Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 3. 2018,
18.40

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,63

5

Natisni članek

Branko Zorman Državni svet zakon igre na srečo

Torek, 27. 3. 2018, 18.40

6 let

Državni svet izglasoval veto na novelo zakona o igrah na srečo in o nepremičninskem posredovanju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,63

5

loterija | Foto STA

Foto: STA

Državni svet je danes z 18 glasovi za in 12 proti izglasoval odložilni veto na novelo zakona o igrah na srečo, po kateri bi v Sloveniji sprostili trg športnih stav, ki jih v Sloveniji zdaj prireja Športna loterija. DZ bo moral o noveli znova odločati. Ob tem je Državni svet veto dal tudi na zakon o nepremičninskem posredovanju.

Veto je predlagala skupina svetnikov s prvopodpisanim Borisom Šuštaršičem, ki menijo, da spremenjena ureditev na področju športnih stav ne bo prinesla napovedanih učinkov, temveč bo poslabšala stanje na sicer urejenem področju iger na srečo.

"Neizogibna posledica odprtja trga stav je dvig skladov za dobitke, kar posledično pomeni manj koncesijskih dajatev. Sprejeti zakon pomeni preveliko tveganje, da bi se porušil sistem dolgoročnega in stabilnega financiranja invalidskih, humanitarnih in športnih organizacij," so navedli.

Zorman zavrača očitke

Predlagatelj novele poslanec SMC Branko Zorman je očitke zavrnil in predlagateljem očital, da dobesedno navajajo stališča monopolista na področju športnih stav Športne loterije, ki naj bi bila zavajajoča in namenjena temu, da bi se ohranilo zdajšnje stanje. Dodal je, da se "z lažmi, zavajanjem in trgovanjem z glasovi pritiska na državne svetnike".

Predlagatelj zakona je član SMC Branko Zorman. | Foto: STA , Predlagatelj zakona je član SMC Branko Zorman. Foto: STA , Zorman je tudi povedal, da so bili v zadnjih mesecih, odkar je vložil predlog novele, priča "pritisku na politiko, pristranske in neobjektivne članke v kupljenih medijih, koruptivne sprege med uradniki na ministrstvu za finance in interesno skupino, zasebnim podjetjem Športna loterija".

Zavrnil je trditve, da se bo steklo manj denarja od koncesije. Po njegovih besedah se ga bo več, saj bodo morali skladno z novelo prireditelji stav - po njegovih besedah 80 odstotkov slovenskih igralcev športnih stav igra v tujini - v Sloveniji plačevati davke in koncesnino. Poleg tega se koncesnina plačuje od "izgubljenih" vplačil, ne od dobitkov, tako da višji skladi na koncesnino ne bi vplivali, je dejal.

Svetniki z različnimi mnenji

Državni svetniki so imeli različna mnenja. Nekateri, tudi Šuštaršič, so Zormanu očitali pavšalne obtožbe o lažeh in korupciji, drugi so se zavzeli za to, da se razkrije podatke o visokih izplačilih vodstvu Športne loterije in odpravninah.

Državni sekretar na ministrstvu za finance Gorazd Renčelj je navedbe o "koruptivni spregi uradnikov na ministrstvu za finance" najostreje zavrnil.

Ponovil je, zakaj vlada noveli nasprotuje: med drugim, ker področja iger na srečo ne ureja celovito in ker "obstajajo močni dvomi, da bo glavni cilj novele dosežen". Natančnih podatkov o številu igralcev v tujini ni, vprašanje je tudi, kakšen bi bil odziv tujih prirediteljev športnih stav zaradi razmeroma visokih davčnih bremen in vstopne provizije (ki bi znašala 500 tisoč evrov), je dejal Renčelj in dodal, da ni nujno, da bi se dohodki od koncesnin zvišali, saj naj bi prireditelji ob vstopu na trg ponudili višje kvote, kar bi pomenilo višja izplačila.

Državni svet z vetom na zakon o nepremičninskem posredovanju

Državni svet je z 20 glasovi za in dvema proti izglasoval odložilni veto na zakon o nepremičninskem posredovanju. Predlagatelji so zakonu med drugim očitali nepotrebno regulacijo.

Veto je predlagala skupina državnih svetnikov s prvopodpisanim Mitjo Gorenščkom, ta je med drugi dejal, da bo zakon negativno vplival na pravno varnost vseh deležnikov v prometu z nepremičninami in poslabšal pogoje poslovanja nepremičninskih družb.

Državni svet ni sprejel veta na novelo zakona o kmetijstvu

Državni svet je glasvol tudi o noveli zakona o kmetijstvu. S sedmimi glasovi za in 23 proti so zavrnil predlog za odložilni veto. Predlagatelji so očitali, da je zakon ustavno sporen ter da uvaja novo prekarno obliko dela, večina svetnikov pa je ocenila, da bo pomagal preprečevati nepoštene prakse v verigi s hrano in kmetom olajšal sezonska dela.

Ne spreglejte