobna storiti. Nižanje pokojnin, zaostrovanje pogojev za pokojnine itd. so glavni problem.

  +6 0
delitve: 54
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin