Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 1. 2016,
14.33

Osveženo pred

7 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

2

Natisni članek

Dušan Mramor Andrej Bajuk finance ministrstvo

Ponedeljek, 4. 1. 2016, 14.33

7 mesecev, 4 tedne

Dušan Mramor ali Andrej Bajuk, oba nagrajenca, a kdo je bil boljši minister?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

2

Finančni minister Dušan Mramor ni prvi prejemnik naziva evropski finančni minister leta po izboru revije The Banker. Leta 2006 so ga že podelili Andreju Bajuku.

Dušan Mramor si je naziv evropskega finančnega ministra leta, kot sporočajo z ministrstva, prislužil "za njegov prispevek pri izhodu Slovenije iz recesije in stabilizaciji bančnega sistema, kot tudi za njegove uspehe pri nadaljevanju privatizacije in pri implementaciji celovitega programa reform ter aktivnosti v smeri postopne javnofinančne konsolidacije Slovenije".

Pri tem omenimo, da sta bila ključna ukrepa za stabilizacijo bančnega sistema - dokapitalizacija bank in ustanovitev slabe banke – sprejeta v času ministrovanja Mramorjevega predhodnika Uroša Čuferja, ter da je Mramorjevo mini davčno reformo zavrnila celo "njegova" koalicija.

V GZS menijo, da je nagrada predvsem priznanje Mramorjevima predhodnikoma Janezu Šušteršiču in Čuferju. Mramorjeve zasluge so predvsem v tem, da je vztrajal na začrtani poti in ni vedno popustil pritiskom po povečevanju javne porabe, so zapisali.

Bajuku enak naziv… Mramor sicer ni edini finančni minister iz Slovenije, ki si je prislužil naziv revije The Banker, ki je del skupine Financial Times. Leta 2006 je bil evropski finančni minister leta Andrej Bajuk, prvi finančni minister vlade Janeza Janše.

Naziv finančnega ministra leta podeljujejo ministrom za finance, ki v določeni državi prispevajo k napredku gospodarstva, prav tako pa je nagrada pomenila priznanje dosežkov Slovenije na področju javnih financ leta 2005, je takrat pojasnil Brian Caplen, urednik britanske revije The Banker.

Tedanji minister Bajuk si je priznanje prislužil predvsem s svojo vlogo pri pripravah na prevzem evra, z vzdrževanjem dobre fiskalne politike in z ukrepi za sprejem davčne reforme, je dodal Caplen. Revija, ki je v lasti Financial Timesa in letos obeležuje 90 let izhajanja, najboljšim bankam v posameznih državah in regijah vsako leto podeli približno sto trideset nagrad. …in kritike Zanimivo je, da so bili leta 2006 nekateri mnenja, da je Bajuk nagrado dobil prav na račun dediščine svojega predhodnika - Dušana Mramorja.

Z utemeljitvijo priznanja Bajuku se tedaj ni strinjal niti Milan M. Cvikl, takrat poslanec SD, danes pa član evropskega računskega sodišča. Prepričan je bil, da je šlo za nagrado Sloveniji za vse narejeno na področju javnih financ v zadnjih petnajstih letih (1991-2006).

Priznanje Bajuku je bilo po njegovem povezano s posojilom, ki naj bi ga evropske banke ob vladnih jamstvih namenile Darsu. Bajuk je očitke zanikal in izrazil prepričanje, da Cvikl ne ve, o čem govori.

Bajuk vs. Mramor: kdo je boljši? Nekdanji guverner Banke Slovenije Mitja Gaspari nam je dejal, da ne želi primerjati dela omenjenih ministrov, pristavi pa le, da je zaradi stanja javnih financ gotovo Mramor delal v težjih razmerah kot pred desetletjem Bajuk, ter da si Mramor naziv zasluži.

Ne spreglejte